08 Απρ 2024

Όλα ξεκινούν με τις καλύτερες προθέσεις...

Συνάδελφοι,

Ο ερχομός του CVC Capital Partners Fund στο τιμόνι της Εθνικής Ασφαλιστικής χαιρετίστηκε από πολλούς που αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό την εξάρτηση της Εταιρίας σαν θυγατρική της ΕΤΕ, ως βήμα προς τα εμπρός, βήμα προόδου στην ασφαλιστική αγορά, έναρξη εμπέδωσης σύγχρονων διαδικασιών και υποδομών που θα ανέπτυσσαν τους ανθρώπους και θα βελτίωναν την εξυπηρέτηση, τους αριθμούς και κέρδη με στόχο την σύγχρονη πελατοκεντρική ασφαλιστική εταιρία.

Η συναρπαστική όμως εποχή για την Εθνική Ασφαλιστική που ευαγγελίζονταν πριν κάποιους μήνες ο CEO, περιλάμβανε δεκάδες απολύσεις δανειζόμενου προσωπικού, κλείσιμο υποκαταστημάτων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Λάρισας που οι εργαζόμενοι μαζί με τους συναδέλφους των αποζημιώσεων Πυρός και Μηχανικών Βλαβών, κράτησαν όρθια την Εταιρία στις καταστροφικές πλημμύρες από το Daniel, προχωρά τώρα στον σχεδιασμό δεκάδων νέων απολύσεων έμπειρου προσωπικού την στιγμή μάλιστα που η ασφαλιστική αγορά γνωρίζει μεγάλους αριθμούς ανάπτυξης και παράλληλα οι ανάγκες για ολοκληρωμένες ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες προς τον πελάτη και τους συνεργάτες της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι πιο πιεστικές από ποτέ.

Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι τόσο ο κ. Robert Gauci, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας, όσο και η κα Ντάλια Τόμπρου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, δήλωναν πριν ελάχιστους μήνες στον κλαδικό και όχι μόνο τύπο ότι ο πλούτος της εταιρείας είναι οι άνθρωποί της. Μάλλον το έχουν ξεχάσει αυτό, διότι δεν διστάζουν να σχεδιάζουν απολύσεις έμπειρου προσωπικού ακυρώνοντας οι ίδιοι στην πράξη τα λεγόμενά τους καθώς καταπατούν με τον πιο προκλητικό και συνάμα απαξιωτικό τρόπο κάθε αξία ανθρώπινης ενσυναίσθησης αλλά και κάθε σύγχρονη διαδικασία που αφορά την πρόοδο και εξέλιξη του εργασιακού περιβάλλοντος μιας εταιρείας. Προφανώς έχουν πάρει απόφαση να κάνουν την εταιρεία φτωχότερη…

Από την επαγγελία του «είμαστε όλοι μια ομάδα», περάσαμε στο είμαστε κάποιοι μια ομάδα και καταλήγουμε στο ότι φτιάχνουμε μια ομάδα υποψήφιων προς απόλυση, την μεγάλη ομάδα των φοβισμένων εργαζόμενων και μια ομάδα ευνοημένων. Αυτή είναι η νέα ανθρωποκεντρική κουλτούρα του CVC Capital Group, που ο υψηλόβαθμος υπάλληλός τους κ. Gauci αλλά και η κα Τόμπρου έχουν σκίσει κάθε manual σύγχρονης μετάβασης σε ένα πιο αποδοτικό και παραγωγικό περιβάλλον κουρελιάζοντας ταυτόχρονα διαχρονικές αξίες που διέπουν την λειτουργία της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τα κατάφεραν χρησιμοποιώντας εργαλεία που αποδοκιμάζονται πλήρως όχι μόνο σε κάθε σύγχρονο management αλλά και καταστρατηγώντας την έννοια της αξιοπρεπούς εργασίας που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αναλυτικότερα: Άφησαν έντεχνα να διασπείρονται πληροφορίες (gossiping) για μείωση προσωπικού καταρρακώνοντας το ηθικό των εργαζομένων και ενισχύοντας το φόβο, ενώ θα μπορούσε άμεσα να διαψεύσει ή απλώς να το αναγγείλει.

Χωρίς να θέσουν στόχους, υιοθέτησαν ένα σύστημα αξιολόγησης που το μόνο σαφές σημείο του είναι το προκαθορισμένο αποτέλεσμα που θέλουν για να προχωρήσουν σε απολύσεις, και παράλληλα η κα. Τόμπρου παρεμβαίνει, χρησιμοποιώντας την δικαιολογία της ποσόστωσης, σε όλα τα φύλλα αξιολόγησης και τα προσαρμόζει όπως αυτή θέλει μηδενίζοντας στην πράξη τις αξιολογήσεις των αξιολογητών.

Ακύρωσαν στην πράξη όλους τους πρόσφατους επαίνους τους προς το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, γεγονός που τους καθιστά αναξιόπιστους τόσο σαν managers όσο και σαν ανθρώπους.

