24 Φεβ 2009

Τοποθέτηση του πρόεδρου της ΔΑΚΕ Νίκου Κοντοσωρου στην Γενική Συνέλευση για τα Υποκ/ματα

Συνάδελφοι,
Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά όλοι μας , ότι για να κλείσει ένα υποκατάστημα χρειάζεται απλά μια υπογραφή ενώ για να ανοίξει ένα, να λειτουργήσει σωστά, να γίνει παραγωγικό και αποτελεσματικό , χρειάζεται χρόνος και απαιτούνται θυσίες από πολλούς.
Σε κανέναν μας δεν αρέσει να κλείνουν Υποκαταστήματα και να βλέπει την Εταιρία του να συρρικνώνεται, τόσο για την εικόνα της όσο και για το κοινωνικό, ψυχολογικό αλλά και συναισθηματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας αυτών των υποκαταστημάτων.
Η ΔΑΚΕ δηλώνει ότι είναι αντίθετη στο κλείσιμο όλων των υποκαταστημάτων.
Πρέπει όμως συνάδελφοι να πούμε κάποιες αλήθειες που εμείς δε φοβόμαστε να τις πούμε και αφορά στο γιατί σήμερα φτάσαμε να συζητάμε για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων μας, όπως :
τα διαχρονικά λάθη από τις εκάστοτε διοικήσεις, στην διαχείρισή τους καθώς και η μη έγκυρη και έγκαιρη παρέμβασή τους στο να αναπροσαρμόζει την πολιτική των Υποκαταστημάτων, ανάλογα με τις επιταγές της κάθε εποχής.
Κανένας από εμάς σήμερα , συνάδελφοι, δεν θα πρότεινε σαν επιχειρηματική πράξη να ανοίξουμε ένα καινούριο Υποκατάστημα διότι όλοι γνωρίζουμε ότι η πρόσκτηση εργασιών σε κάθε περιοχή πλέον, εξαρτάται από το πόσο καλά δίκτυα έχεις αλλά και από πόσο ανταγωνιστικά προϊόντα έχεις, τόσο τιμολογιακά όσο και σε ποιότητα.
Όσα Υποκαταστήματα κι αν έχεις , εάν δεν έχεις ισχυρά δίκτυα ανταγωνιστικά προϊόντα και ικανό αριθμό στελεχών συναδέλφων δεν μπορείς ούτε να αναπτυχθείς αλλά και ούτε μέλλον να έχεις και αυτό οι συνάδελφοι της περιφέρειας το ξέρουν καλύτερα απ' τον καθέναν μας.
Δε νομίζω συνάδελφοι ότι δίνουμε λύσεις με κορώνες ή με αφορισμούς ή ότι θεωρούμε ότι κάναμε το καθήκον μας λέγοντας "όχι" σε όλα.
Θα μπορούσαμε να το κάνουμε και εμείς.
Είναι το πιο εύκολο.
Η ΔΑΚΕ συνάδελφοι, πάντα έκανε προτάσεις και είχε άποψη σε όλα τα θέματα.
Το ίδιο θα κάνει και τώρα διότι πιστεύουμε ότι πρέπει και το οφείλουμε, να αναπροσαρμόσουμε την τακτική μας για να είμαστε χρήσιμοι στους συναδέλφους μας που αγωνιούν για τις εξελίξεις .Θεωρούμε ότι όχι απλά δεν πρέπει να κλείσουν όλα τα Υποκαταστήματα αλλά τουναντίον επιβάλλεται να μην κλείσουν όλα.
Τι προτείνουμε λοιπόν εμείς :
Να κινηθούμε σε 2 κατευθύνσεις.
1ον : Να διατηρηθούν εκτός από τις περιφερειακές Υποδιευθύνσεις και άλλα Υποκαταστήματα και
2ον : Να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι συνάδελφοί μας.
Όσον αφορά στο πρώτο, προτείνουμε να παραμείνουν ένα ή δύο ή τρία Υποκαταστήματα. δορυφόροι σε κάθε περιφερειακή υποδιεύθυνση καθώς επίσης και κάποια σε απομακρυσμένες ή νησιωτικές περιοχές.
Αυτά όμως τα Υποκαταστήματα να είναι αντάξια του ονόματος της Εταιρίας μας και με έναν ξεκάθαρο ρόλο.
Και όχι όπως συμβαίνει σήμερα που δεν ξέρει κανείς τον ρόλο τους και υπάρχουν Υποκαταστήματα με 2 ή 3 υπαλλήλους και κάποιοι συνάδελφοί μας έχουν κάνει το γραφείο σπίτι τους.
Αυτό, θα βοηθήσει σε μία μείωση των Υποκαταστημάτων, στην ανταγωνιστικότητα της Εταιρίας μας, στην ομαλότερη μετάβαση από τη σημερινή κατάσταση των πολλών Υποκαταστημάτων στο νέο μοντέλο με περιορισμένο αριθμό , αλλά κυρίως θα δώσει περισσότερες εναλλακτικές λύσεις στους συναδέλφους.
Όσον αφορά στο δεύτερο, δηλαδή την εξασφάλιση των εργαζομένων πιστεύουμε ότι :
Τα ποσά που ανακοινώθηκαν από τη διοίκηση των 4,000€ και 5,000€ ετησίως αναπροσαρμοζόμενα καλά ακούγονται διότι θα είναι καθαρά και αφορολόγητα, θα μπορούσε όμως να είναι περισσότερα.
Θα πρέπει όμως να διασφαλιστεί ότι θα δίδονται και σε όσους συναδέλφους μετά από δύο χρόνια παραμονής στην ΕΤΕ αποφασίσουν να επιστρέψουν στην Εταιρία.
Η επιλογή του τρόπου μετακίνησης στην ΕΤΕ με τη μορφή δανεισμού που προτείνει η διοίκηση είναι η πραγματικά καλή λύση. Αυτό έχει φανεί και από τη γνωμάτευση του κ. Λεβέντη , του συμβούλου μας στον Σύλλογο αλλά και του κυρίου Ψηλού , ειδικού στα ασφαλιστικά θέματα.
Πρέπει όμως και οφείλουμε να διασφαλίσουμε την συνεχή ανανέωση των συμβάσεων δανεισμού μέχρι την συνταξιοδότηση του καθενός και επίσης όποιος επιθυμεί να ενταχτεί άμεσα στην ΕΤΕ
να μπορεί να ενταχτεί
Και ζητάμε από τη διοίκηση να το διασφαλίσει μέσα από την τριμερή σύμβαση δανεισμού που θα υπογράψει, αλλά και με πρακτικό συμφωνίας μεταξύ Συλλόγου και διοίκησης.
Προτείνουμε επίσης, η Εταιρία, σε όσους συναδέλφους πάνε στην Τράπεζα και έχουν άδεια προηγούμενων ετών , να τους την πληρώσει. Επίσης , όσοι συνάδελφοι μετακινηθούν εντός της Εταιρίας, σε περιφερειακές ή στα Κεντρικά, να διευκολυνθούν με επιπλέον άδεια, ανάλογα με τις κοινωνικές υποχρεώσεις του καθένα.
Κλείνοντας συνάδελφοι την τοποθέτησή μας κάνουμε έκκληση να μην μείνουμε σε μια στείρα πολεμική αλλά να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας και να εξασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εργασιακό τους μέλλον με την μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.