24 Μαρ 2008

ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ

Ο θεσμός του Δημοψηφίσματος είναι μια άκρως Δημοκρατική διαδικασία όπου ο Λαός έχει άμεση συμμετοχή. Στη χώρα μας όμως, δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η παράδοση και ουδέποτε έχει λάβει χώρα κάτι ανάλογο παρά μόνο για την Πολιτειακή επιλογή.
Δημοψηφίσματα δεν έγιναν ούτε καν για κορυφαία ζητήματα που αφορούσαν την Εθνική πορεία της Χώρας μας, όπως Αναθεώρηση του Συντάγματος, ένταξη στην ΕΟΚ, διατήρηση των Αμερικανικών βάσεων, ένταξη στην ΟΝΕ, Ευρωσύνταγμα κτλ, διότι η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων επέλεξε μέχρι σήμερα να λειτουργεί στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.
Εξ' άλλου η δυνατότητα αυτή, θα έπρεπε να επιδιώκεται επί της ουσίας και όχι για λόγους εντυπωσιασμού, με μοναδικό σκοπό την επίτευξη κομματικών ωφελημάτων. Γιατί περι τίνος αλλού πρόκειται όταν τα κόμματα που το προτείνουν γνωρίζουν ότι δεν συγκεντρώνουν καν την απαιτούμενη πλειοψηφία μια και οι βουλευτές της Κυβέρνησης που νομοθέτησε, δεν θα μπορούσαν να αυτοαναιρεθούν και να ψηφίσουν υπέρ του Δημοψηφίσματος.
Δηλαδή, ορισμένοι μην προσπαθούν ξαφνικά να γίνουν "τσάμπα μάγκες"!!!
Οσο αφορά τα συνδικάτα θα είχε νόημα εάν την απόφαση αυτή την έπαιρναν τα ίδια και με δική τους πρωτοβουλία και όχι υλοποιώντας κομματικές αποφάσεις και μάλιστα ορισμένα εξ' αυτών, για να μην υπολείπονται σε "αγωνιστικές τακτικές" συρόμενοι σε επιλογές νεόκοπων πολιτικών εθισμένων σε ακτιβιστικές ενέργειες. Έχει δε ιδιαίτερη σημασία, ότι η προσχώρηση στις κομματικές αυτές επιλογές γίνεται χωρίς καμιά προηγούμενη διαδικασία, συζήτηση, ή απόφαση οποιουδήποτε οργάνου.
Τέλος, πρέπει να θυμίσουμε ότι για παρόμοια νομοθετήματα που και πάλι υπήρχαν αρνητικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους με μειώσεις συντάξεων (βλέπε νόμο Ρέππα, μείωση ποσοστού αναπλήρωσης από 80% σε 70%, υπολογισμός συντάξιμου μισθού στο μ.ο. 5ετίας αντί τελευταίου μήνα) ουδεμία τέτοια σκέψη έγινε από κανέναν από αυτούς που σήμερα ξαφνικά κόπτονται, αλλά αντίθετα οι ίδιοι αυτοί καμάρωναν τότε, αυτοδιαφημιζόμενοι ως συνδιαμορφωτές του νόμου με την τότε κυβέρνηση έχοντας επιλεκτικές ευαισθησίες ανάλογα με το ποιο κόμμα βρίσκεται κάθε φορά στην Κυβέρνηση.
Θέση μας είναι ότι ουδείς δικαιούται να παίζει με τους θεσμούς είτε αυτό είναι το Σύνταγμα είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην συντεταγμένη πολιτεία μας ο καθένας έχει το ρόλο του όπως αυτός προσδιορίζεται από το Σύνταγμα.
Τα συνδικάτα παλεύουν και διεκδικούν και αυτό θα πρέπει να συνεχίσουν να πράττουν.
Εμείς δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε κάθε ενέργεια που κινείται μέσα σ' αυτά τα πλαίσια και που:
  • θα στοχεύει στην βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων
  • την ανατροπή των αρνητικών συνεπειών είτε αυτά έχουν προέλθει από τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις του 1992, είτε του 2002 είτε του 2008.
Θα στηρίξουμε κάθε ενέργεια:
  • είτε πρόκειται για αγωνιστικές κινητοποιήσεις,
  • είτε για προσφυγές στη Δικαιοσύνη, με οργανωμένο όμως κεντρικά τρόπο και όχι να μας εκμεταλλεύονται νέου τύπου "εργατολόγοι",
  • είτε για άλλες εναλλακτικές μορφές αντίδρασης,
πάντα σεβόμενοι τους θεσμούς, την κοινωνία και τους πολίτες, που τους θέλουμε συμμάχους και όχι αντιπάλους.


Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΑΚΕ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