23 Ιαν 2014

Ανακοίνωση ΑΤΑΠΕ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με πραγματική έκπληξη διαβάσαμε τη χθεσινή ανακοίνωση της Παράταξης 'ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ' σχετικά με το Ταμείο μας .
Μας δημιουργεί ερωτηματικά ο χρόνος που επελέγη και κατάπληξη ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα .
Ωστόσο , για να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις θα θέλαμε με απόλυτο σεβασμό στην αλήθεια να σας γνωρίσουμε τα παρακάτω:

1.     Το σημερινό Δ.Σ. προτάθηκε στη Γενική Συνέλευση στις 6 Σεπτεμβρίου 2013, κυριολεκτικά έπειτα από επίμονες παραινέσεις των παρόντων μελών και παρά τις δικές μας επιφυλάξεις.
Αποτελείται από συναδέλφους που δεν είχαν ποτέ την παραμικρή ανάμειξη στα διοικητικά του Ταμείου, δεν έχουν το παραμικρό όφελος από την ενασχόληση αυτή και αντίθετα καταβάλλουν μεγάλο προσωπικό κόστος από το υστέρημα του χρόνου και των δυνάμεών τους.

2.     Όταν αναλάβαμε, είχε ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία που στόχευε στην έκδοση Υπουργικής απόφασης για τον ανακαθορισμό των παροχών του Ταμείου σε ποσοστό επί των εισφορών και ήδη από τον Ιούλιο είχε κατατεθεί η σχετική αίτηση στο Υπουργείο , χωρίς προηγουμένως να έχει ληφθεί καμία απολύτως απόφαση Γενικής Συνέλευσης για την κίνηση αυτή.

3.     Ακόμα χειρότερα, στη συνέλευση της 6ης Σεπτεμβρίου, καλλιεργήθηκε μια υπέρμετρη αισιοδοξία για εύκολη και γρήγορη λύση του ζητήματος, ακούστηκαν συγκεκριμένα ποσοστά και δημιουργήθηκαν προσδοκίες , τη στιγμή κατά την οποία το αίτημά μας δεν είχε καν εξετασθεί , ούτε ως προς τη νομιμότητα , ούτε και ως προς την επάρκειά του.

4.     Από την πρώτη κιόλας επικοινωνία με το Υπουργείο μας δηλώθηκε :
α) ότι η καθ' οιονδήποτε τρόπο διάλυση του (όποιου) Ταμείου, για το Υπουργείο ήταν απλώς αδιανόητη και ότι συζητούσε μόνο στη βάση και την προοπτική της βιωσιμότητας και
β) ότι η γενικευμένη επιστροφή εισφορών συνιστούσε καταστατική αλλαγή για την οποία το Υπουργείο ήταν παντελώς αναρμόδιο.
Εκτός αυτών , δεν έγινε δεκτή ούτε η αναλογιστική μελέτη που είχε υποβληθεί και μας ζητήθηκε η τροποποίησή της με την ενσωμάτωση επιπλέον δεδομένων.

5.     Κατόπιν αυτών, ως μοναδική ισοδύναμη λύση για το Ταμείο μας -συμβατή με την πάγια και διαχρονική εντολή επίλυσης του προβλήματος που έχουμε από τους συναδέλφους , ακριβώς στο πλαίσιο που διαμορφώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της 6ης Σεπτεμβρίου και με απόλυτο σεβασμό προς τις Καταστατικές μας διατάξεις αποτελούσε ο αναπροσδιορισμός (με βάση την αναλογιστική μελέτη) επί των κάθε είδους παροχών, όπως αυτές προβλέπονται από το Καταστατικό του Ταμείου μας.

6.     Επιπλέον, η εισαγωγή του διαστρωματικού αναπροσδιορισμού, εξασφαλίζει προς το δικαιότερο την τελική αναπροσαρμογή των παροχών, οι οποίες -ούτως ή άλλως- ήταν παντελώς αναντίστοιχες με τις καταβαλλόμενες εισφορές. Η προτεινόμενη διαστρωμάτωση έχει ελεγχθεί και είναι αναλογιστικά ορθή.

7.     Δουλεύοντας με επιμονή, υπομονή, συνέπεια και προσοχή, σε στενή συνεργασία με τους Αναλογιστές και με τους Νομικούς μας Συμβούλους ,πετύχαμε την προώθηση του αιτήματός μας και ήδη το Υπουργείο εξετάζει μία λύση βιώσιμη δίκαιη και αποδεκτή απ' όλους.

Αγαπητοί συνάδελφοι ,

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε κινηθήκαμε με απόλυτη διαφάνεια και ενημερώναμε άμεσα και έγκυρα κάθε συνάδελφο που μας το ζητούσε. Ουδέποτε κρύψαμε από κανέναν το μέγεθος , την πολυπλοκότητα και τις δυσκολίες του προβλήματος , τις οποίες ούτε κι εμείς οι ίδιοι δεν φανταζόμασταν όταν αναλαμβάναμε.
Με απόλυτο σεβασμό προς όλους σας , αποφύγαμε επίσης να σας δημιουργήσουμε προσδοκίες που δεν θα επαληθεύονταν.
Αν δεν προχωρήσαμε σε 'πανηγυρικές' ή δημόσιες ανακοινώσεις, αυτό οφείλεται ακριβώς στο ότι δεν είχαμε τίποτε το 'χειροπιαστό' και ανακοινώσιμο, καθώς η διαδικασία ήταν (και είναι) σε πλήρη εξέλιξη και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς , έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η τελευταία -ίσως- ελπίδα για μια δίκαιη λύση του προβλήματος, έτσι ώστε να πάρουν όλοι οι συνάδελφοι που το επιθυμούν, έστω και ένα μέρος των χρημάτων τους , αντί να πάρουν οι λίγοι τα πάντα και οι πολλοί το τίποτα.

Αγαπητοί συνάδελφοι ,

Δεν σκοπεύουμε να δώσουμε συνέχεια στον δημόσιο διάλογο μέσω ανακοινώσεων.
Σε αυτή την τεράστια προσπάθεια, σας θέλουμε όλους δίπλα μας.
Ελπίζουμε μόνο κι ευχόμαστε να μην είναι ανεπανόρθωτη η ζημιά που έγινε με τη χθεσινή ανακοίνωση.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2013 και της ολοκλήρωσης του ελέγχου από τους Ορκωτούς Ελεγκτές, θα συγκληθεί σύμφωνα με το Καταστατικό μας η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, στην οποία θα προσέλθουμε με ψηλά το κεφάλι και ήσυχη τη συνείδησή μας , θα σας κοιτάξουμε στα μάτια και θα συζητήσουμε για όλα .

Συναδελφικά,

Ασημακοπούλου Αικατερίνη
Γαρμπής Ευάγγελος
Καντερές Ευάγγελος
Κατριβάνου Αικατερίνη
Νασούφης Ιωάννης
Παϊζάκης Σπυρίδων