04 Μαρ 2021

Ομαδικό Ασφαλιστήριο Υγείας 2155/0

Το Ομαδικό μας ασφαλιστήριο Υγείας 2155/0 παρουσίασε για ακόμη μια χρονιά ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα το loss ratio (η σχέση δηλαδή ζημιών και ασφαλίστρων) ανήλθε σε ποσοστό 139,57%. Οι αποζημιώσεις με λίγα λόγια ήταν αυξημένες κατά 40% περίπου σε σχέση με τα ασφάλιστρα που πληρώθηκαν στο συγκεκριμένο ασφαλιστήριο.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι εντάσσονται με το σταγονόμετρο νέοι άνθρωποι στο ασφαλιστήριο, παρά τις αθρόες κατά καιρούς προσλήψεις ειδικών και λοιπών συμβούλων από τις Διοικήσεις των 10 τελευταίων χρόνων. Μόνη η ένταξη των συναδέλφων μέσω ICAP στο ασφαλιστήριο θα ενίσχυε τα ασφάλιστρα που εισρέουν σε αυτό και θα έφερνε διαφορετικό αποτέλεσμα στη σχέση ασφαλίστρων - αποζημιώσεων.

Ο ισόβιος χαρακτήρας του συμβολαίου υγείας που έχουμε μας προσφέρει ένα πλεονέκτημα, που κανένας άλλος εργαζόμενος στη χώρα μας δεν έχει κατακτήσει. Είναι άλλωστε και η απάντηση σε όσους σκέφτονται μη ασφαλιστικά περί κατάργησής του «διότι τελικά αποζημιώνουμε τους συνταξιούχους». Απαντούμε σε αυτή τη μειοψηφία ένα μεγάλο Όχι συνάδελφοι! Το ασφαλιστήριο αυτό, είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε κατακτήσει και πρέπει πάση θυσία να το διαφυλάξουμε, όχι μόνο για τώρα αλλά και για όλη μας τη ζωή, όταν περνώντας τα χρόνια θα χρειαστούμε ουσιαστικά αυτό που μας προσφέρει, μια αξιοπρεπή και πολύτιμη υγειονομική περίθαλψη.

Η μικρή αύξηση ασφαλίστρου, κατά 5% επί των ασφαλίστρων που ήδη πληρώνουμε, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στις απαλλαγές για τις ηλικίες άνω των 60, πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσουν να περιορίσουμε τις ζημιές σε τέτοιο βαθμό,  ώστε να μην απαιτηθεί μεγάλη αύξηση ασφαλίστρου στο μέλλον. Η χρονική συγκυρία με την διαδικασία πώλησης της Εταιρίας δεν μας επιτρέπει να αναβάλουμε την μεγάλη προσπάθεια για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συμβολαίου μας. Η εύκολη απάντηση εξάλλου μιας νέας Διοίκησης θα είναι η απλή – χωρίς ανάγκη διαπραγμάτευσης ή συναίνεσης -  μονομερής εφαρμογή των όρων του ασφαλιστηρίου, που στην κατάσταση που έχει περιέλθει ισοδυναμεί με υπέρογκη αύξηση των ασφαλίστρων της τάξης του 40%! Μια τέτοια αύξηση θα κλονίσει το συμβόλαιο καθώς αρκετοί θα είναι εκείνοι που δεν θα μπορέσουν να την αντέξουν.

Η αναγκαία μεγάλη πλειοψηφία του 75% των ασφαλισμένων για την τροποποίηση του συμβολαίου είναι το κλειδί που κρατάει το ασφαλιστήριο αυτό στη θέση του και μακριά τους επίδοξους διαλυτές του. Από την άλλη μεριά απαιτεί ευρύτατες συναινέσεις, έτσι ώστε να αλλάξουν οι όροι του. Την σημαντική αυτή στιγμή, που το μέλλον της Εταιρίας μας παραμένει αβέβαιο, οι συναινέσεις αυτές βρέθηκαν και μάλιστα η κοινή γραμμή εργαζομένων και συνταξιούχων – οι τελευταίοι με θυσία μεγαλύτερη από σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων καθώς οι προτεινόμενες αλλαγές αφορούν όσους ηλικιακά βρίσκονται σε ηλικία άνω των 60 ετών – φανερώνει ότι είμαστε όλοι ενωμένοι μπροστά στα κοινά μας προβλήματα.

Κατανοούμε την δυσκολία του Συλλόγου Συνταξιούχων να βρουν και να εξασφαλίσουν την σύμφωνη γνώμη όλων των συνταξιούχων-ασφαλισμένων του συμβολαίου που ζουν σε όλη την Ελλάδα καθώς η επικοινωνία μαζί τους είναι πραγματικά ιδιαίτερα δύσκολη και αυτό μας κάνει να θέλουμε εμείς που εύκολα μπορούμε να ενημερωθούμε και να ψηφίσουμε να φθάσουμε σχεδόν στην απόλυτη ομοφωνία για να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του συμβολαίου μας .

Όλοι οφείλουμε να υπερψηφίσουμε την πρόταση του Συλλόγου μας για το ομαδικό μας συμβόλαιο και σας καλούμε να συστρατευτούμε σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια.

Η

Σ.Ε.