26 Μαρ 2008

Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, πότε θα το κάνουμε;

Σύντομα ψηφίζεται στο σύνολό του το πιο ''Αντιασφαλιστικό'' νομοσχέδιο μέχρι σήμερα από την Κυβερνητική πλειοψηφία.
Παρά τις προσπάθειες και τους αγώνες του συνόλου των εργαζομένων δυστυχώς αυτό που θέλουν κάποιοι να το ονομάζουν μεταρρύθμιση γίνεται νόμος του κράτους.
Ένας νόμος που διακρίνεται για την σκληρότητά του. Ένας νόμος που τον χαρακτηρίζουν οι μεγάλες ανατροπές των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων. Ένας νόμος που πλήττει νέους παλιούς και κυρίως τις μητέρες.

Κύρια χαρακτηριστικά:
1)    ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ (ένα από τα ΔΕΝ)
Σε 18 μεγάλες ομάδες απ' όλα τα ταμεία πλην ΟΓΑ αυξάνονται τα όρια ηλικίας με μικρότερη αύξηση 2 χρόνια και μεγαλύτερη 10 χρόνια (μητέρες με παιδιά εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ)

2)    ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ (άλλο ένα ΔΕΝ)
Περιορισμός των επικουρικών στο 20% σταδιακά από το 2013.

3)    ΑΛΛΑΓΕΣ - ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ειδικότερα για όλους εμάς τους εργαζόμενους στην Εθνική οι ανατροπές που προκαλεί το νομοσχέδιο είναι μεγάλες.
1)    Το Ταμείο μας ΤΑΠΕ εντάσσεται από τον Ιούλιο στο ΙΚΑ. Από 31/12/2010 καταργείται η διάταξη του καταστατικού που έδινε την δυνατότητα συνταξιοδότησης στους συναδέλφους με συνολική ασφαλίσιμη υπηρεσία 25 χρόνων. Παράλληλα ''τιμωρούνται'' με τον χειρότερο τρόπο οι μητέρες και ιδιαίτερα οι τρίτεκνες.

2)    Μειώνεται η Επικουρική σύνταξη στο πλέον υγιές επικουρικό ταμείο μας στο 20% σταδιακά από το 2013 και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό για λόγους ισότητας να μειώνει και τις συντάξεις που έχουν ήδη καταβληθεί.

3)    Καταργεί τον κλάδο υγείας του ΤΑΠΕ εντάσσοντάς τον στο Ενιαίο ταμείο υγείας ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ με αποτέλεσμα οι διαδικασίες που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα (φάρμακα - γιατρούς - εξεταστικά κέντρα) αποτελούν παρελθόν και οι νέες που πρόκειται να ακολουθηθούν θα είναι εφάμιλλες του ΙΚΑ.

Αν κάποιοι θεωρούν ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι καλό για τους εργαζόμενους να το χαίρονται και ας απολογηθούν στις συναδέλφισσες που ο εργασιακός βίος θα παραταθεί μέχρι και 10 χρόνια και σε όλους τους συναδέλφους που θα δουν τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται στο 20%. Αν δεν το θεωρούν καλό και δεν έχουν την δύναμη να το εκφράσουν αυτό είναι ακόμη χειρότερο και προκαλεί λύπη.
Εμείς πιστεύουμε ότι το επόμενο βήμα αντίδρασης είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη και όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από ηλικία ή χρόνο ασφάλισης έχουν την υποχρέωση να αντιδράσουν.

Συναδελφικά
Η Σ.Ε.