10 Απρ 2013

ΚΑΤΙ ΝΕΟ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΚΑΤΙ ΝΕΟ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ

Η σημερινή συγκυρία μας αναγκάζει να προχωρήσουμε σε κάτι καινούργιο. Ξεκινάμε μαζί να ενώσουμε τις αγωνίες μας για σύγχρονη δημοκρατική παράταξη. Θα μαζέψουμε σκέψεις, προτάσεις και διάλογο. Το τελικό ιδρυτικό κείμενο θα ανακοινωθεί με την επίσημη ίδρυση της παράταξης το φθινόπωρο, όπως και το τελικό όνομα και σήμα.
Σε κάθε περίπτωση θέλουμε, μπορούμε και θα συμβάλλουμε στο αύριο χωρίς συνδικαλιστικά παιχνίδια ή μεγαλοστομίες. Η αλήθεια, η διαφάνεια, η προσπάθεια θα είναι διαρκής για το καλό της εταιρίας που θεωρούμε ότι ανήκει στους εργαζόμενους και είναι η ίδια η ζωή τους.
Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε μια βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στην κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού.
Η μονόπλευρη, συνεχιζόμενη μείωση των μισθών και των συντάξεων και η αύξηση των φόρων πλήττουν τη συνολική ζήτηση και έχουν οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης.
Επιπρόσθετα η πολιτική μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μέσα από τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων που έχουν υψηλό πολλαπλασιαστή εισοδήματος και οικονομικής ωφέλειας για την οικονομία, έχει αποδειχτεί μία απόλυτα λανθασμένη πολιτική με καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα.
Οι νεοφιλελεύθερες αυτές επιλογές έχουν δημιουργήσει ένα καινούργιο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο στη χώρα όπου η εργασία απαξιώνεται, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα συρρικνώνονται, η ανεργία ανέρχεται σε δυσθεώρητα ύψη, με την αδικία και την κατάρρευση παντού τριγύρω. Με τα άδικα φορολογικά νομοθετήματα αγνοείται η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας της πλειονότητας του λαού και μένουν ανέγγιχτα τα φαινόμενα της διαφθοράς, της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, της ανομίας και του παρασιτισμού.
Το δίχτυ προστασίας των Συλλογικών συμβάσεων ξηλώνεται, ενώ το Σύνταγμα και οι Διεθνείς Συμβάσεις παραβιάζονται βάναυσα.
Σε αυτό το περιβάλλον όπου οι μνημονιακές πολιτικές κατακρεουργούν τα όνειρα και τις ελπίδες της νεολαίας, μεγάλος αριθμός νέων με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης εξωθείται στη μετανάστευση, με αποτέλεσμα η χώρα να στερείται οικονομικής ανάπτυξης.
Ως πολίτες και ως συνδικαλιστικό κίνημα οφείλουμε να αντιταχθούμε, να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε για μια άλλη πολιτική σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια προοδευτική πολιτική που θα έχει ως πυλώνες την ανάπτυξη, τη δίκαιη κατανομή του πλούτου και την κοινωνική σύνοψη.
Αυτό βέβαια δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ανανέωση σε πρόσωπα και αλλαγή σε νοοτροπίες. Ανανέωση όμως με όρους πολιτικούς, με όρους αξιολόγησης.
Να φανούμε "μεγαλύτεροι από το άθροισμα των ατομικών μας φιλοδοξιών". Η ανάπτυξη αποτελεί το κυρίαρχο ζητούμενο. Ανάπτυξη όπως την επιζητούμε δεν μπορεί όμως να επέλθει χωρίς να έχει κοινωνικό πρόσημο.
Αν η χώρα μας στερηθεί την ικανότητα να εφοδιάζεται με τα αναγκαία δημόσια αγαθά (π.χ. υγεία, κοινωνική πρόνοια κλπ.), τότε θα εγκλωβιστεί σε μια παγίδα φτώχειας.
Αξιόπιστος κοινωνικός διάλογος που θα οδηγήσει σε ένα εθνικό σχέδιο πλατιάς αποδοχής και την απαραίτητη για την ανάπτυξη κοινωνική ειρήνη μέσα από μια νέα εθνική, κοινωνική, αναπτυξιακή συμφωνία.
