27 Ιαν 2010

Ομιλία του Προέδρου της ΔΑΚΕ στην Γενική Συνέλευση

Συνάδελφοι,

Το χρονικό διάστημα για το οποίο κρίνεται το σημερινό ΔΣ είναι πάρα πολύ μικρό για να έχουμε αντικειμενική κρίση.
Συμφωνήσαμε και στηρίξαμε ένα αντιπροσωπευτικό Προεδρείο, επειδή πιστεύουμε ότι οι εποχές που ζούμε, αλλά και αυτές που θα έρθουν, είναι δύσκολες και γι' αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι και μονιασμένοι.
Και η ΔΑΚΕ το έχει αποδείξει μέχρι τώρα, στηρίζοντας όλα τα προηγούμενα χρόνια κοινές προσπάθειες, συμμετέχοντας τόσο στο ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, όσο και σε αντιπροσωπευτικά Προεδρεία.
Επίσης, πάντα λέγαμε, λέμε και πιστεύουμε ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν. Και όσο υπάρχει κοινός στόχος, κοινή προσπάθεια και κοινά συμφέροντα, και θα στηρίζουμε και μαζί θα είμαστε.
Και αυτή η δέσμευση δεν ισχύει μόνο για το Σύλλογο, αλλά και για την όποια Διοίκηση της Εταιρίας. Δηλαδή, θα στηρίξουμε τις όποιες προσπάθειές της, με όλες μας τις δυνάμεις, που είναι σε σωστή κατεύθυνση. Δηλαδή προς το συμφέρον της Εταιρίας και των εργαζομένων.
Θα μας βρει δε απέναντι της εάν συμβεί το αντίθετο.
Και τούτο διότι, η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ δεν ανήκει σε καμία διοίκηση, σε καμία παράταξη και σε κανένα κόμμα.
Ανήκει σε όλους εμάς.
Ανήκει στους ανθρώπους της.
Οι διοικήσεις έρχονται και παρέρχονται.
Εμείς μένουμε.
Εμείς ενδιαφερόμαστε πραγματικά για την πορεία της. Εμείς την αγαπάμε πραγματικά. Εμείς και οι οικογένειές μας ζούμε και θα ζούμε από αυτή.
Γι' αυτό πρέπει να είμαστε και ενωμένοι σαν εργαζόμενοι, αλλά και κοντά στην Εταιρία.
Και επ' ευκαιρία, θέλω να πω εδώ, ότι η Εταιρία μας πηγαίνει πολύ καλά και έχει βάλει τις βάσεις να πάει ακόμα καλύτερα.
Και πάει καλά χάριν των δικών σας προσπαθειών, αλλά και της σωστής στρατηγικής που ακολούθησε η Εταιρία. Και ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά την προσπάθεια, τη δουλειά και την πίεση που δέχονται οι περισσότεροι συνάδελφοί μας, σε όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες.
Η Εταιρία μας ξεπέρασε το 1 δις παραγωγή, είχε αύξηση σε όλους τους κλάδους και μάλιστα μεγάλη, αύξησε το μερίδιό της στην αγορά, μείωσε το LR, μείωσε το διαχειριστικό κόστος και μειώθηκε το κόστος μισθοδοσίας λόγω της εθελουσίας, παρ' ότι πήραμε από τις μεγαλύτερες αυξήσεις της αγοράς.
Και απ' ότι είμαι σε θέση να ξέρω και το 2010, παραγωγικά τουλάχιστον, ξεκίνησε το ίδιο καλά.
Τα αναφέρω αυτά, απλά και μόνο, για να μην μας πουν αύριο κάποιοι ότι κόβω το ένα ή το άλλο λόγω κρίσης. Κρίση υπάρχει πράγματι στην αγορά, αλλά η Εταιρία μας πάει καλά και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, για το δικό μας πρώτα καλό, να προσπαθούμε τα μέγιστα για να πηγαίνει ακόμα καλύτερα.
Ξέρουμε στο Σύλλογο, και το συζητάμε σε καθημερινή βάση, ότι υπάρχει σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα, από έλλειψη προσωπικού, στις περισσότερες υπηρεσιακές μονάδες.
Είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που καλούμαστε, να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε, και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.
Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι προσελήφθησαν 20 απολυμένοι συνάδελφοι από τις εταιρίες που έκλεισαν και στελέχωσαν τα Υποκαταστήματά μας.

