08 Ιουλ 2005

Ανακοίνωση ΔΑΚΕ

Συνάδελφοι,

Επί είκοσι συνεχή χρόνια, με μία μικρή εξαίρεση, τα παιδία των συναδέλφων, με αποφάσεις των εκάστοτε Διοικήσεων, δεν προσλαμβάνονταν στην Εθνική Ασφαλιστική και μάλιστα απαγορευόταν να υποβληθεί και μία απλή αίτηση πρόσληψης.
Οι λόγοι για τους οποίους είχαν εξαιρεθεί ήσαν προφανείς και εξυπηρετούσαν τους ανομολόγητους σκοπούς των διοικούντων, ειδικά τη δεκαετία '80 - '90.
Για όλο σχεδόν αυτό το διάστημα η μόνη φωνή που υποστήριξε αυτό το αίτημα ήταν η φωνή της ΔΑΚΕ.
Σε αλλεπάλληλα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου κυρίως τη δεκαετία '80 - '90, όταν θέταμε το θέμα, εισπράτταμε την κατηγορηματική άρνηση των εκάστοτε πλειοψηφιών που είχαν την ευθύνη του Συλλόγου.
Το τελευταίο διάστημα, με πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν από το Κοινό Ψηφοδέλτιο, που είχε την ευθύνη του Συλλόγου, αλλά και από τη Διοίκηση της Εταιρίας, έγιναν κάποια θετικά βήματα προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του θέματος:
  • Με Συλλογική Σύμβαση κατοχυρώσαμε την πρόσληψη παιδιών θανόντων εν υπηρεσία συναδέλφων.
  • Προσελήφθησαν στην Εταιρία μας παιδιά συναδέλφων ειδικών δεξιοτήτων.
  • Μοριοδοτήθηκε η ασφαλιστική προϋπηρεσία στον προσεχή διαγωνισμό.
Όλα αυτά στο παρελθόν ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν, λόγω των αποφάσεων των Διοικήσεων αλλά και της άρνησης ή και της αδράνειας ορισμένων συνδικαλιστών.
Σε λίγο χρονικό διάστημα θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για προσλήψεις στην Εταιρία μας, στον οποίο θα συμμετέχουν και παιδιά συναδέλφων.
Η έντονη αγωνία τόσο των παιδιών όσο και των γονέων δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από κανέναν. Κανείς δεν δικαιούται να εμπορεύεται την ευαισθησία σ' αυτό το θέμα, όταν αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί επιλεκτική, γιατί δεν εκφράστηκε καν στον πρόσφατο διαγωνισμό που έγινε στην Εταιρία μας - διαγωνισμός κατόχων master.
Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεβασμό απέναντι σε όλα τα παιδιά των συναδέλφων - και όχι μόνο - που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, τα οποία μέσα στο καλοκαίρι θυσιάζουν τις διακοπές τους και διαβάζουν ελπίζοντας στην επιτυχία τους.
Πιστεύουμε ότι η πρόταση για πρόσληψη ειδικά παιδιών υπαλλήλων κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού βλάπτει την προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος και δημιουργεί σύγχυση στα παιδιά των συναδέλφων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό και ότι με την προσπάθειά τους θα διαψεύσουν τις όποιες αυθαίρετες στατιστικές των παρατάξεων.
Για τη ΔΑΚΕ το ζήτημα της πρόσληψης παιδιών συναδέλφων ήταν μία από τις βασικές αρχές της ιδρυτικής της διακήρυξης.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση δεν απεμπολούμε και δεν εγκαταλείπουμε αυτή τη βασική μας αρχή αλλά και δεν είμαστε διατεθειμένοι με άστοχες πράξει και ενέργειες να θέσουμε αυτό το ζήτημα για άλλα είκοσι χρόνια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Τελεία και παύλα.


Υ.Σ.: Όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι οι προσλήψεις στην Εταιρία μας με εξαίρεση την πρόσληψη συναδέλφων κατόχων master δεν γίνονται με διαδικασία διαγωνισμού. Καλούμε όλα τα παιδιά συναδέλφων που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να βρίσκονται στις 110 θέσεις των επιτυχόντων.

Καλή Επιτυχία!


Η Συντονιστική Επιτροπή

Γιάννης Κόλλιας
Λευτέρης Φασκιώτης
Σπύρος Τρίψας
Στέλιος Κωνσταντάτος
Χρήστος Παριανός
Νίκος Κοντοσώρος
Φώτης Λέζος