05 Φεβ 2004

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια περιορισμού των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων

Συνάδελφοι,

Μιας και οι αγαπητοί συνάδελφοι της ΠΑΣΚΕ ζήτησαν να τοποθετηθούν οι παρατάξεις στην σημερινή ανακοίνωσή τους, θα είμαστε όσο το δυνατόν πιο σαφείς και κατηγορηματικοί.

Το "Κοινό Ψηφοδέλτιο" που αποτελείται από άτομα διαφορετικής πολιτικής, αλλά κοινής εργασιακής τοποθέτησης, δεν είναι απολογητής ή τιμητής κανενός κόμματος.

Οι συνδικαλιστές που το αποτελούν, το 1992 με τον ασφαλιστικό Νόμο Σιούφα, ήταν στα πεζοδρόμια με απεργία διαρκείας στο χώρο μας (ανακοίνωση Συλλόγου 01/09/1992), μιας και οι εργαζόμενοι κυρίως των "ειδικών" ταμείων, όπως το Τ.Α.Π.Ε. κυριολεκτικά υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Πιο συγκεκριμένα, είμαστε αντίθετοι γιατί:
Þ    Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας των γυναικών με ανήλικο κατά 6 μήνες κάθε χρόνο, δηλαδή από τα 42 στα 50.
Þ    Για τους ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 01/01/1983, ο υπολογισμός της σύνταξης προβλεπόταν να γίνεται με πεντηκοστά αντί για τριακοστά πέμπτα και για να φύγουν με 35ετία θα έπρεπε να είναι 60 ετών οι άνδρες και 58 οι γυναίκες.
Þ    Ξεκίνησε να ισχύει η διαδοχική ασφάλιση, δημιουργώντας τεράστιες ανισότητες στους εργαζόμενους.

Είμαστε, όμως, και υπέρ γιατί:
Þ    Θεσμοθετήθηκε η τριμερής χρηματοδότηση για όλους όσους πρωτοασφαλίστηκαν μετά το 1993 (1/3 κράτος, 1/3 εργοδότης, 1/3 ασφαλισμένος), ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Από την άλλη πλευρά, η σημερινή κυβέρνηση, η οποία κατήγγειλε τον αντιασφαλιστικό νόμο Σιούφα και λεοντάριζε ότι θα το καταργούσε μόλις αναλάμβανε την εξουσία, δεν έκανε απολύτως τίποτε, αφήνοντας να ενεργοποιηθούν σταδιακά οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας που προέβλεπε ο 2084.

Ας απευθύνουμε όμως και εμείς με τη σειρά μας κάποια ερωτήματα, πιστεύοντας ότι οι συνάδελφοι της ΠΑΣΚΕ θα μπορέσουν να δείξουν μια στοιχειώδη ευαισθησία και δεν θα καταπιούν τη γλώσσα τους.

Ø      Τα τελευταία επτά χρόνια δεν προχώρησε η ιδιωτικοποίηση της Ε.Τ.Ε., με αποτέλεσμα σήμερα το Δημόσιο να μην κατέχει πάνω από το 5,5% του μετοχικού της κεφαλαίου;
Συμφωνούν ή όχι;

Ø      Η χθεσινή δήλωση του κ. Καρατζά ότι "Η Εθνική Τράπεζα είναι ήδη ιδιωτικοποιημένη" δε σας λέει τίποτε;
Ø      Τα τελευταία επτά χρόνια δεν προχώρησε η "μετοχοποίηση" του Ο.Τ.Ε. και της Δ.Ε.Η., παρά τις εξαγγελίες του ίδιου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1993, για "μια μετοχή που θα ανήκει στο κράτος";
Συμφωνούν ή όχι;

Ø      Πριν ένα μήνα δεν καταργήθηκε το "προνόμιο" των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρίες με απόφαση των κκ. Χριστοδουλάκη και Κουλούρη, με αποτέλεσμα σε περίπτωση πτώχευσης, οι εργαζόμενοι να μην παίρνουν ούτε τα δεδουλευμένα, αλλά ούτε καν τις αποζημιώσεις τους, όπως κάθε άλλος εργαζόμενος;
Συμφωνούν ή όχι;




Συνάδελφοι,

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και πολλά άλλα παρόμοια παραδείγματα. Θα σταματήσουμε όμως εδώ.

Η κοινή εμπειρία μας το τελευταίο διάστημα, με την προσπάθεια για τη λύση του ασφαλιστικού προβλήματος για τους συναδέλφους των συγχωνευμένων εταιριών, μας έδειξε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να λυθούν προτάσσοντας τις κομματικές μας ταυτότητες, αλλά μόνο με κοινό αγώνα και δράση.

Εμείς θα είμαστε, όπως και το 1992 με το Νόμο Σιούφα, όπως το 2001 με το Νομοσχέδιο Γιαννίτση, αλλά όπως και το 2002 με το Νόμο Ρέππα, κατηγορηματικά αντίθετοι στις διατάξεις που μας θίγουν.

Θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια για θεσμοθέτηση της ανασφάλιστης εργασίας, ανεξάρτητα από τους λόγους που επικαλούνται για να την επιβάλουν.

Το ίδιο απόλυτοι θα είμαστε σε κάθε προσπάθεια κατάργησης ή μείωσης των ασφαλιστικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Θα είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια κατάργησης του αυτόνομου ρόλου και παρουσίας της Εταιρίας μας.

Θα είμαστε συνδικαλιστές της Εθνικής Ασφαλιστικής, πρώτα και πάνω απ' όλα, εκπροσωπώντας τους εργαζομένους της.

Ελπίζουμε κι εσείς να κάνετε το ίδιο.



Συναδελφικά,
Η Σ.Ε.