24 Απρ 2018

Στον κόφτη νόμοι & διαδικασίες;

Μετά το πέρας της <<ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΛΑΓΟΣ>> η Διοίκηση της τράπεζας, μη αντιλαμβανόμενη  την φαρσοκωμωδία που εκτυλίχθηκε στην διαδικασία εκποίησης της εταιρίας μας, συνεχίζει απτόητη τον αφελληνισμό του ομίλου. Συγκεκριμένα στις 16/4/2018, ο Διοικητής της ΕΤΕ  δήλωσε ,μεταξύ άλλων, στο  Capital. gr αναφερόμενος στην Εθνική Ασφαλιστική   ‘’H ΕΤΕ εξετάζει τις λεπτές διαδικασίες με τις οποίες θα προσεγγίσει τους  δύο κινέζικους ομίλους Fosun και Gongbao’’

Πράγματι  Κε Διοικητά τώρα  εφησυχάσαμε. Πρώτον διότι θα εξετάσετε <<προσεκτικά>>τις  διαδικασίες,  που όλοι γνωρίζουμε τα θετικά αποτελέσματα  τους από προηγούμενους χειρισμούς σας  και δεύτερον στο θέμα της προσέγγισης των επενδυτών , όταν υπάρχουν δυνατά συναισθήματα  και ισχυρή θέληση, ο βίος θα είναι ανθόσπαρτος. 

Εξ άλλου το λέει και η παροιμία ελαφρώς παραφρασμένη, σαν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός, τύφλα να έχει ο λαός.

 Πάντως όσον αφορά τις χοντρές διαδικασίες ,δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάσετε, αυτές να τις αφήσετε στους γνωστούς συμβουλευτικούς οίκους ,όπου πρόσφατα με τις επιλογές τους, έδωσαν τα ρέστα τους.

Θα πρέπει μάλιστα να ομολογήσουμε, ότι η νέα οικονομική θεωρία ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ  ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ,  τελευταία άρχισε να γίνεται κατανοητό σε όλους, για το πόσο απίστευτα ευεργετικά αποτελέσματα έχει για την πατρίδα μας. Γι αυτό και ο λαός μας βρίσκετε σε επενδυτικό οργασμό, όπου ξεπουλάει <<μπιρ παρά>> ότι περιουσιακό στοιχείο του απέμεινε, προκειμένου  και αυτός να γίνει  πλούσιος επενδυτής.

Εκείνο δε, που μας δημιουργεί ατελείωτη ευφορία και μας στέλνει όλους τους Έλληνες, κυριολεκτικά σε ουράνιους παραδείσους, είναι Η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ.

Συνάδελφοι,

Τα πιο πάνω, ήταν απόρροια μίας  κατάστασης νιρβάνα που βιώσαμε, μετά την ενεργοποίηση του ψυχολογικού μας κόφτη, προκειμένου να μη λαλήσουμε,  σχετικά με την μέθοδο, που ακολουθεί η διοίκηση της ΕΤΕ , στην  παράδοση της Εθνικής Ασφαλιστικής ,σε ξένα  χρηματοοικονομικά  κέντρα .

Επειδή όμως τώρα επανήλθαμε στις κρίσιμες καταστάσεις που βιώνουμε ,εργαζόμενοι και εταιρία, θέλουμε  να θέσουμε προ των ευθυνών του  το ΤΧΣ  βασικό μέτοχο της ΕΤΕ έναντι της εφαρμογής των κανόνων που διέπουν τα πιστωτικά ιδρύματα της πατρίδας μας, αλλά και του ιδίου του Ταμείου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(ΤΧΣ) ιδρύθηκε το 2010(νόμος υπ.αρ.3864) με σκοπό, την συνεισφορά του στην διατήρηση της σταθερότητας ,του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ,προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Το άρθρο 8 του εν λόγω νόμου , της ανεπίσημης κωδικοποίησης(21/11/2015), αναλύει την ακολουθούμενη διαδικασία σχετικά με τους υποψήφιους επενδυτές

Άρθρο 8παρ.5α   Το ταμείο δύναται να προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να υποβάλουν προσφορές, καθορίζοντας στη σχετική πρόσκληση, τη διαδικασία, τις προθεσμίες, το περιεχόμενο των προσφορών και τους λοιπούς όρους υποβολής αυτών, μεταξύ των οποίων και την παροχή από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας κρίνεται αυτό σκόπιμο, απόδειξης ύπαρξης κεφαλαίων και εγγυητικών επιστολών.

Άρθρο 8παρ.5δ,  Για την επιλογή του επενδυτή η της ομάδας επενδυτών λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμώνται κριτήρια αξιολόγησης, όπως ιδίως η εμπειρία του επενδυτή, στο αντικείμενο της επιχείρησης και στην αναδιάρθρωση πιστωτικών ιδρυμάτων, η φερεγγυότητα, η δυνατότητα ολοκλήρωσης της συναλλαγής και το προσφερόμενο τίμημα. Τα κριτήρια αξιολόγησης που εφαρμόζονται σε κάθε διαδικασία κοινοποιούνται στους υποψήφιους επενδυτές πριν την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς εκ μέρους τους.

