04 Νοε 2021

Χάνοντας στελέχη

Συνάδελφοι,

Αυτές τις ημέρες μας έγινε γνωστό ότι, άλλος ένας συνάδελφος, που εργαζόταν στην Εταιρία μας μέσω Icap για δέκα ολόκληρα χρόνια, αποφάσισε να παραιτηθεί και να αναζητήσει εργασία στον Ανταγωνισμό.

Με όρους Αγοράς, είναι ένας εργαζόμενος για τον οποίο η Εταιρία επένδυσε χρήμα (αν και ελάχιστο) και χρόνο για να τον διαμορφώσει σε έμπειρο ασφαλιστικό υπάλληλο, τον οποίο πλέον χάνει προς όφελος άλλης ασφαλιστικής εταιρίας.

Με όρους εργασιακούς, είναι ένας εργαζόμενος δεύτερης κατηγορίας, ο οποίος ποτέ δεν έγινε κοινωνός της εργασιακής κουλτούρας που οι εργαζόμενοι έχουν πετύχει να χτίσουν και να διατηρήσουν σε αυτήν την Εταιρία. Πάντα πληρωνόταν ελάχιστα, κάνοντας ακριβώς ή και επιπλέον εργασία από τους συναδέλφους του, πάντα έπρεπε να ακολουθεί άλλο ωράριο, άλλους δήθεν «αυστηρότερους» κανόνες για άδειες/τηλεργασίες/ασθένειες κλπ, πάντα έπρεπε να απευθύνεται σε Διευθύνσεις που διαχειρίζονται «έργα» και όχι ανθρώπινο δυναμικό.

Έμαθε να κλείνει τα αυτιά του όταν συζητιόταν στο γραφείο κάτι που αφορούσε σχολικά είδη παιδιών, έμαθε να περιμένει να δει εάν η πρόσκληση για εταιρικά σεμινάρια θα αφορούσε και «Icap» - λες και η εκπαίδευση ενός underwriter ή ενός διακανονιστή ζημιών εξαρτάται από την εργασιακή σχέση που έχει κανείς και όχι από την δουλειά που κάνει. Έμαθε να ακούει, ότι η Διοίκηση συμπάσχει μαζί του σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αλλά απαντάει πάντα αρνητικά όταν αναφέρεται γι’ αυτόν εγγράφως, όπως ακριβώς την συμβούλεψε ο εκάστοτε νομικός της σύμβουλος.   

Έμαθε να μην περιμένει τίποτα. Γι’ αυτό και φεύγει! Η Διοίκηση αδιάφορη, πιθανόν να διορίσει κάποιον ή κάποιαν άλλη, γεμίζοντας την κενή θέση ενός αριθμού στο σχετικό excel, μέχρι κι εκείνος ή εκείνη να απογοητευτεί και να φύγει ως έμπειρο στέλεχος γι’ αλλού.

Καλούμε τη Διοίκηση να σταματήσει επιτέλους, αυτή την αιμορραγία στελεχών, δίνοντας στους συναδέλφους όραμα και προοπτική. Πρέπει να διασφαλίζεται η εργασιακή συνέχεια – θεμελιώδης αρχή του Management – και οι μισθοί πείνας που επιφυλάσσει για  όσους συναδέλφους εργάζονται μέσω Icap, κάθε άλλο παρά αυτό διαφυλάττουν. Ας ξεκινήσει με γενναίες αυξήσεις σε όλους τους χαμηλόμισθους συναδέλφους μας!

Ταυτόχρονα, όσο η Αγορά «ψωνίζει» έμπειρα στελέχη από την Εθνική, η Εθνική «ψωνίζει» απ’ το καλάθι των εκπτώσεων… Λυπηρό…

Συναδελφικά,

Η

Σ.Ε.