03 Σεπ 2012

Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ

ΔΑΚΕ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ
Συνάδελφοι
Το τοπίο που έχει διαμορφωθεί γύρω μας είναι πραγματικά δραματικό. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να βρούμε την δύναμη να διαχειριστούμε το θέμα της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης με ψυχραιμία και υπευθυνότητα.
Οι στόχοι μας για τη σύμβαση
Ο πρώτος στόχος που με σαφήνεια είχαμε θέσει από την αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης ήταν η ύπαρξη Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης. Το θέμα αυτό αναδεικνύεται ακόμα πιο σημαντικό τώρα που βλέπουμε ότι η κλαδική σύμβαση δεν υπάρχει .
Ο δεύτερος στόχος είναι να διατηρήσουμε στο ανασφαλές οικονομικό περιβάλλον που ζούμε, τα περισσότερα από τα θεσμικά ζητήματα που διαφοροποιούσαν θετικά τους εργαζόμενους της Εθνικής Ασφαλιστικής, από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην χώρα μας.
Ο τρίτος στόχος ήταν τα επιδόματα που η Διοίκηση ήθελε να αφαιρέσει από τη σύμβαση και να παραμείνουν με την μορφή επιδόματος εξομάλυνσης, να μην χαρακτηριστούν σε καμιά περίπτωση " προσωρινά" και παράλληλα να διασφαλιστούν στο μεγαλύτερο βαθμό οι συντάξιμες αποδοχές που θα περιλάμβανε το επίδομα εξομάλυνσης.
Με τους τρείς αυτούς στόχους συμμετείχαμε σε όλη την διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Η πρόταση του Μαΐου
Αυτός ήταν ο λόγος που υποστηρίξαμε τον Μάιο την θέση να δεχτούμε την μεσοσταθμική ετήσια μείωση του 15%. Η πρόταση του Μαΐου ήταν παρόμοια με την σημερινή πρόταση αλλά είχε αποδεχτεί η Διοίκηση κατά την διαπραγμάτευση, την εξασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού με ειδική ρήτρα.
Τότε θα είχε υπογραφεί η σύμβασή μας πριν από την σύμβαση των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα , στοιχείο που επικαλείται σήμερα η Διοίκηση για την άρνησή της να συμπεριληφθεί η ρήτρα που δεν υπάρχει στην σύμβαση της ΕΤΕ.
Πιστεύαμε ότι σε ένα περιβάλλον που καθημερινά δυσκολεύει ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας .
Κρίνοντας σήμερα την τελική πρόταση που έχουμε στα χέρια μας ζητάμε από όλους σας να σταθμίσετε το κοινό μας συμφέρον και να δώσετε μία λύση που δεν θα οδηγεί σε νέα αδιέξοδα.

Πορεία εταιρείας
Η παράταξή μας πάντα έθετε σαν πρώτη προτεραιότητα την καλή πορεία της εταιρείας, γιατί αυτή είναι βασική προϋπόθεση για την στήριξη των εργαζομένων
Δυστυχώς η Διοίκηση τα τελευταία 2 χρόνια δείχνοντας αδιαφορία για την ιστορία της εταιρείας , περιφρόνηση για τους εργαζόμενους σε αυτήν αλλά και για το σύνολο των Δικτύων που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, γύρισε την εταιρεία 20 χρόνια πίσω.
Δεν έφταιγε ούτε η οικονομική κρίση ούτε οι ανακοινώσεις του συλλόγου για την καταστροφή του κλάδου αυτοκινήτων και την απώλεια 500.000 πελατών.
Η υποβάθμιση της εξυπηρέτησης με ενέργειες όπως είναι η συγκέντρωση των ζημιών του κλάδου αυτοκινήτων στην Αθήνα , χωρίς να υπάρχει υποδομή για την εξυπηρέτησή τους , η κατάργηση των εισπρακτόρων σε μία νύχτα και η αποκοπή χιλιάδων πελατών με την εταιρεία, η απογοήτευση όλων των εργαζομένων που θεωρούντο ύποπτοι, εάν προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν συνεργάτες ή πελάτες, η αναξιοκρατία και η πρόσληψη Συμβούλων σε συνδυασμό με την ανυπαρξία πολιτικής διαχείρισης του Ανθρώπινου Δυναμικού (ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι από όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας προήχθησαν μόνο δύο άτομα;), μετέτρεψε την εταιρεία από Εμπορική Επιχείρηση που λειτουργούσε με δυναμισμό στην αγορά ,σε Δημόσια Επιχείρηση όπου κανένας δεν είναι υπεύθυνος κάνοντας ακόμα και τις ατελείωτες ουρές στο Υποκατάστημα, να θεωρούνται φυσιολογική διαδικασία.
Αλήθεια έχει αναρωτηθεί κάποιος από την Διοίκηση γιατί σταμάτησαν να υπάρχουν ουρές στο Υποκατάστημα ;
Η απάντηση είναι απλή και δυστυχώς δυσάρεστη.
Η ίδια η Αγορά έδωσε την λύση.
Μεγάλος αριθμός συνεργατών έφυγε στον Ανταγωνισμό και εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες εγκατέλειψαν την εταιρεία.
Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στη Διοίκηση
 
Η θετική μας στάση για την αποδοχή του κειμένου συμφωνίας της Σύμβαση και τον Μάιο και τώρα, είναι μια δύσκολη απόφαση που λάβαμε με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων στην δύσκολη οικονομική περίοδο που ζούμε και την ακλόνητη πίστη μας ότι κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη ότι αυτή η Διοίκηση θα διαχειρισθεί θετικά τους εργαζόμενους εάν δεν υπάρχει Επιχειρησιακή Σύμβαση.
Σας καλούμε να πάρετε την απόφαση σας σταθμίζοντας τα πραγματικά δεδομένα που σχετίζονται με το μέλλον μας.
 
ΔΑΚΕ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