Συνάδελφοι,
Υπάρχει σε εξέλιξη η εθελουσία έξοδος. Η ΔΑΚΕ ήταν μία από τις παρατάξεις που την στήριξε από την αρχή.
Και τούτο διότι αρκετοί συνάδελφοι που το επιθυμούσαν έφυγαν με μεγάλες αποζημιώσεις και συντάξεις, το οργανόγραμμα άνοιξε και στελεχώθηκε από νεότερους συναδέλφους, αρκετά νέα παιδιά βρήκαν δουλειά, ανανεώθηκε το υπαλληλικό δυναμικό, αλλά και σημαντικό οικονομικό όφελος είχε η Εταιρία μας.
Ο Σύλλογος όχι μόνο θα στηρίξει τη συνέχισή της, αλλά θα διεκδικήσει την παράταση του νόμου.
Προς τούτο έχουμε ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς κκ. Λοβέρδο και Κουτρουμάνη.
Να σας θυμίσω εδώ, συνάδελφοι, ότι για το 2010 ισχύει η διετής Συλλογική Σύμβαση που υπογράψαμε πέρυσι. Δικαιούμαστε μισή πολυετία από 1/1 και από 4,5% έως 6,5% από 1/5.
Πιστεύουμε ότι η απόφασή μας να υπογράψουμε διετή σύμβαση ήταν σοφή και μας δικαίωσε.
Ακούμε, καταλαβαίνουμε & ξέρουμε τι θα συμβεί την φετινή χρονιά σε άλλους εργασιακούς χώρους.
Κλείνοντας, συνάδελφοι, θέλω να σας πω τα εξής:
Από τις προσπάθειες και τους αγώνες συναδέλφων μας, προηγουμένων δεκαετιών, αλλά και επειδή διαχρονικά πέρασαν από την Εταιρία μας, πραγματικά και αληθινά εξαιρετικοί συνδικαλιστές, φτάσαμε εμείς σήμερα, να είμαστε από τους καλύτερους εργαζόμενους της αγοράς, τόσο σαν εργαζόμενοι τώρα, όσο και σαν συνταξιούχοι αύριο.
Και πιστεύω ότι όλοι έχουμε κάποιον συγγενή ή φίλο εργαζόμενο σε άλλη εταιρία ή άλλο εργασιακό χώρο για να συγκρίνουμε και να κρίνουμε.
Και παραλλήλως, έχοντας ευχαριστημένους, τόσο τους συνεργάτες μας όσο και τους ασφαλισμένους μας.
Είναι κρίμα να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας.
Δεν ξέρω και δεν καταλαβαίνω τι θέλουν να δείξουν και τι να πετύχουν κάποιοι. Είναι ανάγκη, συνάδελφοι, στη σημερινή πραγματικότητα ο ρόλος των εργαζομένων να αναβαθμιστεί αλλά συγχρόνως να διαφυλάξουμε και να θωρακίσουμε τις κατακτήσεις μας, που μας διαφοροποιούν θετικά από τους άλλους εργαζόμενους.
Λάθη συνάδελφοι στο Σύλλογο έγιναν και θα ξαναγίνουν.
Όμως, έχουμε πετύχει πάρα πολλά.
Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες. Χρειάζεται ένας Σύλλογος δυνατός, με ενωμένους τους εργαζόμενους σαν μια γροθιά, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς από κάποιους.
Σας καλώ να ψηφίσετε ΝΑΙ στο Διοικητικό & Οικονομικό Απολογισμό.

Νίκος Κοντοσώρος