22 Οκτ 2008

Ανοιχτή επιστολή μέλους του Δ.Σ. της Εταιρίας στον κο Δούκα Παλαιολόγο

Κύριε Πρόεδρε,

Η επιστολή μου αυτή θα σας βρει μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού, όπου θα συζητάτε με κάποιον "φερέγγυο" στρατηγικό εταίρο για να μας αγοράσει.

Προφανώς τα χρυσωμένα παιδιά της ΕΤΕ δεν τα κατάφεραν να βρουν εύκολα αγοραστή, μιας και η ασφαλιστική αγορά έχει τις ιδιαιτερότητές της και έτσι μπήκατε προσωπικά εσείς στην ενεργό αναζήτηση και διαπραγμάτευση με τους πιθανούς αγοραστές.

Σίγουρα τα λόγια για την ιστορία και την κοινωνική προσφορά της δικής μας Εταιρίας δεν θα σας συγκινούσαν.
Βλέπετε μπροστά στις business, κουβέντες για ιστορία και κοινωνική προσφορά, μοιάζουν μάλλον παλιομοδίτικες   και έξω από την φιλοσοφία των επιχειρηματικών deals.

Έτσι δεν θα επιχειρήσω καν να σας τα αναφέρω.

Θα επιχειρήσω όμως να σας πω κάποιες σκέψεις μου, σκέψεις που πιστεύω ότι τις κάνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι τούτης της Εταιρίας.

Ήρθατε στην Εταιρία μας το καλοκαίρι του 2004, ουσιαστικά με κυβερνητική απόφαση, σαν φίλος του κου Αράπογλου με κοινή καταγωγή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Η ΔΑΚΕ τότε, αν και ήθελε αποκλειστικά τον Σ. Λευθεριώτη, πιέστηκε από αυτόν σε συνάντηση που έγινε με τον τότε υφυπουργό κο Παπαθανασίου να σας καλοδεχτεί.

Οι ασφαλιστικές περγαμηνές σας, περισσότερο αποτέλεσμα δημοσίων σχέσεων παρά  πετυχημένης ασφαλιστικής πορείας, εντυπωσιακές.
Η εταιρία που ίδρυσε ο παππούς σας το 1910 στην Αίγυπτο και κληρονομήσατε από τον πατέρα σας ( Ι.Δ Παλαιολόγος Ασφάλειες ΕΠΕ) μετέπειτα Ελληνοβρετανική  θεωρείτο μια καλή ασφαλιστική Εταιρία, είχατε υπάρξει πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, είχατε το απαραίτητο κοινωνικό βάρος και οικονομική επιφάνεια.
Το 1998 πουλήσατε την Ελληνοβρετανική στην Alpha και πήρατε μετοχές που αντιπροσώπευαν το 25% της νεοσύστατης εταιρίας. Το καλοκαίρι του 2004 πουλήσατε στην Alpha το 25% και εισπράξατε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια μπορεί κάποιος κακοήθης να πει ότι δεν είναι το ίδιο να διατηρήσεις και να αναπτύξεις μια ιστορική ασφαλιστική εταιρία από το να την πουλήσεις και να τσεπώσεις το χρήμα, αλλά δεν βαριέστε. Πάντα κακοήθεις θα υπάρχουν.

Με το που ήρθατε λοιπόν στην Εταιρία μας, σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος, κάνατε δυο κινήσεις.
Αγοράσατε ομόλογα μη εξασφαλισμένης απόδοσης αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και αλλάξατε τις αντασφαλιστικές συμβάσεις αυξάνοντας σημαντικά την ιδία κράτηση της Εταιρίας μας, μιας και αυτό ήταν η μόδα της εποχής.

Από τα ομόλογα είχαμε σημαντική ζημιά και το ρίσκο που ανέλαβε η Εταιρία μας με τις συμβάσεις αποδείχτηκε ιδιαίτερα στον κλάδο Πυρός ότι μας οδηγεί στο να καθόμαστε όλοι πάνω σε μια πυριτιδαποθήκη.
Αλλά εσείς δεν πτοηθήκατε.

Βάλατε στόχους:
Να ανακτήσουμε το μερίδιο αγοράς του κλάδου αυτοκινήτων:
Αποτύχατε παρά το ότι προσλάβατε "στελέχη" της αγοράς για να αναπτύξουν ένα κλάδο που πάντα η Εθνική έδινε τεχνογνωσία στις άλλες εταιρίες.

Να κάνουμε το bankassurance πηγή εσόδων για την Εταιρία μας.
Το πετύχατε με την βοήθεια - για πρώτη φορά - της Εθνικής Τράπεζας που είδε και σωστά μια σημαντική πηγή εσόδων.

