11 Φεβ 2009

Τοποθέτηση Ν.Κοντοσώρου στη Γ.Σ της 03/02/09

 
Συνάδελφοι γεια σας. Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά σε όλους. Θα ξεκινήσω αν και δεν το συνηθίζω να απαντήσω σε δύο τρία ερωτήματα του Γιάννη. Πρώτον να γνωρίσω στον κόσμο ότι εγώ είμαι δύο χρόνια στο Σύλλογο και ό, τι "οφίτσια" έχει ο Σύλλογος, που έχει πάρα πολλά κι αυτή είναι η αλήθεια, δημιουργός ήταν ο Γιάννης ο Πετσαλάκης και τα' χει υπογράψει σαν Γραμματέας ο Γιάννης ο Πετσαλάκης. Πρώτον.
Δεύτερον. Όσον αφορά για τις απεργίες, τότε με την πώληση, η ΔΑΚΕ συμμετείχε σε όλες εκτός από την τελευταία στάση και είχαμε διαφορετική άποψη διότι είχε ήδη παρθεί απόφαση κι είχαμε ενημερωθεί και από τον Αράπογλου κάτω στην Τράπεζα και από τη Διοίκηση της εταιρείας, ότι αναβάλλεται η πώληση. Και θεωρήσαμε ότι ήτανε τζάμπα να κάνουμε μια στάση και επίσης ακόμα στην περίπτωση της απεργίας της μηχανογράφησης, παρ' όλο που' χαμε διαφορετική άποψη διότι στο δίλημμα που είχαμε θέσει και το λέω και τώρα, προκειμένου να διαλυθεί η εταιρεία, να πουληθεί, παρ' όλα ταύτα, εμείς συμμετείχαμε και σ' αυτήν την απεργία.
Από κει και πέρα ο Γιάννης όπως συνηθίζει θέλει να' χει έναν αντίπαλο, να δημιουργεί εχθρούς, για να δικαιολογεί και τη θέση του. Ο Γιάννης ξεχνάει σε τι εποχές ζούμε και σε τι εταιρεία δουλεύουμε. Και πολλοί από σας που' ήσαστε χρόνια στους κλάδους, ξέρετε πάρα πολύ καλά τι συνέβαινε με τα τιμολόγια και του αυτοκινήτου και του πυρός πριν 5, 10, 20 χρόνια που' ήταν ίδια τιμολόγια σε όλες τις εταιρείες και τι συμβαίνει σήμερα για να μπει μία νέα δουλειά στην εταιρεία μας. Αυτά κι αν χρειαστεί θα επανέλθω αργότερα.
Συνάδελφοι, η χρονιά που μας πέρασε ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας. Η διεθνής οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη και τη χώρα μας, δημιουργώντας οικονομικά προβλήματα στους περισσότερους συνανθρώπους μας. Στην ασφαλιστική αγορά και ειδικά στον κλάδο αυτοκινήτων εξακολούθησε να υπάρχει αναρχία με αποτέλεσμα τα δίκτυά μας, οι επαγγελματίες συνεργάτες μας να έχουν τεράστια προβλήματα με την πρόσκληση εργασιών και κατά συνέπεια εμείς με την παραγωγή μας.
Στην εταιρεία μας ήταν σε ισχύ, συλλογική σύμβαση από τις καλύτερες που έχουμε υπογράψει όπως την ανέλυσε ο Πρόεδρος με τον Γραμματέα. Στο χρόνο που μας πέρασε συνέβησαν κι άλλα σοβαρά γεγονότα όπως: η περιπέτεια της απόφασης για την πώληση της εταιρείας μας. Ήταν μία σημαντική δοκιμασία για όλους μας. Η υπόθεση αυτή δεν προχώρησε από τις δικές σας προσπάθειες αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης. Θα πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι ο μέτοχος που είναι η ΕΤΕ πρέπει να πειστεί ότι από την σχέση που έχει με την εταιρεία μας μπορεί να προσδοκά σε οφέλη για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μία σημαντική κερδοφόρα τροχιά της εταιρείας μας.
Καταφέραμε συνάδελφοι επίσης να πείσουμε να ισχύσουν οι διατάξεις μέχρι 31/12/2010. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό που μπορέσαμε να το αξιοποιήσουμε. Επετεύχθη μία σημαντική χρηματοδότηση και κινητροδότηση σε όσους συναδέλφους δεν θέλουν να εγκλωβιστούν εν όψει του 2011 που αλλάζει ο νόμος. Υπεγράφη σύμβαση με τη Διοίκηση που εξασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην εθελουσία. Ήταν λυπηρό κατά την άποψή μου το γεγονός που δεν υπήρξε ομοφωνία στο Δ.Σ. του Συλλόγου και χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση, για να επιβεβαιώσει και να υποστηρίξει την άποψη της πλειοψηφίας του Συλλόγου. Όμως τα πράγματα πήγαν πάρα πολύ καλά με τη βοήθεια όλων σας και στην εθελουσία συμμετάσχει ήδη ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός συναδέλφων.
Συνέβη και κάτι άλλο συνάδελφοι. Στο forum που έχει ο Σύλλογος, είδαμε κείμενα που εκθείαζαν τη βία στους δρόμους και αναδείκνυαν μίσος εναντίον των αστυνομικών με φαιδρά επιχειρήματα. Το forum συνάδελφοι δεν το φτιάξαμε για να εξυπηρετούμε σκοπιμότητες, αλλά για τα θέματα που μας απασχολούν στον εργασιακό μας χώρο. Το forum το έχουμε για να το χρησιμοποιούμε μόνο για την ανταλλαγή απόψεων, προτάσεων αλλά και κριτική για τις ενέργειες του Συλλόγου και της Διοίκησης όπου αυτές χρειάζονται.
Εγώ δεν θα απολογούμαι και κανείς από μας τους συναδέλφους που έχουν συγγενείς και φίλους αστυνομικούς. Η άποψή μας αυτή δεν έχει στόχο τη λογοκρισία κανενός αλλά έχει στόχο τη διαφύλαξη της ενότητας των εργαζομένων και της σοβαρότητας όλων μας.
Το κοινό ψηφοδέλτιο συνάδελφοι αποτέλεσε για την παράταξή μας έναν σημαντικό στρατηγικό στόχο που έφερε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους μέχρι σήμερα. Αυτός ήταν και ο λόγος που επί χρόνια δεν μπήκαμε σε καμία αντιπαράθεση με τα στελέχη ή παρατάξεις που είχαμε κατέβει μαζί στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Και το γνωρίζετε, η ακραία όμως συμπεριφορά σε όλα τα ζητήματα της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας, δείχνει ότι το κοινό ψηφοδέλτιο με τη μορφή που υπήρχε μέχρι σήμερα δεν θα υπάρχει στις επόμενες εκλογές.
Δεν κάνω κριτική στον Γιάννη τον Πετσαλάκη διότι οι επιλογές του καθενός είναι σεβαστές και ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές τους.
Βρισκόμαστε συνάδελφοι σε μία περίοδο όπου η οικονομική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα. Βλέπουμε σε όλο τον κόσμο να κλείνουν εταιρείες, να απολύεται ο κόσμος και να τίθενται σε κίνδυνο δικαιώματα των εργαζομένων, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Σε μια τέτοια συγκυρία απαιτείται ενότητα δική μας, υποστήριξη στην προσπάθεια που κάνει η εταιρεία για ανάπτυξη και σοβαρότητα, στα θέματα που αναδεικνύουμε ώστε να μη βγάλουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Και καταλαβαίνετε όλοι σας πάρα πολύ καλά τι λέω, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι τα δικά μας πλεονεκτήματα σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους στο χώρο μας.
Ζητάμε συνάδελφοι να στηρίξετε και να ψηφίσετε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του Συλλόγου κι εμείς δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμφέροντα και τα δικαιώματα όλων σας. ευχαριστώ.