Άνοιξαν μια διαδικασία αναζήτησης “αποδιοπομπαίων τράγων” (blame game) για να καλύψουν τις άστοχες εταιρικές τους αποφάσεις

Το χειρότερο όλων είναι ότι χάθηκε ο έλεγχος όλης της διαδικασίας ενημέρωσης για την πρόθεση τους για απολύσεις επιτρέποντας την ακύρωση προσωπικοτήτων με πολυετή προσφορά στην Εταιρεία μέσα από την διάτρητη διαδικασία αξιολόγησης, και ενθαρρύνοντας έμμεσα απειλές (mobbing) απέναντι σε όσες και όσους δεν αποδέχτηκαν τον επαγγελματικό εξευτελισμό τους μέσα από το διαβόητα recalibration…

Προσέλαβαν όμως ειδικό στέλεχος μόνο για το ESG. Όμως πλέον στο δείκτη Social του ESG πρέπει να συμπεριληφθεί το παραπάνω υπόδειγμα management του CVC Capital Group ως υπόδειγμα κοινωνικής αναισθησίας (social unawareness) αλλά και στο δείκτη G (Governance) ως παράδειγμα παταγώδους αποτυχίας σε ότι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση.

Ο έμμεσος εργασιακός εκφοβισμός δημιουργεί υψηλά ρίσκα στην ψυχολογία του εργαζόμενου (psychosocial risks to workers' well-being) αυξάνοντας αναπόφευκτα το εργασιακό stress υπονομεύοντας παράλληλα τα standards της ομαδικής δουλειάς.

Αυτό είναι το πλαίσιο προώθησης της παραγωγικότητας; Αυτό είναι το πλαίσιο ποιοτικής εργασίας που επιθυμεί το CVC Capital Group; H βιώσιμη ανάπτυξη δεν συμπεριλαμβάνει την βιώσιμη απασχόληση με συνθήκες εργασίας που σέβονται τον εργαζόμενο; (working conditions and sustainable work - job quality framework)

Πόσο παραγωγικό είναι, για να πετύχεις τον στόχο των απολύσεων, ώστε κάποιοι να πάρουν bonus για αυτό, να ακυρώνεις επαγγελματικά και ηθικά τον εργαζόμενο που αξιολογείς, χωρίς να σε ενδιαφέρει το μέγεθος των επιπτώσεων της πράξης σου στην ψυχική τους υγεία πολλώ μάλλον δε στην ισορροπία προσωπικής και εργασιακής ζωής (worklife balance) Την ίδια στιγμή που η εταιρεία έχει ανάγκη υπαλληλικής υποστήριξης σε κλάδους και τομείς (παραγωγικοί κλάδοι, call center, εξυπηρέτηση πελατών) όπου υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν ήδη εμφανίσει φαινόμενα εργασιακής εξόντωσης (burnout in the workplace).

Όλα ξεκίνησαν λοιπόν με τις καλύτερες προθέσεις..

Σήμερα όμως;

Έχουμε μια Εταιρία που παρά την αύξηση της παραγωγής, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια (μετά το PSI) σημαντικές ζημιές. Που μειώνει τα ίδια κεφάλαια για να αποκομίσει κέρδη παλιών χρήσεων. Που επίσης για πρώτη φορά τα αναπάντητα αιτήματα και τα παράπονα πελατών και συνεργατών έχουν ξεπεράσει τις 10.000. Που πουλάει τα κτίρια που έχει η Εταιρία στην περιουσία της, γιατί τα θεωρεί αντιπαραγωγική επένδυση. Που έχει βγάλει προς πώληση ακόμα και το εμβληματικό κτίριο της Λ. Συγγρού, την έδρα της Εταιρίας. Που προσλαμβάνει δεκάδες ειδικούς συμβούλους με κύριο προσόν τους την αγγλική εκπαίδευση με αποδοχές πολύ άνω του μέσου όρου της Εταιρίας. Που έχει φτιάξει μια διοικητική ομάδα με 24 Διευθύνσεις, 3 Συντονιστικές Διευθύνσεις, 6 Γενικές Διευθύνσεις και 1 Διευθύνοντα Σύμβουλο. Που έχει σπαταλήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε συμβουλευτικές εταιρίες χωρίς ορατό αποτέλεσμα των «συμβουλών» τους. Που νεόκοποι Διευθυντές αξιολογούν στελέχη της μηχανογράφησης που είναι υπεύθυνα για τους κλάδους Ζωής και Ομαδικών, τους παραγωγικούς κλάδους δηλαδή που παρά το μηχανογραφικό σύστημα δεκαετιών δεν έχουν παρουσιάσει κανένα πρόβλημα λειτουργίας, σαν ανεπαρκείς. Που αυξάνει τα ασφάλιστρα για να καλύψει την ανεπάρκεια των διοικούντων να χειριστούν μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρία. Που εταιρικά mail στέλνονται και λαμβάνονται μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Που παρά τα μεγάλα λόγια δημοσίων σχέσεων, συρρικνώνει αντί να αναπτύσσει, προφανώς σχεδιάζοντας ένα σύντομο πλάνο εξόδου του fund από την Εταιρία.

Όμως το που θα φτάσουν εξαρτάται και από μας. Από την καθεμιά και τον καθένα μας. Όλους τους εργαζόμενους που σέβονται τους ασφαλισμένους, τους συνεργάτες και τη αξιοπρέπειά τους.

Γιατί οι εργαζόμενοι ήταν, είναι και θα συνεχίσουν να είναι πάντα το μεγαλύτερο παραγωγικό κεφάλαιο της Εταιρίας. Γι’ αυτό θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ανάλογα. Αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση του εργοδότη, ακόμα και αν είναι ένα hedge fund.

Συναδελφικά,

Το Δ.Σ.

 
 
 
 
 

Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν... τότε...
Σύλλογος