29 Μάι 2007

Απο την θέση του εκπροσώπου

Από τη θέση του εκπροσώπου
 
Για το 26ο Συνέδριο του ΕΚΑ (17-18-19 Μαΐου 2007)

Εκλέχτηκα μέσα από το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο της Εθνικής Ασφαλιστικής για να εκπροσωπήσω τους συναδέλφους μου στο 26ο Συνέδριο του ΕΚΑ (Εργατοϋπαλληλικό -όχι εργατικό- Κέντρο Αθήνας) τον Οκτώβριο του 2006, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης. Η τιμή ήταν βεβαίως μεγάλη. Στο χώρο του Συνεδρίου όμως δεν χωρούσαν ενωτικές κινήσεις και εκπροσωπήσεις. Εκεί εκπροσωπούσα την "Αυτόνομη Παρέμβαση", ήθελα δεν ήθελα!
Ήταν η 2η φορά που πήγαινα. Η πρώτη ήταν το 2001, στο 24ο Συνέδριο. Οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες !
Την Τετάρτη 16 Μαΐου πήγα στα γραφεία του ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη) και παρέλαβα τα έντυπα και την ταυτότητα του συνέδρου. Και, βεβαίως, την τσάντα. Αυτή τη φορά δεν ήταν Bartuggi, αλλά πιο "συμβατικής" μάρκας. Centrixx (Ευρωπαϊκής μεν πλην αγνώστων λοιπών στοιχείων προέλευσης). Και τα κουπόνια, για το σάντουιτς, τον καφέ και το αναψυκτικό της ημέρας.
Στην τσάντα υπήρχαν και μερικά πληροφοριακά έντυπα για τις δραστηριότητες του ΕΚΑ την τριετία που πέρασε από το 25ο Συνέδριο. Η κυριότερη από αυτές ήταν για τους "τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αθήνας", που έγινε τον Ιούλιο του 2006, στην αρχή της τότε προεκλογικής περιόδου για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές. Δεν μας έχουν συνηθίσει τα συνδικαλιστικά όργανα σε τέτοιες εύστοχες εκδηλώσεις, και μου άρεσε.
Το Συνέδριο θα γινόταν στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" του ΣΕΦ. Άρχιζε την Πέμπτη 17 Μαΐου και τελείωνε το Σάββατο 19 Μαΐου. Η ψηφοφορία για τη νέα Διοίκηση θα γινόταν την ερχόμενη Τετάρτη 23 και Πέμπτη 24 Μαΐου στα γραφεία του ΕΚΑ. Το πρόγραμμα έγραφε ότι "ώρα προσέλευσης των συνέδρων ήταν 3μμ - 4μμ. Πήγα στις 3.30μμ και βεβαίως ήμουν από τους πρώτους. Έκανα την εγγραφή μου και χάζεψα λίγο τα τεκταινόμενα στο φουαγιέ της εισόδου. Όλες οι παρατάξεις είχαν και ένα τραπεζάκι με πληροφοριακό υλικό, εκτός της "Αυτόνομης Παρέμβασης" ! Εκεί είδα όλους τους συνάδελφους εργατοπατέρες που είχα γνωρίσει στο προηγούμενο Συνέδριο, μόνο που ήταν λιγάκι (μόλις 6 χρόνια) μεγαλύτεροι !
Εντύπωση μου έκανε το τραπεζάκι της "Σοσιαλιστικής Έκφρασης", που μου αυτοσυστήθηκε ως η "Μαρξιστική Τάση του ΠΑΣΟΚ". Στο έντυπο που μοίραζαν γινόταν λόγος για "μια συσσωρευμένη ενέργεια που υπάρχει στα θεμέλια της κοινωνίας και των εργαζομένων, που μόνο η αστική τάξη τη διακρίνει (!) και γι' αυτό προετοιμάζεται να την αντιμετωπίσει, όχι με διάλογο, αλλά με νόμους και με καταστολή" ! Στο ίδιο έντυπο, υπήρχε και μια έκκληση στην ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ που τις καλούσε να προχωρήσουν σε ένα Ενιαίο Μέτωπο και κοινή δράση σε ζητήματα που αφορούν το εργατικό κίνημα, έχοντας η κάθε παράταξη τις δικές της θέσεις ! Η ενότητα στην πράξη !
