17 Ιαν 2023

Με ευθύνη και σοβαρότητα

Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, θα θέλαμε και με αυτή την ευκαιρία της επικοινωνίας μας, να επισημάνουμε ότι, η απόφαση της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας και της Συνεργασίας, των δύο μεγαλύτερων σε ψήφους παρατάξεων του Συλλόγου, να παραιτηθούν από το Προεδρείο του Συλλόγου την Άνοιξη του ’22, μας έφερε μπροστά σε ένα δίλημμα: Να υπογράψουμε την ήδη αποφασισμένη από την Γενική Συνέλευση συμφωνία για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μας και να πάμε άμεσα σε εκλογές, εν μέσω αλλαγής μετόχου της Εταιρίας μας και με μια Διοίκηση εντελώς εχθρική προς Σύλλογο και συναδέλφους ή να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουμε στηρίζοντας ενεργά, πάντα όμως με τις απόψεις και τις θέσεις μας, ένα νέο Προεδρείο, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλα τα ανοιχτά θέματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Επιλέξαμε την ευθύνη και θεωρούμε ότι, η επιλογή μας δικαιώθηκε.

Αλίμονο εξάλλου, αν κάθε φορά που κάποια παράταξη διαφωνούσε με την εκπεφρασμένη θέση της Γενικής μας Συνέλευσης, δήλωνε και παραίτηση. Με αυτό το σκεπτικό θα έπρεπε είτε να εκβιάζονται οι συνάδελφοι να συμφωνούν πάντα, είτε να προκαλείται κρίση στον Σύλλογο. Η δε αλλαγή στάσης με παραίτηση ή μη παραίτηση, συμμετοχή ή μη συμμετοχή στο Προεδρείο, παροχή στήριξης ή όχι στο Προεδρείο κλπ, κατά το δοκούν κι ανάλογα προφανώς με τα συγκυριακά οφέλη της κάθε στιγμής, μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους.

Πάγια θέση της Παράταξής μας ήταν και παραμένει να στηρίζουμε ουσιαστικά τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου μας και να συμβάλλουμε, με την ενεργή συμμετοχή μας σε αυτά, στην επίτευξη των στόχων του σωματείου μας. Στηρίξαμε τον Γιάννη Πετσαλάκη και τον Παναγιώτη Ανδρουτσόπουλο ως Προέδρους του Συλλόγου μας με μόνο σκοπό την πρόοδο του Συλλογικού μας οργάνου. Αναλάβαμε μεγαλύτερη ευθύνη από όση μας αναλογούσε, μετά τις παραιτήσεις Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας και Συνεργασίας. Προσπαθήσαμε - ακόμη κι όταν οι παραιτήσεις αυτές δυναμίτισαν και πόλωσαν το κλίμα - να μην απομακρυνθούμε από το στόχο της συλλογικής δράσης, μέσω της σύγκλισης των απόψεων και της σύνθεσής τους, για την επίτευξη του κοινού καλού. Και τα καταφέραμε!

Θυμίζουμε ότι, κατά την διάρκεια αυτή προέκυψαν και αντιμετωπίστηκαν τόσο χρονίζοντα θέματα, όπως η διαχείριση του Ομαδικού μας Ασφαλιστηρίου, όσο και τρέχοντα αλλά βασικά και ουσιώδη ζητήματα όπως, η επιτυχημένη διαπραγμάτευση στον ΟΜΕΔ για την υπογραφή του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας, το πάγωμα του ποσοστού επιτοκίων των συναδέλφων που έχουν δάνειο στην ΕΤΕ κ.α. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες και σε πείσμα πολλών που περίμεναν «στη γωνία» την κατάρρευση του Συλλόγου, εμείς παραδίδουμε στα μέλη μας και στο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, μετά από μια σχετικά σύντομη αλλά πολύ ουσιαστική θητεία, έναν Σύλλογο ακόμη ισχυρότερο, μέσα σε ένα περιβάλλον εντελώς θολό και ευμετάβλητο.

Μπροστά μας έχουμε πλέον νέα προβλήματα και προκλήσεις:

• Προσλήψεις ενοικιαζόμενων υπαλλήλων και γραμματέων Γραφείων Ζωής
  • Άμεση αξιοποίηση των στελεχών της Εταιρίας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό
  • Διαπραγμάτευση για νέα Συλλογική Σύμβαση και ΕΚΕ
  • Πορεία Εταιρίας μετά την αλλαγή μετόχου και περαιτέρω ανάπτυξή της στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της Αγοράς

Άποψή μας είναι ότι, για να διαχειριστούμε με επιτυχία το τελευταίο, θα πρέπει να έχουν πρώτα διευθετηθεί όλα τα προηγούμενα, τα οποία και θα συμβάλλουν στην ουσιαστική μετάβαση στη νέα εποχή που ευαγγελίζονται όλοι. Η θετική πορεία της Εταιρίας και η ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού της είναι δρόμοι παράλληλοι και για αυτούς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με την ίδια στάση που κρατήσαμε ως σήμερα. Την στάση της ευθύνης και της σοβαρότητας. Για αυτή μας την στάση, ζητάμε να στηρίξετε την Παράταξή μας.

Η

Σ.Ε.