19 Σεπ 2023

Ανακοίνωση για ΑΠΕΡΓΙΑ 21 Σεπτέμβρη

Απαντάμε με ΑΠΕΡΓΙΑ στο εργασιακό νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την κτηνωδία και στην εγκληματική πολιτική που ΠΝΙΓΕΙ τον λαό μας!

Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι,

Την ώρα που στη Θεσσαλία ακόμη ξεβράζονται ΠΤΩΜΑΤΑ, πνιγμένα όχι από παραλήψεις αλλά συνειδητά εγκλήματα του κράτους του κεφαλαίου, η κυβέρνηση αποθρασύνεται εντελώς. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, φέρνει για ψήφιση στη Βουλή την Πέμπτη 21/9 το νομοσχέδιο-οδηγία της Ε.Ε., που νομιμοποιεί την εργασιακή κτηνωδία και καταργεί ό,τι προστασία του σταθερού χρόνου εργασίας είχε απομείνει. Ενδεικτικά:

  • Καθιερώνει την δουλειά 13 ώρες τη μέρα -78 την εβδομάδα!- σε «πάνω από έναν εργοδότη», επιτρέποντας αυτό να αφορά και διαφορετικές εταιρείες του ίδιου ομίλου…
  • Θεσμοθετεί τα άθλια «συμβόλαια μηδενικών ωρών»! Συμβάσεις δηλαδή όπου ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΩΡΑΡΙΟ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΜΙΣΘΟΣ. Συμβάσεις όπου ο εργοδότης δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, αλλά ο εργαζόμενος είναι 24 ώρες Standby, δεν έχει προσωπική ζωή και καλείται κυριολεκτικά 1-2 ώρες πριν για δουλειά, με την αμοιβή να γίνεται με την ώρα, μόνο όταν κληθεί να εργαστεί!
  • Επιτρέπει σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με βάρδιες η εργοδοσία όποτε έχει ανάγκες να γυρνά τους εργαζόμενους ΣΕ ΕΞΑΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, δηλαδή με ένα μόνο ρεπό την εβδομάδα!.
  • Επεκτείνει κι άλλο τις επιχειρήσεις όπου ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΑΡΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ και άρα η εργασία εκεί δεν συνεπάγεται επιπλέον αμοιβή!
  • Καταργεί την αποζημίωση απόλυσης στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου!
  • Παράλληλα με αυτά, διώκει ακόμη περισσότερο τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, απειλώντας πια με πρόστιμα και φυλάκιση όποιον ασκεί «ψυχολογική βία» απέναντι σε τραμπούκους της εργοδοσίας και απεργοσπάστες.

Είναι αστεία τα επιχειρήματά τους πως απλά «έρχονται να βάλουν τάξη» σε πρακτικές που ήδη υφίστανται. Αφενός γιατί ολοφάνερα προσφέρουν επιπλέον τζάμπα εργασία στις επιχειρήσεις. Αφετέρου γιατί όλοι ξέρουμε πως ΚΑΘΕ νομοθεσία θα ξεχειλωθεί ακόμη περισσότερο στην πράξη. Ας σκεφτούμε πού θα οδηγήσει η νέα που ετοιμάζουν!

Συνάδελφοι, ας μιλήσουμε ανοιχτά. Η κατάσταση ΔΕΝ πάει παραπέρα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως όλα αυτά τα φέρνουν την ώρα που όλος ο λαός νιώθει να πνίγεται, που αηδιάζει με όσα βιώνει με έναν κόμπο στον λαιμό.

Έτσι φαντάζονται την ανάπτυξη κράτος, εργοδοσία και Ε.Ε.! Με δάση σε ιδιώτες. Με ανεπαρκή αντιπλημμυρικά έργα σε μεγαλοεργολάβους και όσους πλημμύρισαν να φεσώνονται με νέα δάνεια. Με εργαζόμενους φοβισμένους, χωρίς κανένα δικαίωμα.

ΤΕΡΜΑ. ΩΣ ΕΔΩ!

Όπως ο λαός ξελασπώνει τον λαό στη Θεσσαλία, με τη συγκλονιστική αλληλεγγύη που εκδηλώνεται κι εντείνεται από σωματεία και φορείς, έτσι και κάθε σχέδιό τους για έναν εργασιακό μεσαίωνα ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

  • Καλούμε την ΟΑΣΕ και τα σωματεία του κλάδου ΝΑ ΚΗΡΥΞΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑ την μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη. Κανένας στη δουλειά! ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ.
  • Ό,τι νόμο κι αν περάσουν μέσα στις πλημμύρες, να ξέρουν πως θα μείνει ανεφάρμοστος. ΔΕΝ θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί, πόσο μάλλον να τρομοκρατήσει τους αγώνες μας!

 

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ

Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση