30 Νοε 2023

Με αγώνες διεκδικούμε συλλογική σύμβαση στο ύψος των αναγκών μας

Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες,
 

Η κατάληξη των συζητήσεων για τη νέα Επιχειρησιακή ΣΣΕ και η «τελική» πρόταση της διοίκησης, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Κι αυτό γιατί ήδη με προηγούμενους χειρισμούς, με αποκορύφωμα την απόλυση δεκάδων «ενοικιαζόμενων» και την ένταξη των υπολοίπων χωρίς αναγνώριση ούτε ώρας προϋπηρεσίας, έχει αποδείξει αυτό που ως ΕΑΣΚ τονίζουμε διαχρονικά. Πως η συμπίεση των μισθών και των δικαιωμάτων μας είναι προϋπόθεση για τη γιγάντωση της «ανάπτυξης» και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η «πρόταση της διοίκησης» αποτελεί ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ για κάθε εργαζόμενο! Ενδεικτικά:

· Σε καιρούς τεράστιας ακρίβειας, «προτείνει» τριετή Σύμβαση με «αυξήσεις» πολύ κάτω του πληθωρισμού, εξασφαλίζοντας πολυετή «εργασιακή ειρήνη»... Αποκλείει δε από την πρώτη και μεγαλύτερη αύξηση όσους προσλήφθηκαν το 2023, δηλ. και το σύνολο των «ενοικιαζόμενων» που εντάχθηκαν στο προσωπικό, οι οποίοι λόγω μη αναγνώρισης προϋπηρεσίας είναι και οι χειρότερα αμειβόμενοι!

· Οι αυξήσεις αυτές είναι πρακτικά σχεδόν μηδενικές, αν σκεφτούμε πως προτείνουν την «αναστολή» του επιδόματος πολυετίας για την τριετία της σύμβασης. Αποδεικνύουν έτσι τί αξία θα έχει συνολικά για τους εργαζόμενους στην πράξη το «ξεπάγωμα των τριετιών» και των σχετικών επιδομάτων που διαλαλεί η κυβέρνηση! Τώρα που τέτοια επιδόματα θα ξεπαγώνανε, όπου υπάρχουν σε Συμβάσεις, τα παρακάμπτουνε!

· H «μεταφορά» μιας σειράς επιδομάτων σε ένα «προσωποπαγές», σημαίνει την κατάργησή τους από την σύμβαση και την μη εφαρμογή τους στις νέες προσλήψεις. Δημιουργείται έτσι νέα γενιά εργαζομένων δύο ταχυτήτων, ενώ μελλοντικά θα επικρέμεται και στους παλιούς η μείωση του «προσωποπαγούς επιδόματος».

· Κερασάκι στην τούρτα είναι η απαίτηση για αύξηση των ωρών εργασίας, από 37 σε 39 εβδομαδιαίως! Η απαίτηση αυτή, τον καιρό της αυτοματοποίησης διαδικασιών, αποκαλύπτει πλήρως τις προθέσεις της εργοδοσίας. Αυξάνει την εντατικοποίηση και στρώνει το έδαφος σε νέες απολύσεις/εθελούσιες/μειώσεις προσωπικού. Μειώνει τον κατακτημένο ελεύθερο χρόνο και στην πραγματικότητα σημαίνει με το καλημέρα και οικονομικά μείωση των μισθών κατά 5,5%, επομένως ακυρώνει και κάθε άλλη συζήτηση περί ΔΗΘΕΝ «αυξήσεων»!

Η πρόταση αυτή μόνο μία θέση μπορεί να έχει: ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!

 

Είναι βαριά η ευθύνη κάθε εκπροσώπου εργαζομένων που απέναντι σε μια τέτοια πρόταση καλεί σε αποδοχή της, με οποιαδήποτε πρόφαση. Την εποχή που οι εργαζόμενοι «μένουμε ρέστοι» κάθε μήνα πριν αυτός τελειώσει, η στάση τους είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ!

Η απάντηση των συναδέλφων, που σχεδόν κατά 2/3 επέλεξαν την απόρριψη της πρότασης στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση, είναι ενθαρρυντική και δείχνει διαθέσεις.

Τώρα όμως είναι ώρα οργάνωσης και αγώνα. Να βγουν συμπεράσματα από προηγούμενους προβληματικούς χειρισμούς στην προηγούμενη Σύμβαση ή στην «ενσωμάτωση» των «ενοικιαζόμενων», που δεν βοήθησαν. Τώρα η συζήτηση πρέπει να βαθύνει, βάζοντας στο επίκεντρο τις ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ και όχι τα «τελεσίγραφα» της εργοδοσίας. Οι κινητοποιήσεις, με ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, να γίνουν υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και ολόκληρου του κλάδου, αφού οι επιλογές της εργοδοσίας της ΕΘΝΙΚΗΣ είναι τροχιοδεικτικές και για την Κλαδική Σύμβαση!

Σταθμός στην διεκδίκηση Σύμβασης να γίνει και το συλλαλητήριο που οργανώνουν εργατικά Σωματεία της Αττικής, στις 15 Δεκέμβρη στο Σύνταγμα, ακριβώς για υπογραφή Συμβάσεων με αυξήσεις κι ενάντια στη φοροληστεία!

Συνάδελφοι, στον 21ο αιώνα, την εποχή του AI, δεν θα αποδεχθούμε να βλέπουμε τον χρόνο εργασίας να αυξάνεται, τους μισθούς να μειώνονται και τους νέους συναδέλφους να προσλαμβάνονται με λιγότερα δικαιώματα!

 

· ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Διεκδίκηση ΜΕΙΩΣΗΣ του, με 7ωρο-5ήμερο-35ωρο!

· Πραγματικές αυξήσεις πάνω από τον Πληθωρισμό, ενιαία για όλους, χωρίς αποκλεισμούς!

· Κανέναν διαχωρισμό των νεοπροσληφθέντων, με «σύμπτυξη επιδομάτων» στους παλιούς.

· Απευθείας πρόσληψη και όλων των γραμματέων γραφείων στην Εταιρεία, ένταξή τους στη Σύμβαση. Αναγνώριση όλης της πραγματικής προϋπηρεσίας στην ΕΘΝΙΚΗ σε ΟΛΟΥΣ.

· Αγώνας ενάντια στο κλείσιμο γραφείων της Περιφέρειας και τον εξαναγκασμό σε μετακίνηση ή παραίτηση!