Η ΔΑΣ (Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία), που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, μοίραζε φυλλάδιο με την πρόταση νόμου που υπέβαλλε το ΚΚΕ στη Βουλή σχετικά με την "Διασφάλιση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων κλπ" και ένα άλλο φυλλάδιο στο οποίο κατήγγειλε τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις για διάφορες παρατυπίες στην εκλογή των αντιπροσώπων του Συνεδρίου σε μια σειρά σωματεία, όπως του Συλλόγου Θυρωρών, του Συλλόγου Προσωπικού Ασφαλείας της ΔΕΗ, της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών - Αναρωτιέται κανείς ποιο ήταν το περιεχόμενο της "Συνεργασίας".
Η ΠΑΣΚΕ είχε την μεγαλύτερη παρουσία, με "τραπεζάκι" 10μ (!) σε μήκος, όπου μόνο προεκλογικό υλικό για τις βουλευτικές δεν μοίραζε. Το βασικό σύνθημα βεβαίως που κυριαρχούσε ήταν "φέρτε πίσω τα κλεμμένα" των Ταμείων, που πήγαν για την αγορά του ομολόγου.
Η ΔΑΚΕ είχε μάλλον μια σεμνή παρουσία, συγκρινόμενη με την ΠΑΣΚΕ, αν και βρισκόταν ακριβώς μπροστά της. Πολύς κόσμος μαζεμένος εκεί.
Αυτά ήταν τα τραπεζάκια των "μεγάλων". Όμως τον τόνο έδωσαν πάλι τα τραπεζάκια των "μικρών", που ήταν αρκετά αυτή τη φορά.
Πρώτος και καλύτερος ο "Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου, Αττικής". Με διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail παρακαλώ (sylyp_vivliou@yahoo.gr). Ανεπανάληπτοι. Να μερικές από τις φετεινές τους θέσεις-συνθήματα:
·        Κατώτερος μισθός, σύνταξη και επίδομα ανεργίας 1400€ καθαρά
·        Ένα ρεπό ανά 2μηνο σε όσους εργάζονται με δίκυκλο ή σε υπολογιστή
·        Το Δώρο Πάσχα να είναι ένας (1) μηνιαίος μισθός
·        Καμία κράτηση ΦΜΥ σε μισθούς έως 1800€.
·        Όχι φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο. Να παταχθεί η φοροδιαφυγή των καπιταλιστών
·        Εθνικοποίηση, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών, και επαναλειτουργία κάτω από εργατικό έλεγχο όλων των επιχειρήσεων που κλείνουν
·        Κανένας πολίτης χωρίς σύνταξη μετά το 55ο έτος της ηλικίας του.
Το ωραίο ήταν ότι αυτή τη χρονιά τα έβαλαν με το ΠΑΜΕ, που αφού το χαρακτήρισαν "Πάνσοφο Αλάνθαστο Μεγαλόσχημο Επιτελείο", το κατηγόρησαν ότι σέρνεται στις κινητοποιήσεις που δεν ελέγχει με κρύα καρδιά, ότι έχει ανάγει την ψηφοθηρία σε ανώτερη μορφή πάλης, και ότι πέρα από τις βερμπαλιστικές του κορώνες η ουσία της φυσιογνωμίας του δεν διαφέρει από τη ΓΣΕΕ, δηλ. την Γραμματεία Συμφιλίωσης Εργατών Εργαζομένων. Αυτό πήγαινε πολύ. Το ΠΑΜΕ απάντησε μέσα από ένα σχόλιο στον Ριζοσπάστη, και τους έδωσε έτσι την ευκαιρία να επανέλθουν με ένα παραλήρημα συνδικαλιστικής αερολογίας -δεν κατάλαβα λέξη- που τελείωνε με την ατάκα "Δεν θέλουμε εκπροσώπους. Της γης οι δούλοι κι οι ραγιάδες μοναχοί τους θα σωθούν".
Ο Σύλλογος αυτός είχε τρία (3) μέλη στο Συνέδριο του ΕΚΑ, και έκαναν τόση φασαρία σαν να ήταν 300 !
