13 Μαρ 2006

Ασφαλιστικό - Απεργία στις 15/3/2005

Συνάδελφοι,

Με πρόσφατη ανακοίνωση των Υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης έγινε η εξαγγελία της έναρξης διαλόγου για το Ασφαλιστικό, παρουσιάζοντας εμμέσως και τις κυβερνητικές προθέσεις για ενιαίους όρους συνταξιοδότησης και αντίστοιχων ποσών σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους.
Ο περιβόητος διάλογος θα ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου με την εποπτεία της Εθνικής επιτροπής μελέτης, και με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων, τεχνοκρατών και ΓΣΕΕ.
Ποιοί φαίνονται να είναι οι στόχοι της κυβέρνησης και οι αποφάσεις που θα προκύψουν από αυτόν τον διάλογο;

1) ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΜΕΙΩΝ (Κύριας και επικουρικής ασφάλισης)
2) Περιορισμός πρόωρων Συνταξιοδοτήσεων (που σημαίνει α) εξίσωση ηλικίας Ανδρών και Γυναικών β) φρένο στην αποχώρηση πριν από το 65ο έτος ηλικίας γ) φρένο στις αναπηρικές συντάξεις!!)
3) Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (θα επιδιωχθεί να γίνει το άθροισμα της κύριας και επικουρικής σύνταξης από 140% που φτάνει σήμερα στο 90%.
4) ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (αύξηση από το 1% του Α.Ε.Π. που ισχύει σήμερα).
5) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
6) ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (τρίτος πυλώνας)
7) ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ από Διανεμητικό σε Κεφαλοποιητικό.

Ποια είναι σήμερα τα γνωστά προβλήματα που έχουν φέρει σε αδιέξοδο το Ασφαλιστικό μας σύστημα;

1) Η γήρανση του πληθυσμού
2) 4 ΔΙΣ. ευρώ ετησίως που είναι σήμερα οι συνέπειες της εισφοροδιαφυγής. (Ένας στους πέντε εργαζόμενους παραμένει ανασφάλιστος).
3) ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ (ένας στους έξι ασφαλισμένους παίρνει αναπηρική σύνταξη)
4) Οφειλές 9 ΔΙΣ. ευρώ του Κράτους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος, ποιοι καλούνται να υποστούν το βάρος της επερχόμενης μεταρρύθμισης και να πληρώσουν τα ''σπασμένα'';

1) Όλοι οι ασφαλισμένοι πριν από το 1993 στα ειδικά ταμεία (και ειδικά στο ΤΑΠΕ) οι οποίοι από το καταστατικό τους συνταξιοδοτούνται πριν από το 65ο έτος ηλικίας.
2) Οι γυναίκες και οι μητέρες κυρίως των ειδικών ταμείων που έχουν προσυνταξιοδοτικό καθεστώς (25 εργάσιμα έτη και 45 ετών 20 εργάσιμα έτη με 3 παιδιά κλπ.)
3) Οι συνταξιοδοτούμενοι από επικουρικά ταμεία όπως είναι το δικό μας ΤΕΑΑΠΑΕ.
4)Οι ασφαλισμένοι στα βαρέα ανθυγιεινά.


Συνάδελφοι,

Εύλογα μπαίνουν κάποια ερωτήματα. Άραγε γιατί δε λύνονται πρώτα τα προβλήματα που απορρέουν από τις υποχρεώσεις του κράτους όπως η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, η εξόφληση από το κράτος των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, η αύξηση της χρηματοδότησης και μετά ν'αρχίσει ο διάλογος, διότι σ'αυτά δεν χρειάζεται κανένας διάλογος. Μήπως πρώτα πρέπει να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
Πού είναι οι υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης καθώς και οι εισφορές γιατί ήδη έχουμε τα μεγαλύτερα όρια και τις μεγαλύτερες εισφορές στην Ευρώπη;

Συνάδελφοι,

Ερχόμαστε αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά με το ''αιώνιο'' πρόβλημα του Ασφαλιστικού και πρέπει υπεύθυνα και σοβαρά ν'ασχοληθούμε μ'αυτό αλλά και ειδικότερα με το τι πρόκειται να γίνει με τα δικά μας ταμεία. (ΤΑΠΕ-Επικουρικό).
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο Ρέππα 3029/2002: "Το ΤΑΠΕ θα ενταχθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την 1/1/2008 μετά από απόφαση του Δ.Σ. του ταμείου και εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης. Από την ένταξη οι ασφαλισμένοι θ'ασφαλίζονται υποχρεωτικά και Αυτοδίκαια στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και θα διέπονται από την νομοθεσία του".
Επίσης, αναφέρει ο νόμος ότι "οι ήδη ασφαλισμένοι των εντασσόμενων κλάδων στο ΙΚΑ θα διέπονται ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης από τις διατάξεις της νομοθεσίας των εντασσόμενων κλάδων".
Άμεση προτεραιότητα δική μας είναι η διασφάλιση της παραπάνω παραγράφου του νόμου 3029/2002 και επιπλέον η διατήρηση της αυτονομίας του επικουρικού μας. Επιβάλλεται η συνεχής ενημέρωση των συναδέλφων σχετικά με την εξέλιξη του διαλόγου.
Τέλος, συνάδελφοι, φαίνεται ότι σ'όλα τα εργασιακά θέματα ανοίγονται οι ''ασκοί του Αιόλου'' και οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες για όλους τους εργαζομένους (κατάργηση οκταώρου, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων κλπ.) και δεν πρέπει όλα αυτά ν' αφήνονται στην τύχη τους.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΡΤΗ.
 
η Σ.Ε.
.