30 Ιαν 2008

Οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό

Συνάδελφοι,

Μετά τις τελευταίες επαφές που είχαμε με αρμοδίους σχετικά με το σχέδιο ασφαλιστικού νόμου που προκειται να κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων από πλευράς του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η πληροφόρηση που έχουμε είναι η παρακάτω:

Όσον αφορά στο ΤΑΠΕ τα νέα δεν είναι ευχάριστα
Το Ταμείο μας εντάσσεται τελικά στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Παράλληλα έχει εκφραστεί η πρόθεση από πλευράς Υπουργείου να τροποποιηθεί η διάταξη του καταστατικού σε σχέση μόνο με τη συνταξιοδότηση σε περίπτωση απόλυσης αλλά προς το παρόν δεν μπορούμε να γράψουμε περισσότερα. Συνεχίζουμε τις επαφές για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε το σχέδιο νόμου.
Επιπρόσθετα, σε ότι αφορά στο Επικουρικό (ΤΕΑΑΠΑΕ) εντάσσεται με οκτώ άλλα Επικουρικά Ταμεία στο Επικουρικό Ιδιωτικών Υπαλλήλων που δημιουργείται με βάση το νομοσχέδιο με τις παρακάτω διατάξεις:

1.     "Κάθε ταμείο εντάσσεται ως λογαριασμός με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια"
2.     "θα συνεχισθεί από τους οικείους λογαριασμούς ο τρόπος υπολογισμού με τις ίδιες προϋποθέσεις"
3.     "θα εξακολουθήσει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης όπως σήμερα ισχύει"
4.     "δε θίγονται τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων"
Τέλος, η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ενοποιήσει τον Κλάδο Υγείας - Ασθένειας του ΤΑΠΕ με το ενιαίο Ταμείο υγείας ΔΕΚΟ - Τραπεζών που δημιουργείται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο νόμος θα αρχίσει να ισχύει από την 1η ημέρα του τρίτου μήνα μετά τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Επίσης, και σε αυτό μάλλον αποδίδουν οι πιέσεις που έχουμε ασκήσει, φαίνεται ότι θα συμπεριλαμβάνεται η ειδική διάταξη, την οποία είχαμε καταθέσει την τελευταία βδομάδα στο Υπουργείο μέσω των συμβούλων μας, που καταργεί τη Διαδοχική Ασφάλιση στα υπό ένταξη στο ΙΚΑ Ταμεία.

Συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση αγνοώντας προκλητικά τις προτάσεις των συνδικάτων και την αντίδραση των πολιτών, προχωρά σε μια σαφή περικοπή των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
Ο χρόνος για αντίδραση υπάρχει ακόμα.

Σας καλούμε να δώσουμε με την καθολική συμμετοχή μας στην απεργία της ΓΣΕΕ της 13 Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση, το μέγεθος της διαμαρτυρίας μας.

Η αντίδραση όλων μας μπορεί να ανατρέψει για μια ακόμα φορά τα σχέδια της κυβέρνησης για τα Ταμεία μας.

Συναδελφικά
Η Συντονιστική Επιτροπή