10 Φεβ 2009

Τοποθέτηση Δ. Ζαχαριάδη στη Γ.Σ. 03/02/2009

 
Συνάδελφοι, βέβαια είμαστε πολύ λίγοι τώρα. Είναι λίγο λυπηρό έως αρκετά θα έλεγα, όταν περισσεύει υποκρισία. Ξέρετε κάτι; Πράγματι εδώ πέρα μέσα γνωριζόμαστε. Βέβαια ίσως οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουνε αρκετά κάποια πράγματα. Ξέρετε τι είδα σήμερα; Θυμάστε την ελληνική ταινία με τον ποιητή Φανφάρα; Που στο τέλος έκανε ο Κωνσταντίνου κικιρίκου; Έτσι μου ερχότανε σήμερα να κάνω.
Ακούσαμε πολλά και διάφορα. Κάποιοι γίνανε τιμητές των πάντων. Ξέρετε κάτι; Η καρέκλα συνάδελφοι δεν κάνει τον άνθρωπο, ο άνθρωπος κάνει την καρέκλα. Και ξαφνικά όταν χάνουμε τις καρέκλες να βλέπουμε είτε το συνδικαλιστικό κίνημα είτε δεν ξέρω τι όλα στραβά κι ανάποδα και πριν από λίγο καιρό ήταν όλα καλώς καμωμένα, πραγματικά είναι για κικιρίκου. Δεν άκουσα όμως να πουν για τις συνδικαλιστικές ρυθμίσεις
……………..
…. Δεν άκουσα ποτέ οι τιμητές της ισότητας και της δημοκρατίας να πούνε: "δημοψήφισμα κύριοι με μυστική ψηφοφορία για τις συνδικαλιστικές ρυθμίσεις, δημοψήφισμα για τα οφίτσια", ναι ή όχι; Όχι άλλο υποκρισία κατά πώς μας βολεύει.
Μπήκε ένα θέμα με τις έδρες. Ξέρετε συνάδελφοι, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και στην εποχή της αβεβαιότητας και των συνεχών απολύσεων που ζει συνεχώς ο πλανήτης σήμερα, κάποιοι βάλανε τις έδρες του Συλλόγου. Δεν άκουσα συνάδελφοι να ψάξουμε να βρούμε τα αίτια που μας οδήγησαν στην πώληση. Δεν άκουσα συνάδελφοι στον Γολγοθά που πέρασε η εταιρεία με το ξεπούλημα που πριν από λίγο διάστημα προέκυψε, προτάσεις για να θωρακίσουμε τους εργαζόμενους.
Προτάσεις για να θωρακίσουμε αν αύριο, που είναι πάρα πολύ πιθανό να ξαναπουληθεί η εταιρεία. Όπως άκουγα πριν από λίγο καιρό, πριν σκάσει το ξεπούλημα της εταιρείας, όσοι το λέγαμε τότε με σειρά ανακοινώσεων και ο υποφαινόμενος και τα τρία μέλη της ΠΑΣΚΕ, δεν άκουσα να συνηγορούν στις δικές μας απόψεις. Μας θεωρούσαν γραφικούς κάποτε όταν τα λέγαμε. Μας θεωρούσαν γραφικούς και λοιδορηθήκαμε σ' αυτήν την αίθουσα μέσα όταν προσπαθήσαμε να κατοχυρώσουμε το ομαδικό συμβόλαιο. Και τότε κάποιοι που το παίζουν τιμητές σήμερα, ακύρωσαν συλλογική σύμβαση του 2005. Και πήγαμε σε τμηματική καταβολή δόσεων. Τότε ήτανε καλός ο συνδικαλισμός και τότε ήτανε κακοί οι τρεις.
Θα μπορούσα να συζητήσω σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία σοβαρότερα θέματα από το να προσπαθώ να αποδυναμώσω ένα συνδικαλιστικό όργανο είτε είναι κακό είτε είναι στραβό είτε είναι ανάποδο είτε είναι καλό, θα μπορούσα να συζητήσω θέματα που θα ισχυροποιούσαν αυτό το συνδικαλιστικό όργανο που με τα στραβά του, με τα καλά του, έπαιξε κάποιο ρόλο στην μη πώληση της εταιρείας, πράγμα που πολύ σύντομα ξεχάσαμε όλοι.
Θα μπορούσα να συζητήσω σειρά ζητημάτων και διαδικαστικών λειτουργιών που αφορούν το Σύλλογο. Είτε το διοικητικό του είτε το οικονομικό του κομμάτι. Θα μπορούσα να συζητήσω θέματα που δεν θα αποπροσανατολίσουν σήμερα από βασικά και καίρια σημεία που αφορούν και την εταιρεία και τον συνδικαλισμό. Όπως να έχουμε πιο αποτελεσματικό Σύλλογο να το συζητήσω, με καλύτερα αντανακλαστικά να το συζητήσω, με θεσμικές προτάσεις που θα θωρακίζουνε και τις διαδικασίες μες στο Σύλλογο και τους εργαζόμενους, να συζητήσω θεσμούς, να συζητήσω διαφάνεια, να συζητήσω μία σειρά ζητημάτων, που αφορούν τους εργαζόμενους και το Σύλλογο.
Να συζητήσω θέματα αξιοκρατίας που θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχουνε μπει για τη λειτουργία συνολικά οριζόντια ή κάθετα της εταιρείας, ναι, να συζητήσω τέτοια θέματα. Να βρω τρόπους που ο Σύλλογος να πλησιάσει πιο κοντά και να αφουγκραστεί καλύτερα τους εργαζόμενους, να συζητήσω. Δεν μπορώ όμως να συζητήσω τουφεκιές στον αέρα και να ξεχάσω τα σοβαρά προβλήματα που είναι μπροστά μας ή αυτά που περάσαμε πρόσφατα. Τα θεωρώ υποκρισία και απαράδεκτα.
Σχετικά με τον διοικητικό, θα μπορούσα να πω κι άλλα, μην σας κουράσω, σχετικά με τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό. Για τον διοικητικό απολογισμό θα ψηφίσω κριτικά ναι, σας καλώ κι εσάς να ψηφίσετε. Για ένα και κύριο λόγο, πέρα των άλλων διαφωνιών που μπορεί να έχω μες στο Σύλλογο. Γιατί πράγματι με τις όποιες παραφωνίες υπήρξαν, και με τις όποιες συγκυρίες βοήθησαν περάσαμε θετικά ίσως τη δυσκολότερη εποχή που πέρασε η Εθνική στην ιστορία της, που αφορά το ξεπούλημα της εταιρείας.
Για τον οικονομικό απολογισμό, θα ψηφίσω ό, τι ψήφισα και πέρυσι σταθερά, θα ψηφίσω τον οικονομικό απολογισμό υπό αίρεση. Όπως ακριβώς και πέρυσι. Ευελπιστώντας ότι το νέο Προεδρείο και βλέπω τα πρώτα σημάδια του είναι θετικά σ' αυτή την κατεύθυνση, ότι το νέο Προεδρείο θα βάλει σε σωστότερες βάσεις, τόσο τη διοικητική όσο και την οικονομική λειτουργία του Συλλόγου.
Ευχαριστώ.


Δημήτρης Ζαχαριάδης,
Εκλεγμένο μέλος ΠΑΣΚΕ