03 Σεπ 2021

Σήμερα, η Ρωμιοσύνη κλαίει

 

Συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη λύπη, πληροφορηθήκαμε όλοι εχτές, ότι ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι πια αναμεσά μας. 

Η μουσική του, η μοναδική μελοποίηση των μεγάλων ποιητών, που έδωσε το δικαίωμα στις πλατιές μάζες να γνωρίσουν το μεστό νοήματος έργο τους, τα ορατόρια σε συνδυασμό με την λαϊκή μουσική, ο λυρισμός μαζί με το μπουζούκι και τις αυθεντικές λαϊκές φωνές, έχουν χαράξει βαθιά τις ψυχές μας και πάντοτε θα μας οδηγούν σε ένα δρόμο φωτός. Ο Μίκης των μεγάλων αγώνων για την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την Ισονομία, θα συνεχίσει να δίνει τους αγώνες του μέσα από το παγκόσμιας εμβέλειας έργο του, αλλά και την συνολική στάση ζωής του. Θα συνεχίσει να εκπέμπει το μήνυμα της τραγικότητας του πολέμου και των εμφυλίων, της εθνικής συμφιλίωσης, της προόδου και του διαλόγου.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει τιμήσει την Εταιρία μας, αναγνωρίζοντας την βαριά ιστορική της διαδρομή και τη συμβολή της στους εθνικούς αγώνες, με κορυφαία στιγμή την πρώτη του συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 15/05/1991, στα πλαίσια των εορτασμών των 100 χρόνων από την ίδρυσή της και της παραμονής των εγκαινίων του Χώρου Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, Κοραή 4.

Αντιγράφουμε από το site του Χώρου : «Την παραμονή των εγκαινίων το βράδυ, ακούστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συναυλία που οργάνωσε η Εθνική Ασφαλιστική, το Πνευματικό Εμβατήριο του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού. Η συναυλία αυτή, στην οποία περιλαμβάνονταν και τα “Δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας” ήταν η πρώτη παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής. Τραγούδησαν η Μαρία Δημητριάδη, ο Πέτρος Πανδής και ο Μάνος Μουντάκης. Συμμετείχαν η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής της Ε.Ρ.Α, η Χορωδία της Ε.Ρ.Α και η Χορωδία Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης με διευθυντή τον Αντώνη Κοντογεωργίου.»

Εις το επανιδείν.

Συναδελφικά,

Η

Σ.Ε.

 

 Afisa ekdilwsi Ethnikis Asfalistikis 100 xronia

Η αφίσα από την εκδήλωση της Εθνικής Ασφαλιστικής για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.