Η "ΚΙΝΗΣΗ", στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου στον Σύλλογο και με την ενεργή δράση και παρέμβαση των συναδέλφων που συμμετέχουν στην κίνησή μας, θα παλέψει μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες της χώρας ώστε να ανατραπούν αυτές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να υπάρξει μια νέα εναλλακτική, προοδευτική πολιτική για τη χώρα. Από τους εργαζόμενους για τους εργαζόμενους. Από τους νέους για τους νέους.
Σήμερα, στην εποχή της κρίσης τα συνδικάτα αποτελούν ένα από τα πλέον σημαντικά αντίβαρα απέναντι στην καταθλιπτική κυριαρχία των αγορών και στην εφαρμογή αυτών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Στο πλαίσιο αυτό, η επαναπροσέγγιση των εργαζομένων και των συνδικάτων αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα.
Όταν γκρεμίζεται κάτι εμείς δεν μπορούμε να κλαίμε απλώς πάνω στα ερείπια. Οφείλει κάτι να γεννηθεί. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε όλοι μαζί.
"Στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον…"
Για την εταιρεία που εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε οι μόνοι που την πονάμε και τη σεβόμαστε.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Δεσμευτήκαμε ότι θα είμαστε μια κίνηση πολιτική μεν, αλλά ανεξάρτητη από κόμματα και σκοπιμότητες. Κύριος γνώμονας όλων είναι και πρέπει να είναι το γενικότερο καλό και η προστασία των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.
Ανανέωσης και εμπλουτισμού των υπαρχουσών συνδικαλιστικών δομών που απέτυχαν να δουν μπροστά, με βάση ένα χαρακτήρα αγωνιστικών δράσεων με γνώμονα τον ρεαλισμό και ένα νέο όραμα για τις δυνάμεις της εργασίας που δρουν στο χώρο μας.
Χωρίς να αποκλείουμε κανέναν που έχει κάτι να πει και κυριότερα να πράξει, υπέρ των θέσεων των εργαζομένων σε όρια αξιοπρέπειας, καινοτομίας, προοδευτισμού και ριζοσπαστισμού για το καλό όλων των εργαζομένων και της κοινωνίας, με Διαφάνεια απευθυνόμενοι σε όλους όσοι επιθυμούν να κινούνται στα όρια αυτά.
Σκοπός μας η Ανασυγκρότηση του Συλλόγου.
Έχουμε ανάγκη ένα Σύλλογο ισχυρό που μόνο όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε. Δεν μπορεί λάθη να μας αποξενώσουν από το Σύλλογό μας. Μέσα από το Σύλλογο ίσως μπορέσουμε να γίνουμε κυρίαρχοι και θα τους αναγκάσουμε να αστοχήσουν στους στόχους τους. Να ανακτήσουμε τη χαμένη μας δύναμη, να τον αναβαθμίσουμε να μας εμπνέει και να μας εκπροσωπεί όπως αξίζουμε και δικαιούμαστε.
Χρειάζεται να σταθούμε όλοι με ανιδιοτελή προσφορά και ειλικρίνεια. Συνεργασία παντού. Βελτίωση και ενίσχυση επικοινωνίας, διαρκής αξιολόγηση εκλεγμένων, επανακαθορισμό του ρόλου του Συλλόγου με μέγιστη υποχρέωσή του να συνδιαμορφώνει, να αναπτύξει και να καταθέτει προτάσεις, να καταγγέλλει, να συζητά.
Ένα είναι βέβαιο. Αν δεν πετυχαίνει ο Σύλλογος όλοι οι εργαζόμενοι θα αποτύχουμε, θα χάνουμε, να το καταλάβουμε όλοι. Φωνή μας είναι μόνο ο Σύλλογός μας. Ο Σύλλογος είναι ιδιοκτησία όλων μας, μας χρειάζεται, κυρίως όμως τον χρειαζόμαστε όσο ποτέ. Πυκνές είναι οι στιγμές, η καταστροφή μεγάλη, σκεπάζει τον ελληνισμό, η κρίση πνίγει την ανθρωπότητα, χρειάζεται θάρρος. Βοήθα Παναγιά, είμαστε μπροστά σε μεγάλους κινδύνους συνάδελφοι. Χωρίς Σύλλογο μας βρίσκουν σκόρπιους, θα τον μετατρέψουμε σε εργαστήρι ιδεών και θα συγκρουσθούμε για τα δικαιώματά μας. Ας ενώσουμε τις σκέψεις μας για ένα ελπιδοφόρο αύριο.
Πρωταρχικός στόχος της κίνησής μας είναι η υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των συναδέλφων. Αντιλαμβανόμαστε το δισταγμό και την απογοήτευση πολλών συναδέλφων που νιώθουν ότι είναι αποξενωμένοι, μας και κατά καιρούς οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος, λειτούργησαν κοντόφθαλμα.