Θέλω όμως να σας θυμίσω μερικά νούμερα που δείχνουν την πορεία της Εταιρίας μας:

Έσοδα ασφαλιστικών εργασιών

2000       516.818
2001       551.088
2002       607.602
2003       624.092

2004       608.701
2005       621.911
2006       724.088
2007       824.156

Ίδια Κεφάλαια
 
2000       160.122
2001       104.140
2002       89.132
2003       271.719

2004       275.795
2005       170.124
2006       165.389
2007       102.494

Βλέπετε οι προηγούμενες διοικήσεις δεν ήταν και τόσο άχρηστες, όσο θέλετε να τις παρουσιάζετε.

Αν μάλιστα οι προηγούμενοι είχαν και την βοήθεια της Τράπεζας στο bankassurance, βοήθεια που το 2007 μεταφράστηκε στο 25% της συνολικής παραγωγής, δηλαδή 206 εκατομμύρια ευρώ, η εταιρία θα πέταγε.

Πετύχατε όμως και άλλα επιτεύγματα:
·         Αυξήσατε κατά 30% τις θέσεις ευθύνης μολονότι ο συνολικός αριθμός του προσωπικού μειώθηκε.
·         Αυξήσατε κατά 67% τις θέσεις διοίκησης.
·         Προσλάβατε πολυάριθμους ειδικούς συμβούλους απαξιώνοντας τους εργαζόμενους της Εταιρίας. Τα αποτελέσματα των επιλογών σας, πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε ότι δεν δικαιολογούν τις προσλήψεις αυτές.
·         Επαναφέρατε για πρώτη φορά συνταξιούχους στην ενεργό υπηρεσία, σε διευθυντικές θέσεις, απαξιώνοντας ακόμα περισσότερο το προσωπικό της Εταιρίας μας.
·         Καθιερώσατε διαφορετικές πολιτικές προμηθειών σε συνεργάτες, πολιτικές που δεν βασίζονταν σε κοινά χαρακτηριστικά αλλά αποτελούσαν προϊόν αυθαίρετης επιλογής.

Θυμόσαστε κύριε Παλαιολόγε τι είχα ζητήσει πριν δυο χρόνια στο Δ.Σ. της Εταιρίας;
Να δημιουργήσουμε μια επιτροπή διαχείρισης κρίσεων. Το είχατε απορρίψει γιατί όπως είχατε πει, φτάνει η Διοίκηση γι' αυτό το σκοπό.
Δυστυχώς για όλους μας, για ακόμα μια φορά πέσατε έξω.

Και φτάσαμε στο σήμερα.

Στις 9 Σεπτέμβρη ανακοινώσατε μαζί με τον φίλο σας κο Αράπογλου την πώληση της Εταιρίας μας. Μάλιστα στην δική σας κομψή ορολογία το είπατε "αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή".

Όπως όμως και να το λέτε το γεγονός παραμένει. Σε μια αρκετά μεγάλη παγκόσμια κρίση, μιας και η φούσκα των αμερικάνικων ενυπόθηκων δανείων είχε ήδη σκάσει παρασέρνοντας μαζί της ήδη την επενδυτική τράπεζα Bear Sterns και τις Fannie May και Freddie Mac, εσείς προχωρήσατε σε μια στρατηγική κίνηση απαξίωσης της Εταιρίας μας.

Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες για να αποδειχτεί το παράλογο της ενέργειας σας.

Η χρηματοπιστωτική κρίση άρχισε να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και στον ασφαλιστικό χώρο.

Σε χώρες "ανεπτυγμένες" με πολύ ισχυρές κρατικές εποπτικές αρχές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες άρχισαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να δείχνουν ότι "ο βασιλιάς είναι γυμνός". Το ντόμινο άρχισε να παρασέρνει την μια εταιρία μετά την άλλη.
Η αμερικάνικη κυβέρνηση κρατικοποίησε τον ασφαλιστικό κολοσσό AIG αγοράζοντας το 85% του μετοχικού της κεφαλαίου (η AIG είναι η εταιρία που είχατε επιλέξει πριν δυο μόλις χρόνια για "σίγουρο" στρατηγικό εταίρο της Εταιρίας μας στην Βουλγαρία).

Η Γαλλική AXA επίσης ανεπίσημος συζητητής σας, κατείχε μικρό μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της AIG και της Lehman brothers, της τράπεζας που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος λόγω των επιλογών της διοίκησης της. Επίσης είχε έκθεση 150 εκατομμύρια ευρώ στην AIG και 300 εκατομμύρια ευρώ στην Lehman Brothers.

