13 Φεβ 2006

Η θέση του Κοινού Ψηφοδέλτιου

Ο Σύλλογος αμέσως μετά την υπογραφή της ΣΣΕ που διασφάλιζε πλήρως την παροχή του Ομαδικού μας Συμβολαίου σε βάθος χρόνου με πλήρη κάλυψη των αποθεματικών του, θέλησε να ξεκινήσει μια διαδικασία διαλόγου με την διοίκηση με σκοπό την ακόμα μεγαλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων των υπαλλήλων της Εταιρίας μας.
Ξεκίνησε λοιπόν την μελέτη για το αν προκύπτουν οφέλη από μια ενδεχόμενη μετατροπή του Ομαδικού Συμβολαίου σε Επαγγελματικό Ταμείο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Όσο περισσότερο όμως αρχίσαμε να προσεγγίζουμε το θέμα των επαγγελματικών Ταμείων, τόσο περισσότερες αμφιβολίες αρχίζουν και δημιουργούνται σε σχέση με την αναγκαιότητα δημιουργίας Επαγγελματικού Ταμείου

Η δημιουργία των Επαγγελματικών Ταμείων συνοδεύτηκε από ένα φορολογικό πλαίσιο που απαλλάσσει τόσο τον εργοδότη, όσο και τον εργαζόμενο από την φορολογία της εισφοράς.
Σήμερα οι μεν εργαζόμενοι φοροαπαλλάσονται μέχρι τα 1100 € για συμμετοχή τους σε ομαδικά ή ατομικά ασφαλιστήρια συμβόλαια και το ίδιο συμβαίνει και για τις εισφορές της Εταιρίας που αυτή τη στιγμή πληρώνει αρκετά εκατομμύρια ευρώ σαν φόρο για την συμμετοχή της στο ομαδικό συμβόλαιο.
Σαφέστατα λοιπόν η απαλλαγή φόρου από την εισφορά θα δώσει ένα ελάχιστο ποσό στην πλειονότητα των χαμηλόμισθων συναδέλφων σαν φορολογικό όφελος, ένα μεγαλύτερο ποσό για τους υψηλόμισθους , αλλά ένα τεράστιο οικονομικό όφελος για την Εταιρία.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην φοροαπαλλαγή των εισφορών στα ομαδικά συμβόλαια, που είναι πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος.
Όμως το τυράκι αυτό δεν είναι ικανό να κρύψει την φάκα:
Την πρόθεση των κυβερνώντων (χθεσινών, σημερινών και αυριανών) να ενσωματώσουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης στα Επικουρικά Ταμεία!!!!
Αντιγράφουμε από το "Κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ 2004 - 2008" (http://www.pasok.gr/gr/Show/ShowArticle.asp?id=1857)

9. Με τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη διαλόγου με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες για την εθελούσια σύζευξη των επικουρικών με τα επαγγελματικά ταμεία.

Επειδή η άποψη αυτή κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολύ φοβούμαστε ότι σε λίγο καιρό θα προταθεί η ενσωμάτωση των επικουρικών με τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης σε ένα ενιαίο ταμείο που θα αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος.

Αυτό όπως είναι ευνόητο στην καλύτερη περίπτωση θα σημαίνει την δραστική μείωση των παροχών, μιας και είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν θα αθροιστούν οι παροχές των δυο ταμείων αλλά θα υπάρξει η σταδιακή ενσωμάτωσή τους.

Για τον λόγο αυτό λέμε κατηγορηματικά όχι στην μετατροπή του ομαδικού μας συμβολαίου σε επαγγελματικό ταμείο.
Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε για την δημιουργία ενός επαγγελματικού ταμείου με ισόποσες εισφορές εργοδότη εργαζόμενου που θα παρέχει εφάπαξ παροχή και που με κανέναν τρόπο δεν θα συνδέεται με τα ήδη υπάρχοντα ομαδικά μας συμβόλαια που αποτελούν την εξασφάλισή μας για το μέλλον.

Συναδελφικά
Η Σ.Ε.