11 Νοε 2004

Η κυβέρνηση εκχωρεί σε ιδιώτες και τις τελευταίες μετοχές της Ε.Τ.Ε. που κατείχε το κράτος

Πριν ένα περίπου χρόνο, τον Οκτώβριο του 2003, η τότε κυβέρνηση πούλησε ένα μεγάλο μέρος των μετοχών της Ε.Τ.Ε. (11%) σε ιδιώτες. Σήμερα η κυβέρνηση πουλάει και το τελευταίο πακέτο μετοχών που κατέχει το Δημόσιο (7,46%).
Είχαμε επισημάνει με διαδοχικές ανακοινώσεις μας τότε:

Πρώτη ανακοίνωση στις 9/10/2003:
 " Αποφάσισαν να ξεπουλήσουν όσο όσο μετοχές της Εθνικής Τράπεζας για να καλύψουν τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού υπονομεύοντας το μέλλον τόσο της Εθνικής Τράπεζας, όσο και της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η διάθεση του μεγάλου αυτού αριθμού μετοχών γίνεται με αδιαφανείς τρόπους και συνοπτικές διαδικασίες.

Ο δημόσιος χαρακτήρας και ρόλος της Εθνικής Τράπεζας επιβάλλεται να παραμείνει αναλλοίωτος και για την πορεία της Εθνικής Οικονομίας αλλά και για τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της χώρας. Η ύπαρξη της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας με ισχυρό τον ρόλο του Δημοσίου, είναι στρατηγικά απαραίτητη για το πιστωτικό σύστημα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις αυτές της κυβέρνησης και καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τις εξελίξεις αυτές, που υπονομεύουν το κοινό μας μέλλον."

Και η επόμενη στις 10/10/2003:

"Πώληση 11% των μετοχών της Ε.Τ.Ε.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου στη συνεδρίασή του, την Πέμπτη 9/10, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (με διαφωνία της ΠΑΣΚΕ) να καταγγείλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις πρόσφατες εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα. Η πώληση του 11% των μετοχών της Ε.Τ.Ε. μειώνει δραματικά τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο και συσκοτίζει το μέλλον της Τράπεζας, αλλά και της δικής μας Εταιρείας.
Κανείς δε γνωρίζει ποιος ή ποιοι αγόρασαν αυτές τις μετοχές και ποια συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν από αυτές τις αδιαφανείς συναλλαγές. Θεωρούμε απαράδεκτο να ξεπουλιούνται εταιρείες για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού.
Θα σας κρατήσουμε ενήμερους για τις εξελίξεις και αν απαιτηθεί θα αντιδράσουμε δυναμικά."

Η πιο πάνω τοποθετήσεις μας παραμένουν ακέραιες και σήμερα. Θεωρούμε απαράδεκτο για να καλυφθούν κρατικά ελλείμματα να εκχωρούνται μεγάλα πακέτα μετοχών εταιριών στις οποίες το κράτος οφείλει και πρέπει, όχι μόνο να έχει άποψη για την πορεία και την τύχη τους αλλά και θεσμική παρέμβαση στην λειτουργία και τις αποφάσεις τους που επηρεάζουν το κοινωνικό σύνολο.
Πιστεύουμε τέλος ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ευρεία διασπορά των μετοχών αυτών έτσι ώστε να μην καταλήξουν στα χέρια ενός μόνο ιδιώτη.

Μπροστά σε τέτοιες κρίσιμες εξελίξεις που τα τελευταία χρόνια ολοένα και πληθαίνουν, το "Κοινό Ψηφοδέλτιο" οι παρατάξεις και οι συνάδελφοι που το αποτελούν, αταλάντευτοι στις θέσεις και τις απόψεις τους,  θέλουν να καλέσουν για μια ακόμα φορά την ΠΑΣΚΕ να αφήσει πίσω της την μικροπαραταξιακή λογική και να συστρατευτεί μαζί με όλους τους εργαζόμενους σε κοινό αγώνα για να αποτραπούν οι όποιες δυσμενείς εξελίξεις για το εργασιακό μας μέλλον.

Συναδελφικά
Η Σ.Ε.