Υπήρχε επίσης και η "ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ", περίεργοι τύποι, που δεν έβγαλαν μιλιά σε όλο το Συνέδριο. Κυκλοφόρησαν ένα φυλλάδιο που καλούσε τους συνδικαλιστές "να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός μετώπου των εργαζομένων ενάντια στον κοινό εχθρό, τον νεοφιλελευθερισμό", και αυτό ήταν όλο.
Εμφανίστηκε επίσης με τραπεζάκι και η "ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ", μια ομάδα "ανένταχτων αγωνιστών, προερχόμενων από εργατικές συλλογικότητες, σχήματα και πρωτοβουλίες". Αυτοί αφού κατηγόρησαν την Διοίκηση του ΕΚΑ, ότι "δεν λειτούργησε σαν εκπρόσωπος των εργαζομένων, αλλά σαν μηχανισμός αναπαραγωγής αστικών λογικών μέσα στο κίνημα και υπονόμευσης της δυνατότητας αποτελεσματικών κινητοποιήσεων", τα έβαλαν τόσο με το ΠΑΜΕ διότι "αποφεύγει την πραγματική μαχητική διεκδίκηση αλλά αντιμετωπίζει τις κινητοποιήσεις ως εκλογική δεξαμενή", όσο και με την "Αυτόνομη Παρέμβαση" και τον ΣΥΝ, διότι "αν και βγάζει διάφορες διακηρύξεις ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και το νεοφιλελευθερισμό, ταυτόχρονα επιδιώκει να είναι κομμάτι της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και συμμετέχει στο προεδρείο της ΓΣΕΕ, παρέχοντας αριστερό άλλοθι (!) στη γραμμή συνδιαλλαγής / υποταγής των ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ".
Στο κυλικείο είχε μια τεράστια ουρά. Όλοι περίμεναν να εξαργυρώσουν τα κουπόνια τους της πρώτης μέρας. Κάθισα υπομονετικά και τα εξαργύρωσα με καφέ, νερό και σάντουιτς με προσούτο παρακαλώ. Καλό ήταν.
Και έπειτα μπήκα στην αίθουσα που θα γινόταν το συνέδριο.
Εντύπωση 1η: Στην αίθουσα υπήρχε πολύ δυνατός κλιματισμός. Αν και έξω είχε εκείνη την ημέρα πάνω από 30Ο C, μέσα κρύωνα! Και η ψύξη αυτή διατηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια των εργασιών !
Εντύπωση 2η: Υπήρχαν πολλοί σύνεδροι που είχαν καθίσει μόνοι τους, μεμονωμένα. Ήταν φανερό ότι δεν ήθελαν να καταγραφούν σε κανένα κομματικό μπλοκ !
Εντύπωση 3η: Τα τραγούδια που ακουγόντουσαν. "Λιώνουν τα νιάτα μας στην βιοπάλη, με τα κομμάτια μας δένει τ' ατσάλι" αλλά και Κηλαηδόνης ("Δεν μας τρομάζουν τα νέα μέτρα"). Πρόοδος.
Και τα συνθήματα στα πανό στους τοίχους. Ξεχώριζε ένα που έγραφε "ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ. ΔΙΝΕΙ ΑΓΩΝΕΣ" !
Το ΕΚΑ συμπλήρωσε το 2007, 97 χρόνια ζωής (ιδρύθηκε το 1910).
Το σύνολο των συνέδρων - αντιπροσώπων ήταν 1861, από τους οποίους εκλεγμένοι ήταν οι 1830.
Το Συνέδριο άργησε να αρχίσει, διότι δεν υπήρχε απαρτία, που σήμαινε ότι 1000 περίπου αντιπρόσωποι δεν είχαν πάρει τον διορισμό τους ή δεν είχαν έλθει! Αυτό ήταν και το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου. Η μικρή προσέλευση και η αδιαφορία.
Κάποτε διαπιστώθηκε η απαρτία από τη Γραμματεία στην είσοδο, και άρχισαν οι εργασίες. Και τότε μπήκε μαζικά -έκανε θεαματική "είσοδο"- το ΠΑΜΕ. Αρχηγός !
