17 Μαρ 2006

Ανεργία, ανασφάλιστη εργασία

Συνάδελφοι,

Με μεγάλη αγωνία εμείς οι εργαζόμενοι παρακολουθούμε τα γεγονότα που διαδραματίζονται τελευταία στις χώρες της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Νεοφιλελεύθερα μοντέλα οδηγούν τους εργαζόμενους και ειδικότερα τους νέους σε αδιέξοδα. Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε να ψηφίζονται νόμοι από τα αντίστοιχα κοινοβούλια Γαλλίας, Γερμανίας σύμφωνα με τους οποίους ο νέος εργαζόμενος μέχρι τα 26 του χρόνια μπορεί να προσλαμβάνεται ανασφάλιστος και να απολύεται χωρίς αποζημίωση.

Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε ότι αυτές τις νοσηρές απόψεις, που εξέφρασε τελευταία ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ.Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ότι δηλαδή θα πρέπει ο νέος να εργάζεται ανασφάλιστος, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανεργία, τις εξέφρασε πρώτος στην Ελλάδα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά την προεκλογική του ομιλία στο Λαύριο πριν από 2 χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο κ.Παπανδρέου εξήγγειλε ένα "καθεστώς απασχόλησης" που αφορά τους αποφοίτους Μέσης και Ανώτατης Εκπαίδευσης έως 29 ετών, σύμφωνα με το οποίο θα προσλαμβάνονται από επιχειρήσεις για τέσσερα χρόνια, οι οποίες θα απαλλάσσονται από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές.
 
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Πώς είναι δυνατόν ένας νέος να απαιτήσει από τον εργοδότη του ασφάλιση, όταν αυτός έχει τη δυνατότητα να προσλάβει ανασφάλιστο;

Ουσιαστικά, καθιερώνεται η ανασφάλιστη εργασία μέχρι τα 30 έτη. Φανταστείτε ότι αν η σημερινή γενιά των 29άριδων υποψιάζεται ότι δύσκολα θα συμπληρώσει τον απαιτούμενο ασφαλιστικό χρόνο για μία σύνταξη, η αυριανή γενιά θα μάθει από τα πρώτα της βήματα ότι δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί ποτέ.

Τι να υποθέσουμε; Οτι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου κάπου τις άκουσε...κάποιοι του τις είπαν... και τις επανέλαβε ή αποτελούν κτήμα της πολιτικής του θεωρίας; Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να τις είχε αναθεωρήσει τόσο αυτός όσο και το ΠΑΣΟΚ, πράγμα το οποίο δεν έχει πράξει έως σήμερα, γεγονός που δίνει το δικαίωμα στον Πρόεδρο του ΣΕΒ να υποστηρίζει τις παραπάνω απόψεις.

Τον καλούμε να τα πράξει άμεσα.

Συναδελφικά,
Η Σ.Ε.