22 Οκτ 2010

Επτά μήνες μετά...

ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ...

Μέσα στο ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για τη χώρα μας, η οικονομική κρίση η οποία έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας των επιλογών της Κυβέρνησης, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την Ασφαλιστική αγορά, με ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις ρευστότητας, αποτελεσματικότητας διαδικασιών, καινοτομίας και αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων πόρων κάθε επιχείρησης.
Σε αυτή τη συγκυρία ο ρόλος της Εταιρείας μας δεν μπορεί να είναι άλλος από αυτόν του πρωτοπόρου σε προϊόντα και διαδικασίες και του διαμορφωτή των τάσεων και των εξελίξεων στην Αγορά.
Η Διοίκηση της Εταιρείας δεν έχει ακόμα να βρει τον βηματισμό της και έχει αποτύχει να δώσει την ώθηση που είναι αναγκαία ώστε η ΕΘΝΙΚΗ να συνεχίσει να παίζει τον ηγετικό της ρόλο. Το πολυαναμενόμενο Επιχειρησιακό Σχέδιο έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά και αδικαιολόγητα. Η αίσθηση που δημιουργείται στους Εργαζομένους και τους Συνεργάτες μας είναι ότι η Εταιρεία αυτή τη στιγμή στερείται οράματος και σχεδίου, ανίκανη να κυριαρχήσει μέσα σε αυτό το ρευστό οικονομικό τοπίο, αδυνατώντας να προβάλλει περισσότερο την αξιοπιστία της, και το κύρος του ονόματός της.
Οι Διοικούντες έχουν ασπαστεί το δόγμα της μείωσης του Κόστους σε όλα τα επίπεδα, χωρίς όμως να δίνουν διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Εργαζόμενοι στα καθημερινά τους καθήκοντα. Προβλήματα σε θέματα διαδικασιών, γραφειοκρατίας και έλλειψεων προσωπικού στις μάχιμες γραμμές, ιδιαίτερα στα Υποκαταστήματα - όπου οι συνάδελφοι με αυταπάρνηση προσπαθούν να σώζουν την αξιοπρέπεια και τη φήμη της Εταιρείας μας- αλλά και στις Κεντρικές Υπηρεσίες, όπου οι δεδομένες "πάγιες" ανάγκες στις Διευθύνσεις, καλύπτονται με "ευέλικτους" εργαζομένους μέσω ICAP, με ολιγόμηνες Συμβάσεις.
Παράλληλα, την καθημερινή εργασία των Συναδέλφων δυσκολεύουν οι αλλεπάλληλοι και επίμονοι Έλεγχοι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα καχυποψίας και εχθρότητας προς τους εργαζομένους στην Εταιρεία μας. Το κλίμα επιδεινώνουν οι καταγγελίες περί μεγάλων σκανδάλων (τα οποία υποτίθεται γνωρίζει καλά ο Σύλλογος) αλλά που στην πραγματικότητα, κανείς πέρα από τους καταγγέλλοντες δεν έχει καμία ενημέρωση.
Η Διοίκηση πρέπει να συνειδητοποιήσει το ρόλο της και άμεσα να λάβει αποφάσεις που να διευκολύνουν την καθημερινή λειτουργία της Εταιρείας και των εργαζομένων της:
-      Ενημέρωση του προσωπικού για το business plan. Είναι δυνατόν ο Πρωτοπόρος της Αγοράς να μην έχει παρουσιάσει ακόμα το επιχειρησιακό του Σχέδιο?
-      Να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις των συναδέλφων της θυγατρικής μας AUDATEX που αδικαιολόγητα πάγωσαν, ενώ έχει ληφθεί η σχετική απόφαση. Υπάρχει σκοπιμότητα?
-      Άμεσες προσλήψεις προσωπικού για την επάνδρωση της πρώτης γραμμής (Υποκαταστήματα) και των Κεντρικών Γραφείων, με πρώτη προτεραιότητα στην απορρόφηση των ήδη εργαζομένων μέσω ICAP, αφού οι περισσότεροι έχοντας σχεδόν διετή υπηρεσία στην Εταιρεία μας, έχουν αποκομίσει σημαντικές γνώσεις και μπορούν άμεσα να ενσωματωθούν στη παραγωγική διαδικασία. Όλοι μας τους αναγνωρίζουμε ως άξιους συναδέλφους.
- Ξεκάθαρη στάση όσον αφορά τις καταγγελίες για σκάνδαλα και αντιμετώπιση όλων των συναδέλφων όπως ταιριάζει στην ιστορία της Εταιρείας μας και την προσωπική διαδρομή καθενός μέσα σε αυτή. Όποια στοιχεία υπάρχουν θα πρέπει ξεκάθαρα να παρουσιαστούν, να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν (αν υπάρχουν) και να παψει η εκ των προτέρων ενοχοποίηση των συναδέλφων. Καλούμε τους συναδέλφους της ΠΑΣΚΕ να προσκομίσουν τα στοιχεία που κατά την κρίση τους στοιχειοθετούν σκάνδαλο.
Συνάδελφοι, επτά μήνες έλλειψης πρωτοβουλίας από πλευράς Διοίκησης είναι πολλοί. Οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται και τα προβλήματα συσσωρεύονται. Οι ανταγωνιστές μας κερδίζουν πολύτιμο χρόνο, ώστε να αμφισβητήσουν με αξιώσεις την Ηγετική θέση της Εταιρείας μας στην Αγορά. Καλούμε την Διοίκηση να πράξει το αυτονόητο και επιτέλους να Διοικήσει.

Συναδελφικά,
Η Σ.Ε.
ΥΓ. : Οι εκλογές στο ΑΤΑΠΕ τελείωσαν. Οι προαγωγές γιατί δεν γίνονται?