Στόχος μας πρέπει να είναι η σύναψη σχέσεων και συνεργασιών σε ένα κοινό παρονομαστή με τους άλλους συναδέλφους και τις υπόλοιπες παρατάξεις, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας που δεν είναι άλλοι από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα προς το δυσμενέστερο.
Αυτές οι συνεργασίες έχουν στόχο τη συμμετοχή στις αποφάσεις τις οποίες και πρέπει και θέλουμε να συνδιαμορφώνουμε.
Οι καιροί που έρχονται δεν αφήνουν περιθώρια απομόνωσης, κατακερματισμού και περιορισμού μας στη διάσταση του παραταξιακού μας μικρόκοσμου αλλά απαιτούν συστράτευση όλων, κοινή οργανωτική δράση και ενίσχυση των μη φυγόκεντρων συνδικαλιστικών δυνάμεων.
Ως "ΚΙΝΗΣΗ" απευθυνόμαστε στους δημιουργικούς και προοδευτικούς συναδέλφους μας ζητώντας την ενεργό στήριξη, τη συμπόρευση και τη συμμετοχή τους στο εγχείρημά μας.
Θέλουμε να εκφράσουμε τους συναδέλφους
Που πιστεύουν σε ένα συνδικαλιστικό κίνημα ζωντανό, σύγχρονο, δημιουργικό, σε ανοιχτή αντιπαράθεση με παλαιοκομματικές νοοτροπίες και πρακτικές.
Που πιστεύουν στις συλλογικότητες ως αναγκαία συνδετικά στοιχεία της κοινωνικής συνοχής.
Που ελπίζουν σε μια προοδευτική πολιτική εξόδου από την κρίση, έξω από τα πλαίσια του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού.
Που επιζητούν μια Ευρώπη των πολιτών, της Δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και ελευθεριών, της πολυφωνίας, της ανεκτικότητας, του πολιτισμού, της καινοτομίας, της ποιότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.
Που αγωνιούν για το μέλλον, που γοητεύονται από το καινοτομικό, που θέλουν την δημιουργία και την πρόοδο.
Που επιζητούν την κοινωνική δικαιοσύνη σε ένα πλαίσιο ελευθερίας της δημοκρατίας.
Που έχουν έντονη συνείδηση εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από δίκαιες αναδιανεμητικές πολιτικές, την κοινωνική προστασία, την προστασία των εργαζομένων.
Που είναι κατά της δημαγωγίας, της συνωμοσιολογίας, του λαϊκισμού, της μιζέριας, της ηττοπάθειας.
Βασική μας θέση ο σεβασμός και η ευημερία των υπαλλήλων.
Η διαρκής, καθολική και υποχρεωτική εκπαίδευση των εργαζομένων αποτελεί αναγκαιότητα για τους συναδέλφους
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση ενός δημοκρατικού καθεστώτος εργασιακών σχέσεων είναι η διασφάλιση της συμμετοχής των εργαζομένων σε όλα τα στάδια διαμόρφωσής του.
Είναι επιτακτική ανάγκη η θεσμική θωράκιση των εργαζομένων μέσα από την ύπαρξη κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων.
Οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι απαραίτητες καθώς προστατεύουν και βελτιώνουν τις αποδοχές μας μέσα από τα ισχύοντα επιδόματα ή τη θεσμοθέτηση νέων και μέσα από θεσμούς που αυξάνουν τις μη μισθολογικές παροχές μας. Παράλληλα βελτιώνουν το καθεστώς των εργασιακών μας σχέσεων.
Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει οι επιχειρησιακές συμβάσεις να θέτουν σε αμφισβήτηση ή να υποκαθιστούν τον θεσμό των κλαδικών συμβάσεων.

Αξιολόγηση συναδέλφων
Η αξιολόγηση πρέπει να είναι εποικοδομητική και όχι τυπική. Πρέπει να χαρακτηρίζεται από κανόνες αντικειμενικότητας, αξιοπιστίας και ορθής τεκμηρίωσης και να στοχεύει κυρίως στη θετική παρακίνηση των εργαζομένων με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωσή τους.
Αν συναντήσουμε υφάλους, σκοπέλους κλπ. δεν σταματάμε, συνεχίζουμε την προσπάθεια.
Έλα μαζί.

Νίκος Αρβανίτης