Η Fortis κρατικοποιήθηκε από το Ολλανδικό κράτος, η ING επίσης πήρε κρατική ενίσχυση 10 δις ευρώ για να ορθοποδήσει, η Ιαπωνική Yamato Life πτώχευσε, η αμερικάνικη Metlife αναγκάστηκε να πουλήσει 86 εκατομμύρια μετοχές της για να αποκτήσει 2,3 δις δολάρια ρευστότητα., η Βρετανική AVIVA έχει έκθεση 147 εκατομμυρίων λιρών στην AIG και 270 εκατομμυρίων λιρών στην Lehman brothers.
Η AIG αποφάσισε να πουλήσει τις θυγατρικές στην Ελλάδα ALICO AIG Life και National Union / AIG Greece για να συγκεντρώσει κεφάλαια στις ΗΠΑ.

Για τον ίδιο λόγο η ING πουλάει την θυγατρική της στην Ταιβάν και η Royal Bank of Scotland (τράπεζα που επίσης κρατικοποιήθηκε) βγάζει στο σφυρί τις Direct Line και Churchill Insurance.

Σας θυμίζει κάτι η Direct Line; Είναι η Εταιρία που είχε επιχειρήσει να πουλήσει ασφάλειες απ' ευθείας (πράγμα που είχατε και σεις σαν απώτερο στόχο) αγνοώντας τα παραδοσιακά δίκτυα (υποκαταστήματα και γραφεία πωλήσεων) αλλά και τα δίκτυα πρακτόρων. Τα αποτελέσματά της εντυπωσιακά τα πρώτα χρόνια. Σήμερα όμως πουλιέται με σημαντικότατες ζημιές γιατί το πείραμα της απ' ευθείας πώλησης ασφαλειών απέτυχε παταγωδώς, γιατί δεν μπορείς να πουλήσεις εμπιστοσύνη από το τηλέφωνο ή το internet.

Λόγω της κρίσης ακόμα και η εταιρία που έχετε επιλέξει να διερευνήσει την αγορά για την πώλησή μας, η Goldman Sachs δηλαδή μετατράπηκε από επενδυτική σε απλή τράπεζα (traditional bank holding company), προκειμένου να επωφεληθεί από το αμερικάνικο πρόγραμμα σωτηρίας των τραπεζών.

Σε αυτήν λοιπόν την συγκυρία αυτό που κάθε λογικός manager θα έκανε είναι να προβάλει το όνομα και το κύρος της Εθνικής Τράπεζας, το όνομα και το κύρος της Εθνικής Ασφαλιστικής. Να χρησιμοποιήσουμε το κύρος και την ασφάλεια που δίνει το όνομα ΕΘΝΙΚΗ.

Να χρησιμοποιήσει όλα τα παραδοσιακά υποκαταστήματα σε κάθε νομό για να περάσει το μήνυμα ότι η ΕΘΝΙΚΗ είναι εδώ, δυνατή και σίγουρη, να χρησιμοποιήσει κάθε συνεργάτη κάθε πράκτορα, κάθε ασφαλιστή για να πείσει τους Έλληνες ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι μεγάλη και σταθερή γιατί έχει πίσω της την Εθνική Τράπεζα για ΠΑΝΤΑ.

Μια Εθνική Τράπεζα που από τις πρώτες μέρες της κρίσης άρχισε να συγκεντρώνει καταθέσεις γιατί οι πολίτες προτιμούν την Εθνική σιγουριά από την αναζήτηση του εφήμερου κέρδους που μπορεί να χαθεί από την μια μέρα στην άλλη.

Η περίοδος αυτή ήταν η χρυσή ευκαιρία για την Εταιρία μας να αναδείξει την ταυτότητά της, ταυτότητα που έχει την λέξη ΕΘΝΙΚΗ γραμμένη στην προμετωπίδα της και να αναπτύξει σημαντικά τις εργασίες της.

Όμως όχι. Εσείς σε αγαστή συνεργασία με τον κο Αράπογλου κολλημένοι στις εγωιστικές εμμονές σας, επιλέγετε να συνεχίζετε μια πολιτική που μόνο καταστροφικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την Εταιρία μας.

Σας καλώ και σας παρακαλώ να επανεξετάσετε άμεσα τις αποφάσεις σας.

Το να ανακαλείς μια εμφανώς ολέθρια απόφαση είναι σίγουρα προτιμότερο από το να επιμένεις να την εφαρμόσεις αγνοώντας το κόστος.
Το κόστος για τους πελάτες, τους συνεργάτες, τους υπαλλήλους.
Το κόστος για το κύρος και το όνομα της Εταιρίας μας.
Ο αφελληνισμός της Εθνικής Ασφαλιστικής θα είναι μια πράξη ντροπής για σας που την έχετε αποφασίσει

Γιάννης Πετσαλάκης
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής ΑΕΕΓΑ