22 Οκτ 2008

Αφιερωμένο εξαιρετικά στους απανταχού εμπνευστές του ξεπουλήματος

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΜΝΕΥΣΤΕΣ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ


Σε άρθρο της η εφημερίδα ''LE MONDE'' με τίτλο ''ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΟΡΕΞΗ'' αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Το φαινόμενο των αρπακτικών ομίλων εμφανίστηκε πριν από 15 χρόνια, αλλά υποβοηθούμενο από τη φθηνή πίστωση και με τη βοήθεια των νέων, όλο και τελειότερων χρηματοπιστωτικών εργαλείων, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τον τελευταίο καιρό.
Εξαιτίας της απλής αρχής πάνω στην οποία βασίζονται: ένας όμιλος πλούσιων επενδυτών αποφασίζει να αγοράσει εταιρείες που κατόπιν διαχειρίζεται ιδιωτικά, μακριά από το χρηματιστήριο και τους περιοριστικούς του όρους και χωρίς να πρέπει να δώσει λογαριασμό σε καχύποπτους μετόχους. Στόχος είναι να παρακάμψει τις αρχές της ηθικής του καπιταλισμού, βασιζόμενος στους νόμους της ζούγκλας.

Όπως μας εξηγούν δύο ειδικοί, η διαδικασία έχει ως εξής:

"Για ν' αποκτήσουν μια εταιρεία που αξίζει 100, ο όμιλος βάζει 30 από την τσέπη του (πρόκειται για τον μέσο όρο) και δανείζεται 70 από τις τράπεζες, επωφελούμενος από τα χαμηλά επιτόκια. Για τρία ή τέσσερα χρόνια αναδιοργανώνει την εταιρεία με νέο μάνατζμεντ, εξορθολογίζει την παραγωγή, αναπτύσσει δραστηριότητες και τραβά από τα κέρδη (όλα ή μέρος) για να πληρώσει τους τόκους… του δικού του χρέους. Κατόπιν, πουλά την εταιρεία 200, συχνά σε ένα άλλο όμιλο που θα κάνει ακριβώς το ίδιο.

Μόλις αποπληρωθούν τα 70 του δανεισμού, θα μείνουν 130 στις τσέπες του ομίλου, για μια αρχική επένδυση 30, δηλαδή κέρδος πάνω από 300% σε 4 χρόνια. Έχει κανείς να προτείνει κάτι καλύτερο;"

Ενώ κερδίζουν ασύλληπτες περιουσίες σε προσωπικό επίπεδο, οι μάνατζερ των ομίλων εφαρμόζουν χωρίς αναστολές τις τέσσερις μεγάλες αρχές του "εξορθολογισμού" των εταιρειών: μείωση θέσεων εργασίας, συμπίεση μισθών, εντατικοποίηση της παραγωγής και μεταφορά στο εξωτερικό. Ενθαρρύνονται μάλιστα από τις δημόσιες αρχές, οι οποίες, όπως σήμερα στη Γαλλία, ονειρεύονται να "εκμοντερνίσουν" την παραγωγή, εις βάρος των συνδικάτων που καταγγέλλουν τον εφιάλτη που ζουν και το τέλος του κοινωνικού συμβολαίου".
 
Συνάδελφοι,
Σας θυμίζει τίποτα το πιο πάνω άρθρο, γιατί σπάω το κεφάλι μου και δεν μπορώ να θυμηθώ.

Εκλεγμένο μέλος ΠΑΣΚΕ
Δημήτρης Ζαχαριάδης