Τα μείζονα όμως ζητήματα αυξάνονται και πληθύνονται, σχετικά με την εφαρμογή η μη του ισχύοντος νομικού πλαισίου, στην διαδικασία εκχώρησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.  Κατά συνέπεια ρωτάμε κάθε αρμόδιο φορέα.

1.Εφαρμόστηκε κατά γράμμα ο νόμος και οι προβλεπόμενες διαδικασίες από όσους ενεπλάκησαν στο εγχείρημα εκχώρησης της εταιρίας μας,  ΝΑΙ η ΟΧΙ ;

2.Υπάρχουν αποδείξεις κεφαλαίων και εγγυητικών επιστολών; Ποιο το τίμημα αυτών;

3.Το ΤΧΣ ενημερώθηκε από τον εκπρόσωπό του στο Δ.Σ της ΕΤΕ, συνολικά για την πορεία της υπόθεσης; Τι στάση κράτησε ο εν λόγω εκπρόσωπος στα διοικητικά συμβούλια; Ποια η θέση του ΤΧΣ στα όσα έχουν συμβεί; Τα γνώριζε; Συμφώνησε; Διαφώνησε; Προέβη σε συγκεκριμένες εκ του νόμου, προβλεπόμενες ενέργειες;  ΝΑΙ η ΟΧΙ; Η όλα έβαιναν καλώς;

4.Στους φακέλους ΟΛΩΝ των υποψηφίων επενδυτών έχουν εφαρμοσθεί μεταξύ των άλλων,τα προβλεπόμενα εκ του νόμου 3864 άρθρο 8 παρ.5α και 5δ;  Δηλαδή, ενδελεχής   έλεγχος-αξιολόγηση ,επιχειρηματική διαδρομή ,φερεγγυότητα κλπ, ΠΡΟΤΟΥ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ; Μήπως το μέλλον μας επιφυλάσσει μεγαλύτερες εκπλήξεις……;

5. Σχετικά με το άρθρο 10 του νόμου 3864, όπου μεταξύ των άλλων, προσδιορίζει συγκεκριμένα προσόντα, που οφείλουν να κατέχουν τόσο τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων ,όσο και των επιτροπών των πιστωτικών ιδρυμάτων. Λόγω δε, ότι τα πιο πάνω προσόντα είναι πράγματι, υψηλών προδιαγραφών, διερωτώμεθα τα εξής.

α)Είναι δυνατόν, στο ενδεχόμενο μη τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών, να μην έγινε τίποτα αντιληπτό  από κανένα εμπλεκόμενο μέλος;   Που πήγανε τόσες περγαμηνές τόσοι εμπειρογνώμονες με πολυετή διεθνή εμπειρία σε πιστωτικά ιδρύματα κλπ ;

β) Τα μέλη του Δ.Σ και  των επιτροπών ,εν προκειμένω στην ΕΤΕ, διαθέτουν όλοι τα προβλεπόμενα προσόντα; Διότι σε διαφορετική περίπτωση ,όσοι δεν τα διαθέτουν, πρέπει να δρομολογηθεί η αντικατάσταση τους (άρθρο 10 παρ.9).

Σε κάθε όμως περίπτωση, η ενδεχόμενη μη τήρηση της νομιμότητας, επισύρει ευθύνες που επιβάλλεται να αποδοθούν με αυστηρότητα, έναντι οποιουδήποτε υπαίτιου προσώπου η φορέα. Η  δε συνέχεια, ανάλογων πρακτικών, αποτελεί κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του νόμου.

Συνάδελφοι,

Η παράταξή μας θα συνεχίσει να ζητά να χυθεί άπλετο φως παντού, στο όλο εγχείρημα ξεπουλήματος της εταιρίας μας.

Η παράταξή μας θα συνεχίσει να αναζητά την εφαρμογή των νόμων, ΧΩΡΙΣ ΚΟΦΤΗ,  προς κάθε κατεύθυνση.

Η παράταξή μας θα συνεχίσει ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ την προσπάθεια, η εταιρεία μας να παραμείνει ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Η Σ.Ε.

Υ/Γ

Καλούμε τους εργαζόμενους να κλείσουν τα αυτιά τους στην παραπληροφόρηση, που στοχεύει να κάμψη το φρόνημά μας, στον αγώνα κατά της υφαρπαγής της εταιρίας μας.

Τα φερέφωνα  που διακινούν <<εντός των τειχών>> τέτοια σενάρια ,είναι αυτοί που αρέσκονται να βλέπουν την εταιρία μας, να σύρεται και να διασύρεται σαν την Βασίλω, προκειμένου να κλείσει το προξενιό. Προφανώς τους ελκύει η παροιμία  ’’Όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη’’. Μόνο που  ΠΡΩΤΗ είναι η  ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ.

Συνεχιζεται………….