14 Μαρ 2023

16/3 απεργούμε! Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, οι ζωές μας έχουν αξία!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 16ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ και στη Συγκέντρωση 11:30 Προπύλαια

Η λαοθάλασσα που κατακλύζει μέρες τώρα όλες τις πόλεις της χώρας, η συγκλονιστική απεργία στις 8 Μάρτη έστειλε την κυβερνητική προπαγάνδα στα σκουπίδια. Συνέθλιψε την άθλια επιχείρηση απαλλαγής ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, της Ηellenic Train, του ΟΣΕ.

Δεν φταίει η κακιά η (χ)ώρα! Ένοχος είναι το κράτος των λίγων, η πολιτική της εμπορευματοποίησης που υποβιβάζει την ανθρώπινη ζωή και τη ζυγίζει στη σχέση κόστος-όφελος, όπου κόστος είναι η ζωή του λαού και όφελος τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι το ίδιο κράτος που είναι γρήγορο και αποτελεσματικό για να πλειστηριάζει τα σπίτια του φτωχού λαού, να καταστέλλει με βία τις δίκαιες κινητοποιήσεις, να ταΐζει με δισεκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτό το κράτος αγνοεί επιδεικτικά τις αγωνιώδεις και τραγικά προφητικές καταγγελίες των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και σωματείων των μεταφορών λίγες μόνο μέρες πριν το έγκλημα. Βγάζει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες που απαιτούν μέτρα ασφάλειας του επιβατικού κοινού, προσλήψεις, εκπαίδευση, μέτρα για την αντιμετώπιση του “ανθρώπινου λάθους”.

Δε φταίει η κακιά η (χ)ώρα και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόνο το 2021 στην Ε.Ε. καταγράφηκαν 1389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 636 νεκρούς και 513 τραυματίες, εκ των οποίων τα 97 αφορούσαν συγκρούσεις τρένων. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα εγκλήματα είναι αποτέλεσμα της ίδιας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απελευθέρωσε τους σιδηρόδρομους, τους χάρισε στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτοί με τη σειρά τους και σε σύμπραξη με τα κράτη μειώνουν τους εργαζόμενους, περικόπτουν «έξοδα» από την ασφάλεια, ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις. Φορτώνουν τα χρέη τους στις πλάτες του λαού, λαμβάνοντας παράλληλα κρατικές επιδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Γι’ αυτό απαιτείται τώρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων! ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΟΣ στην ανυπαρξία του κλαδικού και την αδράνεια άλλων σωματείων του κλάδου, που πορεύονται πίσω από την ξεφωνημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ. Τα σωματεία πρέπει να γίνουν η καρδιά και η φωνή των εργαζομένων, το αποκούμπι τους στην αντιλαϊκή λαίλαπα που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια, να παλέψουν ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ για υπογραφή κλαδικής, συνολικά Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και όχι ξεροκόμματα που στην ουσία είναι μειώσεις.

Αυτές τις μέρες θα έπρεπε να προχωράμε σε Γενικές Συνελεύσεις και συζητήσεις στους χώρους εργασίας, όχι να περιμένουμε αν θα σταλεί έστω ένα Email από τα σωματεία μας την προηγούμενη μιας απεργίας. Αυτή την κατάσταση όμως ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ. Με την απεργία της 16ης Μάρτη κάνουμε σε κάθε εταιρεία και χώρο ένα αποφασιστικό βήμα μπρος. Παράλληλα, πυκνώνουμε τις γραμμές των σωματείων μας, αλλάζουμε τους συσχετισμούς.

Στην απεργία της 16ης Μάρτη να είμαστε πιο πολλοί απεργοί, γιατί οι ζωές των εργαζομένων έχουν αξία!

• Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές, κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Απαιτούμε άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας
  • Παλεύουμε για σύγχρονο, αναβαθμισμένο, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας, ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης και της απαξίωσης του ΕΣΥ από το κράτος τους.

ΤΩΡΑ Η ΟΡΓΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ – ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΡΕΝΑ ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ!

Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση