04 Ιουλ 2019

Επιστολή του Μανώλη Χατζάκη, Γενικού Γραμματέα της Ο.Α.Σ.Ε.: "Λίγες σκέψεις σχετικά με τις εκλογές της Κυριακής 7.7.2019"

Όλοι οφείλουμε στον εαυτό μας και τις οικογένειές μας να πάμε να ψηφίσουμε, αφού πρώτα ενημερωθούμε σωστά για τα πεπραγμένα της κάθε κυβέρνησης και τα σχέδια του κάθε κόμματος.

Οικονομία

Όποιος θέλει να ενημερωθεί έχει πηγές (ΕΛΣΤΑΤ, ΕΥΡΩΣΤΑΤ, Επαγγελματικά Επιμελητήρια κλπ). Ας εξετάσει  την πορεία των στοιχείων πριν και μετά το 2015,  που αφορούν τους δείκτες ανάπτυξης – ύφεσης, ανεργίας, εξαγωγών, την αύξηση των ξένων επενδύσεων στην χώρα μας, την μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας και την πορεία των Ομολόγων, των  εσόδων από τον τουρισμό, του ύψους του μέσου μισθού και των συντάξεων κλπ.

Εξωτερική πολιτική

Ας αναλογισθεί ο καθένας μας την θέση της χώρας μας μέχρι το 2015 στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς και τα όσα  «έσουρναν» για το λαό μας οι ξένοι. Ας αναλογισθεί τον ρόλο της Ελλάδας και τις δυνατότητες παρέμβασης στα θέματα της  ευρύτερης  περιοχής μας. Ας αναλογισθεί το πώς επιτεύχθηκε ο  περιορισμός της κυριαρχίας της Τουρκίας στα βόρεια σύνορά μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.   Ας αναλογισθεί την ενδυνάμωση της θέσης της Κύπρου μετά από επωφελείς πολιτικές και οικονομικές συμμαχίες και με την συνεισφορά της Ελλάδας.  Τέλος ας εκτιμήσει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμβιβαστική λύση σαφώς πιο βελτιωμένη από τις μέχρι σήμερα αποδεχόμενες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που ευτυχώς δεν έγιναν αποδεκτές  από την άλλη πλευρά, λόγω επικράτησης των εθνικιστών στα Σκόπια! Πρόσφατα αποκαλύφθηκαν και οι σχετικές επιστολές του Κ. Καραμανλή!    

Κοινωνική πολιτική, Υγεία, Παιδεία

Είναι μόνιμη η κατηγορία ότι «σπαταλήθηκαν» πολύτιμα για την ανάπτυξη κεφάλαια,  για να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι!  Ίσως κατά την άποψη της ΝΔ θα έπρεπε να συνεχίσουμε να βλέπουμε κατά δεκάδες ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια (ακόμη και σε πλούσια προάστια) ή να πηδάνε από τα μπαλκόνια, περιμένοντας την «ανάπτυξή» τους. Όσον αφορά τις συντάξεις που μειώθηκαν δραματικά (το 95,5% των μειώσεων έγιναν πριν το 2015 σύμφωνα με τα κρατικά στατιστικά στοιχεία), «δυστυχώς» για κάποιες Κασσάνδρες,  ο ΣΥΡΙΖΑ απόφυγε τελικά την περαιτέρω μείωσή τους…

Ίσως, κατά την ΝΔ, θα ήταν αναγκαίο να συνεχιστεί το άνοιγμα των σχολείων χωρίς βιβλία ή καθηγητές για τους πρώτους δύο τρείς μήνες της σχολικής περιόδου. Οι διορισμοί καθηγητών και ο προγραμματισμός για την μόνιμη κάλυψη των χιλιάδων κενών στην εκπαίδευση (που ακόμα υπάρχουν σε σημαντικό βαθμό) ήταν φαίνεται λάθος. Τα ίδια έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και στα νοσοκομεία με την κατάργηση των 5 €, την παροχή νοσοκομειακής δωρεάν περίθαλψης σε όλο τον πληθυσμό (2,5 εκατομμύρια φτωχοί και άνεργοι ανασφάλιστοι έχουν πλέον δικαίωμα στην υγεία), τον διορισμό και άλλων νοσοκομειακών ή την ενίσχυση με νέο εξοπλισμό.

Όλη αυτή την «σπατάλη» δεν θα την έκανε ποτέ η ΝΔ.  Εξάλλου κατά την ΝΔ αυτά θα λυθούν με την μεγαλύτερη ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην παιδεία και στην υγεία!

Το μεγάλο φαγοπότι όμως είναι στα 37 Δισεκατομμύρια € !

Αυτό είναι το ποσό που έχει διαθέσιμο η χώρα, μετά από αρκετές θυσίες του λαού της, για να ξεκινήσει την νέα πορεία της μετά την έξοδο από τις μνημονιακές συμφωνίες, τον Αύγουστο του 2018. Εδώ είναι και το μεγάλο στοίχημα ! Ποιος θα τα διαχειριστεί και με ποιο τρόπο.

Ένας δρόμος είναι το μεγάλο φαγοπότι. Δηλαδή να τα δώσουμε (και πάλι) στις  τράπεζες  για να «σωθούν» από τα κόκκινα δάνεια  ή και  σε κάποιους μεγάλους (κρατικοδίαιτους κατά κανόνα) επιχειρηματίες για τις (τζάμπα) επενδύσεις τους. Αυτά λίγο πολύ αποκαλύπτουν οι κατά καιρούς δηλώσεις  στελεχών της ΝΔ, αποδεχόμενοι και το ενδεχόμενο πιστοληπτικών γραμμών και νέων μνημονίων.

Ο άλλος δρόμος είναι μέρος αυτών να χρησιμοποιηθεί σαν «μαξιλάρι» ασφάλειας και  να συνεχιστεί η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης προς όφελος  των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των εργαζομένων,  μέσα από τα προγράμματα της συνεταιριστικής και της αλληλέγγυας οικονομίας με παράλληλη ενίσχυση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η Ελλάδα δεν πτώχευσε από «πράξη Θεού» (όπως λέμε οι ασφαλιστές). Υπήρχε συγκεκριμένη πορεία, ευθύνες  και οικονομικά εγκλήματα. Κάποιοι κυβερνούσαν. Οι ίδιοι σήμερα ζητάνε την ψήφο για να μας «ξανανοικοκυρέψουν». 

Αθήνα 4.7.2019

Μανώλης Χατζάκης