Πρώτος μίλησε ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΔΣ, ο Γρ. Φελώνης, της ΠΑΣΚΕ. Η ομιλία του βεβαίως περιστράφηκε γύρω από το κεντρικό σύνθημα "Φέρτε πίσω τα λεφτά μας" . Δεν είπε τίποτα για τις δράσεις του ΕΚΑ την προηγούμενη 3ετία, ούτε για τη στάση των παρατάξεων σε διάφορα επιμέρους ζητήματα. Δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει από το ΔΣ του ΕΚΑ, μετά από 21 χρόνια συνεχούς παρουσίας του σ' αυτό. Έτσι δημιούργησε μια συγκινησιακή φόρτιση στην αίθουσα, τα άλλα μέλη του ΔΣ του δώσανε ένα αναμνηστικό δώρο, και ξεχάστηκε η ομιλία του γρήγορα.
Επόμενος στο βήμα ήταν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σ. Παναγόπουλος από την ΠΑΣΚΕ (το σ. σημαίνει "συνάδελφος", όχι "σύντροφος", τονίστηκε για άλλη μια φορά), ο οποίος αν και μίλησε στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν σαφώς πιο χαμηλών τόνων από τον σ. Φελώνη.
Η "ωραία ατμόσφαιρα" διαταράχτηκε όταν ανέβηκε στο βήμα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Απασχόλησης, ο κ Κοντός. Στην αίθουσα ακούστηκαν οι κραυγές των 3 Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου που φώναζαν με όλη τους τη δύναμη "Κανείς δεν ζει με 400 ευρώ, κατώτερος μισθός 1400 ευρώ". Ο ομιλητής δεν έχασε την ψυχραιμία του, έκανε τάχα πως άκουγε προσεκτικά, δήλωσε ότι "συνθήματα είναι μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας" και προέτρεψε τους φωνασκούντες συνάδελφους να βάλουν το αίτημά τους στην διαπραγμάτευση της νέας ΣΣΕ ! Αυτή έμελλε να είναι και η στάση της ΔΑΚΕ σε όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου. Στάση αποδοχής και σεβασμού των Δημοκρατικών διαδικασιών, με ατάκες συμβουλών.
Χωρίς ενδιαφέρουσες ομιλίες κινήθηκαν οι χαιρετισμοί των υπολοίπων κομμάτων, με κύριο χαρακτηριστικό την αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος, σπάνιο πράγμα για συνδικαλιστικό συνέδριο.
Αναρωτήθηκα κάποια στιγμή ποια χρησιμότητα είχε το ΕΚΑ στην Ελληνική Κοινωνία, και πάνω που ήμουν έτοιμος να παραδεχτώ ότι "δεν έχει καμία, αλλά θα ήταν καταστροφικό αν πέρναγε στα χέρια μιας μονοκομματικής διοίκησης", όπως είπε κάποιος σύνεδρος, διάβασα τον Οικονομικό Απολογισμό που μας έδωσε η απερχόμενη Εξελεγκτική Επιτροπή. Το ΕΚΑ είχε 1.500.000 € έσοδα και 980.000€ έξοδα. Και του έδωσα δίκιο !
Η έκπληξη την επόμενη μέρα, Παρασκευή 18/5/2007, δεν ήρθε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων, αλλά από τις εφημερίδες. Δεν υπήρχε ούτε η ελάχιστη αναφορά στο συνέδριο του ΕΚΑ, αλλά μόνο στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που άρχισε τότε στο διπλανό κλειστό γήπεδο, στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο είχε μονοπωλήσει και το ενδιαφέρον των καναλιών.
Η τελευταία μέρα του Συνεδρίου άρχισε μέσα στην κατήφεια των συνέδρων για την απομόνωσή μας από την κοινωνία και εκφράστηκε με την πολύ χαμηλή συμμετοχή. Ήταν δεν ήταν 200 άνθρωποι μέσα (από 1815 συνέδρους). Τρεις και ο κούκος, μέχρι που έφυγε και ο κούκος (το ΠΑΜΕ), καταγγέλλοντας και ατό με τη σειρά του την Διοίκηση του ΕΚΑ που έφτασε τον συνδικαλισμό σ' αυτό το σημείο αδιαφορίας.
Το συνέδριο όμως συνεχίστηκε...
