06 Σεπ 2006

Πιο δυνατοί στο "Κοινό Ψηφοδέλτιο"

Συνάδελφοι,

Στις αρχές Οκτωβρίου πραγματοποιούνται εκλογές για το Δ.Σ του Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ) και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), ενώ παράλληλα ψηφίζουμε για την ανάδειξη 2 εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ της Εταιρίας και 2 εκπροσώπων στο Ταμείο μας (ΤΑΠΕ).

Είναι ανάγκη, στη σημερινή πραγματικότητα, ο ρόλος των εργαζομένων να αναβαθμιστεί και να διαφυλάξουμε κατακτήσεις που μας διαφοροποιούν θετικά από τους άλλους εργαζόμενους στη χώρα μας (π.χ Ομαδικά Συμβόλαια). Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με σοβαρότητα και ευθύνη, χωρίς ακροβατισμούς και επιπόλαιους χειρισμούς.

Πριν από πέντε χρόνια, μια ιστορική αλλαγή πραγματοποιήθηκε στα συνδικαλιστικά πράγματα της Εταιρίας με την δημιουργία του Κοινού Ψηφοδελτίου. Η ιδέα ενός τέτοιου εγχειρήματος ήταν πρωτοποριακή και από την πρώτη στιγμή κίνησε το ενδιαφέρον του Συνδικαλιστικού Κινήματος στη χώρα μας.

Πριν από πέντε χρόνια αποφασίσαμε από κοινού, στελέχη από όλους τους πολιτικούς χώρους, να βρεθούμε στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Δυστυχώς, μια μικρή μερίδα της ΠΑΣΚΕ αποφάσισε να διατηρήσει την παραταξιακή της σημαία και να μη συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια. Πίστευαν ότι η προσπάθεια αυτή θα αποτύγχανε σύντομα. Πέρασαν από τότε τόσα χρόνια και παρά τις δυσκολίες, το Κοινό Ψηφοδέλτιο κατάφερε να ενώσει τους εργαζόμενους και να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην συνδικαλιστική δράση, αλλά κυρίως να αναδείξει τα μεγάλα ζητήματα που μας ενώνουν και να δώσει λύσεις, που μέχρι τότε φάνταζαν ανέφικτες.

Στο Κοινό Ψηφοδέλτιο συμμετέχουν στελέχη από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Κανένας δεν καλείται να απαρνηθεί τις πολιτικές του απόψεις, καλούμαστε όμως όλοι να συμβάλουμε θετικά στην κοινή προσπάθεια.

Εμείς στη ΔΑΚΕ πιστεύουμε ότι η πολιτική τοποθέτηση διαμορφώνει το σύστημα αξιών που καθορίζει τους στόχους και τα οράματά μας και δεν αποτελεί εργαλείο που υψώνει διαχωριστικά τείχη, που διχάζει τους εργαζόμενους και τους αποπροσανατολίζει από το κοινό συμφέρον.

Είναι γεγονός ότι στο Κοινό Ψηφοδέλτιο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Μέχρι σήμερα, η δική μας παράταξη είχε αποφασίσει να συζητά τις διαφωνίες στα συνδικαλιστικά όργανα και να μη τις κοινοποιεί με ανακοινώσεις στους συναδέλφους, διότι πιστεύαμε ότι αυτό δεν θα συνέβαλε στην εδραίωση του Κοινού Ψηφοδελτίου, στα πρώτα του βήματα. Συνέβη αρκετές φορές να διαφωνούμε με ανακοινώσεις και θέσεις των άλλων παρατάξεων που συμμετείχαν στο Κοινό Ψηφοδέλτιο, τόσο επί της ουσίας των θεμάτων που έθιγαν, αλλά κυρίως με τον τρόπο και την αισθητική που χρησιμοποιούσαν.

Σήμερα, η παράταξή μας εκτιμά ότι το Κοινό Ψηφοδέλτιο έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των εργαζομένων και δεν κινδυνεύει να τραυματιστεί από την έκφραση των διαφορετικών απόψεων. Έχει αποφασίσει να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο, εκφράζοντας με ανακοινώσεις τις θέσεις της και όχι να περιορίζεται σε έναν εσωτερικό διάλογο στα όργανα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν το Κοινό Ψηφοδέλτιο και να συμμετάσχουν ενεργά στη ζωή της Εταιρίας, για να ισχυροποιήσουμε την ενότητα των εργαζομένων και να αναζητήσουμε τις καλύτερες λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν.Συναδελφικά
Η Συντονιστική Επιτροπή