01 Μαρ 2013

Ανακοίνωση της "Κοινής Προσπάθειας"

Συνάδελφοι,
όπως είχαμε από την αρχή ξεκαθαρίσει, η ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ δεν "εκπροσωπεί" ψηφοφόρους, αλλά αναλαμβάνει το ρόλο υλοποίησης των αποφάσεων των συναδέλφων που μετέχουν ενεργά στις συναντήσεις της. Συναντήσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25/02 στην οποία είχαμε τη χαρά να συζητήσουμε όλα τα κομβικά σημεία της τρέχουσας πραγματικότητας.

Τρεις μόλις μήνες μετά τις εκλογές του Συλλόγου "ανακαλύψαμε" ότι ο κόσμος απομακρύνθηκε από αυτόν. Ξαφνικά χάθηκε η αλληλεγγύη η οποία μέχρι τώρα περίσσευε. Όλοι μας θυμόμαστε κόσμο στους διαδρόμους να παροτρύνει "αλληλέγγυα" συναδέλφους να μην κατέβουν στη συνέλευση για καταστατικές αλλαγές του ΑΤΑΠΕ. Ακόμα θυμόμαστε σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται στο τέλος συνελεύσεων με παρόντες λίγους συναδέλφους. Ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς σε αυτούς του τρεις μήνες ξαφνικά διαταράχτηκε και κλονίστηκε η άριστη σχέση εμπιστοσύνης, εκπροσώπων και εργαζομένων.

Υπάρχει πρόβλημα συμμετοχής;
Σαφώς και υπάρχει και δεν είναι τωρινό. Όμως αυτό δεν συμβαίνει μόνο εδώ μέσα, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της κοινωνίας μας και όχι της εταιρίας μας και αν στην κοινωνία είναι δύσκολο να το αλλάξουμε, στην εταιρία μας είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε. Το πρόβλημα ήταν υπαρκτό και τον Οκτώβριο που έγιναν οι εκλογές και η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία συμμετείχε.

Φταίνε τα πρόσωπα για τη μη συμμετοχή;
Το 11μελες ΔΣ του Συλλόγου ψηφίστηκε μόλις τον Οκτώβριο και μάλιστα οι συμμετέχοντες σε αυτό είναι οι άνθρωποι που συγκέντρωσαν τους περισσότερους ψήφους. Άρα δεν φταίνε τα πρόσωπα σύμφωνα με την πλειοψηφία των μελών του Συλλόγου, διαφορετικά δεν θα τους ψήφιζαν.

Αν παραιτηθεί όλο το ΔΣ λύνεται το πρόβλημα;
Λύση δεν είναι η παραίτηση, λύση είναι ο αγώνας, να αγκαλιάσει ο κόσμος τον Σύλλογο χωρίς να περιμένει ρουσφέτι από αυτόν. Από τον Σύλλογο ο κόσμος πρέπει να περιμένει ειλικρίνεια, εξωστρέφεια και ενημέρωση. Και οι εκπρόσωποι του να περιμένουν από τα μέλη του Συλλόγου, (τους συναδέλφους τους δηλαδή ), συμπαράσταση, συσπείρωση, συμμετοχή και ιδέες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν παραιτούμαστε από το ΔΣ του Συλλόγου, ειδικά τώρα σε μια εποχή όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν να διαχειριστούν την διαπραγμάτευση για τον Ε.Κ.Ε., την συγχώνευση με την Eurolife και ενδεχόμενη εθελούσια έξοδο.
Ξεκαθαρίζουμε ότι η ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ δεν έχει να φοβηθεί εκλογές, δημοψηφίσματα ή ότι άλλο εν τέλει αποφασιστεί καθώς δεν ονειρεύεται τίποτα άλλο παρά την όσο δυνατόν "κοινή προσπάθεια" των εργαζομένων.

Δεν έχουμε την λύση για κάθε πρόβλημα, ούτε σας τάζουμε "λαγούς με πετραχήλια". Δεν θεωρούμε ότι πήραμε λευκή επιταγή από αυτούς που μας ψήφισαν, ούτε θελήσαμε ποτέ κάτι τέτοιο. Εκπροσωπούμε εκείνους τους συναδέλφους που έχουν επίγνωση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους του συλλόγου. Επιθυμούμε κάθε μέρα να κρινόμαστε και γι' αυτό δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για το σύνολο των συναδέλφων μας. Ζητάμε όμως κι εσείς να στηρίξετε την προσπάθεια μας με συμμετοχή.

Θεωρούμε ότι το γεγονός ότι μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές τέσσερα από τα έντεκα μέλη παραιτήθηκαν δεν μπορεί να περνά σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Προτείνουμε να γίνει Γενική Συνέλευση άμεσα , να ξεκαθαριστεί η κατάσταση και ο Σύλλογος με ενότητα να διαχειριστεί τα σημαντικά ζητήματα που έρχονται.

Για να χτιστεί κάτι χρειάζονται πολλοί. Για να γκρεμιστεί, αρκεί ένας. Μην είστε εσείς αυτός ο ένας.