Στην είσοδο υπήρχε πλέον και τραπεζάκι της "Αυτόνομης Παρέμβασης" στο οποίο καθόταν -μόνιμα- η σ. Φωτεινή από την Εμπορική Τράπεζα. Με πίεσε να βάλω υποψηφιότητα για το ΔΣ του ΕΚΑ, όπου εκλέγονται 31 μέλη. Φαντάστηκα ότι θα υπήρχε δυσκολία να βρεθούν υποψήφιοι, και χωρίς μεγάλη σκέψη δέχτηκα. Όταν έγιναν οι εκλογές διαπίστωσα ότι το ψηφοδέλτιο της παράταξης είχε 66 υποψήφιους (!), όσους και η ΠΑΣΚΕ, από τους οποίους εμείς θα εκλέγαμε 2-3 (η ΠΑΣΚΕ τουλάχιστον πήγαινε για 15). Η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) είχε... 120 υποψήφιους (για 10 περίπου θέσεις) .
Στο μεταξύ το Συνέδριο ασχολήθηκε επιτέλους την 3η μέρα με καθαρά εργατικά αιτήματα, όπως η δημιουργία συνδικάτου στην Vivartia την εταιρία του προέδρου του ΣΕΒ κ Δασκαλόπουλου (ΔΕΛΤΑ), ο οποίος φαίνεται ότι την εμποδίζει (παρέμβαση του σ. Γκουτζαμάνη, της Αυτόνομης Παρέμβασης, όπου συμφώνησαν οι σσ Ταυρής (ΔΑΚΕ) και Φελώνης (ΠΑΣΚΕ) ). Ωραίες υπήρξαν και οι ομιλίες των σ. Γεωργόπουλου, γραμματέα του Επικουρικού Ταμείου των εργαζομένων στις επιχειρήσεις Οινοποιίας και Ζυθοποιίας (ΠΑΣΚΕ), και του σ. Φ. Ταυρή από την Γενική Τράπεζα, αναπλ. Γραμματέα της ΓΣΕΕ, οι οποίοι στάθηκαν στο απογοητευτικό θέαμα των λίγων συνέδρων της αίθουσας. Μάλιστα τόνισαν ότι τελικά το 25% των συνέδρων δεν πιστοποιήθηκαν καθόλου (500 άτομα περίπου).
Ο σ. Φελώνης στην τελευταία του ομιλία σαν Πρόεδρος του ΕΚΑ, που έκλεισε το Συνέδριο, εισηγήθηκε την υιοθέτηση της "Συνδικαλιστικής Ταυτότητας" από όλους τους εργαζομένους, η οποία θα αριθμείται με βάση τον ΑΦΜ, και εκεί θα μπαίνουν οι σφραγίδες των ψηφοφοριών ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα 2πλοψηφίας. Δεν νομίζω ότι είναι λειτουργική αυτή η πρόταση. Εξέφρασε την άποψη τέλος, να μην ψηφίσουν όσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί μέχρι το τέλος του Συνεδρίου, αλλά βεβαίως δεν προχώρησε παραπέρα!

Το 26ο Συνέδριο τέλειωσε εδώ, με το εγκώμιο που έπλεξε ο σ. Φίλιππος Ταυρής της ΔΑΚΕ στον σ Γρηγόρη Φελώνη της ΠΑΣΚΕ που αποχωρούσε από το Προεδρείο. Από τις καλύτερες στιγμές του Συνδικαλιστικού κινήματος !

Στις εκλογές που έγιναν στα γραφεία του ΕΚΑ, μερικές μέρες μετά, έλαβαν:
Η ΠΑΣΚΕ 635 ψήφους και 11 έδρες στ ΔΣ.
Το ΠΑΜΕ 512 " 9 "
Η ΔΑΚΕ 450 " 8 "
Η Αυτόνομη Παρέμβαση. 137 "3 "
και η έκπληξη,
Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ πήρε 51 (!) ψήφους, χωρίς μέλος στο ΔΣ

Η Εφορευτική επιτροπή έβγαλε βεβαίως Δελτίο Τύπου με τα αποτελέσματα, και περιμένουμε να δούμε ποια εφημερίδα θα το δημοσιεύσει !

Απόστολος Ανδριτσάκης