19 Απρ 2024

Συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με τη Διοίκηση

Συνάδελφοι,

Μετά από αίτημά μας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συναντήθηκε με τον κο Gauci και την κα Τόμπρου, την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι.

Ζητήσαμε επανειλημμένως το προηγούμενο διάστημα να συναντηθούμε με τη Διοίκηση, προκειμένου να συζητήσουμε τόσο για την πορεία της Εταιρίας όσο και για τις αξιολογήσεις και την έντονη φημολογία περί απολύσεων μέρους του προσωπικού.

Σε γενικές γραμμές η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.

Καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρίας δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμα, η συζήτηση περιορίστηκε στην διαφαινόμενη τάση για το 2024. Από την τάση αυτή φαίνεται ότι οι ασφαλιστικές εργασίες αρχίζουν και αποδίδουν, συμβάλλοντας ολοένα και περισσότερο στο τελικό αποτέλεσμα, όμως όπως επεσήμαναν υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε.

Αναφέραμε σε κάθε τόνο ότι η φημολογία περί απολύσεων μόνο κακό προκαλεί στον τρόπο λειτουργίας της Εταιρίας και αναδείξαμε συγκεκριμένα παραδείγματα συμπεριφορών όπου στελέχη της Εταιρίας χρησιμοποίησαν ή και αναμετέδωσαν αυτή την φήμη (άραγε με ποιόν σκοπό;). Από την πλευρά της, η Διοίκηση αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχει στα πλάνα της Εταιρίας σχέδιο ομαδικών απολύσεων. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι εντός του 2024, ίσως υπάρξουν κάποιες αποχωρήσεις εργαζομένων, όμως, όπως ανέφεραν, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια αυτές να γίνονται συναινετικά εν είδει «ατομικής εθελουσίας».

Επίσης αναδείχθηκε από την πλευρά μας, ότι το αποτέλεσμα της τελευταίας αξιολόγησης – έτσι όπως τελικά υλοποιήθηκε – με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις σε όλη την κλίμακα της βαθμολόγησης που έφερε σημαντική αναστάτωση και τριβές μεταξύ των συναδέλφων. Τονίσαμε ότι το θέμα αυτό συνδυαζόμενο με την ολοένα και βαρύτερη «ατμόσφαιρα»  εν μέσω φημών για απολύσεις, έφερε ένα εκρηκτικό κλίμα στο προσωπικό. Μάλιστα αναφέραμε την έντονη συζήτηση περί πιέσεων που άσκησε η Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για να αλλάξει η βαθμολογία και να τηρηθεί η ποσόστωση. Η απάντηση που λάβαμε από τον κο Gauci και την κα Τόμπρου ήταν και πάλι κατηγορηματική. Δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς βάσει της βαθμολογίας που έλαβε και δεν πιέστηκε κανείς από την Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, προκειμένου να αλλάξουν συγκεκριμένες βαθμολογίες. Ειδικά μάλιστα για όσους βαθμολογήθηκαν με 1 ή 2 μπορεί να είναι περιπτώσεις που χρειάζονται βοήθεια ώστε  να  αναπτύξουν τυχόν δεξιότητες που επιπλέον απαιτούνται.  

Η συζήτηση προχώρησε στην επικείμενη αλλαγή στην οργανωτική δομή της Εταιρίας. Αναλυτικά θα ενημερωθούμε μετά το Πάσχα, όμως σε γενικές γραμμές ο σκοπός είναι να δημιουργηθούν μονοπάτια εξέλιξης και προαγωγών (career paths) τόσο για όσους και όσες διαθέτουν διοικητικές ικανότητες για ευρύτερες ομάδες (managers), όσο και για όσους και όσες λόγω εμπειρίας, τεχνικής κατάρτισης κ.α. ξεχωρίζουν και θα πρέπει να εξελίσσονται (individual contributors) χωρίς να χρειάζεται να ηγούνται κάποιας ομάδας.

Τέλος συμφωνήθηκε η συνάντηση αυτή να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα, προκειμένου να συζητούνται τα προβλήματα που θα ανακύπτουν και να γίνεται προσπάθεια να βρίσκονται βέλτιστες και αμοιβαία αποδεκτές λύσεις.

Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου κρίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός  θα σας κρατάει διαρκώς ενήμερους για κάθε εξέλιξη σε σχέση με την εργασιακή μας πορεία.

Όλες και όλοι συμμετέχουμε στον Σύλλογο διασφαλίζοντας το εργασιακό μας μέλλον.

Συναδελφικά,

Το Δ.Σ.