22 Μαρ 2006

Ανακοίνωση για δηλώσεις Γ. Παπανδρέου

NO COMMENTS

Συνάδελφοι,

Παραθέτουμε αυτούσιες τις δηλώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργου Παπανδρέου που είχε κάνει στο Λαύριο την 20η Ιανουαρίου 2004.

"Φίλες και φίλοι,
 
Θέλω να κλείσω λέγοντας ότι εδώ ήρθαμε και για διάλογο. Θέλω να καταθέσω και μια πρόταση για διάλογο και βεβαίως μετά θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και περιοχές του Λαυρίου.
 
Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή, θεσπίζει κίνητρα μείωσης του έμμεσου μη μισθολογικού κόστους της εργασίας για την πρόσληψη γυναικών, νέων και μακροχρονίως ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τις κατηγορίες αυτές.
 
Επίσης, όπως γνωρίζεται, υπάρχει και η 18μηνη πρακτική άσκηση χωρίς την ασφαλιστική εισφορά, που επιτρέπει σε επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν χωρίς μεγαλύτερο κόστος. Θα ήθελα λοιπόν να επεκτείνω αυτή την πρόταση προς διάλογο, έτσι ώστε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο τους νέους και μάλιστα τους νέους που θα μπουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.
 
Συγκεκριμένα, όλοι οι νέοι απόφοιτοι Λυκείου ή ΤΕΕ μέχρι ηλικίας 25 ετών να μπορούν να προσλαμβάνονται από κάθε είδους επιχειρήσεις για 4 χρόνια με πλήρη μισθό, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς οι επιχειρήσεις ή οι νέοι να υποχρεώνονται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Για τους απόφοιτους ΤΕΙ και ΑΕΙ το όριο ηλικίας θα μπορούσε να είναι 29 ετών.

Με αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρύνονται οι γονείς, δεν επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις, δεν επιβαρύνεται το κράτος, δεν επιβαρύνεται το ασφαλιστικό σύστημα. Από την άλλη μεριά, αντί να κάθονται και να περιμένουν οι νέοι, μπορούν να βρουν δουλειά.
 
Μια τετραετής εμπειρία δουλειάς, όχι μόνο θα είναι σημαντική για τη δική τους ζωή, αλλά θα είναι σημαντική για τη ζωή της οικογένειάς τους και θα τους δώσει τις δεξιότητες, την ικανότητα, την εμπειρία, να διασφαλίσουν στο υπόλοιπο της ζωής τους απασχόληση και εργασία και έτσι να συνεισφέρουν και στο ασφαλιστικό σύστημα για πάρα πολλά χρόνια".
Στη συνέχεια παραθέτουμε τον σχολιασμό των δηλώσεων του κ. Παπανδρέου εκείνης της εποχής:
 
Δημήτρης Ρέππας, Υπουργός Εργασίας: "Ενδιαφέρουσες και αξιοποιήσιμες οι θέσεις του κ. Παπανδρέου".
Νίκος Αναλυτής, Αντιπρόεδρος Σ.Ε.Β.: "Πρόκειται για ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι πρέπει να δουλέψουν επιπλέον χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν. Θα ήταν θαρραλέο να αναλάβει από τώρα το κράτος την κάλυψη του κόστους συνταξιοδότησης όσων εντάσσονται στο νέο μέτρο.".
Χρήστος Πολυζογόπουλος, Πρόεδρος ΓΣΕΕ: "Κάθε πρόταση που έρχεται να απαντήσει στα προβλήματα της ανεργίας και ιδιαιτέρα της νεολαίας είναι καλοδεχούμενη".
Γιώργος Σουφλιάς, Βουλευτής Ν.Δ.: "Κερκόπορτα που ανοίγει το δρόμο για την κατοχύρωση της ανασφάλιστης εργασίας".
 
Εμείς τι να πούμε;

"Δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά στην αγορά στο Λαύριο..." Σαββόπουλος.

Συναδελφικά,

Η Σ.Ε.