01 Ιουν 2005

Η τοποθέτηση του Προέδρου του Συλλόγου

Κύριε πρόεδρε,  
Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία να τοποθετηθώ στην σημερινή γενική συνέλευση, ανέτρεξα σε προηγούμενες τοποθετήσεις και έχει πιστεύω ιδιαίτερο ενδιαφέρον να θυμίσω στο σώμα αυτά  που κατά καιρούς εμείς οι εργαζόμενοι  αναδεικνύουμε ως σοβαρά προβλήματα και ποια είναι η εξέλιξη τους.
Είχαμε αναφέρει

"Να επισημανθεί στο κ. Αράπογλου το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα οφείλει, έστω και τώρα να καλύψει το κόστος που προήλθε από την συγχώνευση, γεγονός που μέχρι τώρα η διοίκηση της τράπεζας το αγνοεί. Επίσης είχαμε πει να αντιμετωπιστεί η εφαρμογή των ΔΛΠ και οι επιπτώσεις τους στο ομαδικό μας ασφαλιστήριο."

Σήμερα η ουσιαστική αντιμετώπιση και επίλυση του ομαδικού μας συμβολαίου είναι για μας μία ενέργεια που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. 

Η ενίσχυση των αποθεμάτων του συμβολαίου μας είναι βέβαιο ότι δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας, σε όλους τους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των μελλοντικών υποχρεώσεων της εταιρείας με τροποποίηση του συμβολαίου για τους νεοεισερχομένους.
Παράλληλα δε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι αυξήσαμε την εισφορά μας στο ομαδικό συμβόλαιο.

Η εθελουσία έξοδος και η χρηματοδότησή της, απελευθέρωσαν δυνάμεις εργαζομένων.

Θεωρώ υποχρέωση μου να αναφέρω ότι οι συμφωνίες αυτές έγιναν χωρίς κραδασμούς ή απεργιακές κινητοποιήσεις και θέλω να ευχαριστήσω για τις πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν εσάς κύριε πρόεδρε, αλλά και όλα τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου μας.

ΣΥΓΓΡΟΥ
 
Είχαμε αναφέρει,

"Η κατασκευή του κτιρίου μας στη λεωφόρο Συγγρού να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς."

Σήμερα, βρισκόμαστε λίγες μόνο εβδομάδες από την μεταστέγαση μας στο νέο κτίριο και την υλοποίηση του ονείρου μας.

Είχα τονίσει  πριν από ένα χρόνο περίπου ότι έγκαιρα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες για την ομαλή μετάβαση.
Σήμερα ζητώ την ανοχή των εργαζομένων σε τυχόν προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν, καθώς επίσης  και από την διοίκηση της εταιρείας μας, να επανεξετάσει το θέμα  της ενοικίασης του πρώτου ορόφου διότι πιστεύω είναι πιθανό να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από τυχόν οφέλη που μπορούν να προκύψουν.

ALON

Είχαμε αναφέρει

"Να αποσαφηνιστεί εάν το μηχανογραφικό πακέτο ALON είναι πανάκια ή τροχοπέδη  για την εταιρεία μας."

Και είχα προτρέψει όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται να αναδείξουν το ζήτημα αυτό ως κεντρικό θέμα για να μην χαθεί άλλος χρόνος.

Έχουν περάσει 8 χρόνια
 
Έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα.

Μετά την έρευνα και την αξιολόγηση που εξήγγειλε η διοίκηση το τοπίο εξακολουθεί να μένει θολό.
Αύριο υπάρχει συνάντηση του συλλόγου μας με την διοίκηση για το θέμα αυτό.

Θέλω να πιστεύω ότι επιτέλους θα δρομολογηθούν εξελίξεις.


ΑCTION PLAN

Είχαμε αναφέρει

" Είναι αδιανόητο να εκπαιδεύονται 8 μήνες, να εργάζονται, στις περισσότερες περιπτώσεις άλλους 8 και μετά να απολύονται και να αντικαθίστανται. Πρέπει η Διοίκηση της εταιρείας να κινηθεί στην κατεύθυνση της σταδιακής απομάκρυνσης και οριστικής απεμπλοκής από τέτοιου είδους πρακτικές."
 
 
Σήμερα πολύς θόρυβος γίνεται και πολλοί αναφέρονται σε αυτό το νοσηρό φαινόμενο. Ορισμένοι μάλιστα δίνουν την αίσθηση ότι μέχρι χθες ζούσαν σε κενό αέρος και σήμερα ανακάλυψαν, ότι οι εταιρείες νοικιάζουν εργαζόμενου. Θεωρώ ότι το ενδιαφέρον τους είναι υποκριτικό διότι σιώπησαν όταν έπρεπε να μιλήσουν.

Γνωρίζω ότι η διοίκηση κινείται στην  κατεύθυνση της οριστική απεμπλοκής, με την πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού  και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Είχαμε αναφέρει

"Ότι η μείωση του κόστους λειτουργίας δεν μπορεί να περάσει μέσα από λογικές μείωσης του κόστους μισθοδοσίας, αλλά μέσα από την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των δομών της λειτουργίας της Εταιρείας."     
  
Είναι θετικό το γεγονός ότι εκπονήθηκε τριετές  επιχειρησιακό σχέδιο, πιστεύω ότι στόχοι που έχουν τεθεί, είναι ιδιαίτερα υψηλοί και φιλόδοξοι.

Με εξαίρεση τον κλάδο αυτοκινήτων, του οποίου τα αποτελέσματα επηρεάζουν και εξωγενείς παράγοντες, όπως π.χ. αθέμιτος ανταγωνισμός, έλεγχος της ασφαλιστικής αγοράς από το υπουργείο Ανάπτυξης, είμαι αισιόδοξος διότι διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση στην εταιρεία.
Η δημιουργία νέων προϊόντων, η προσπάθεια για την βελτίωση της εξυπηρέτησης, η ενίσχυση του ηθικού των πωλήσεων, και οι ουσιαστικές συνέργιες με την τράπεζα είδη δείχνουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Αυτό που εγώ ζητώ, είναι να ενταθούν ακόμη περισσότερο οι ρυθμοί και πιστεύω ότι η επιλογή και η εμπλοκή του κ. Μωυσή  μέσα στην τράπεζα θα συμβάλλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.   

         

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Είχαμε αναφέρει

 
"Είναι ένα θέμα που βασανίζει την εταιρεία και τους εργαζομένους για πολλά χρόνια. Τα υποκαταστήματα έχουν αφεθεί στην τύχη τους."
 
Σήμερα η απόφαση για την συγχώνευση των υποκαταστημάτων στο λεκανοπέδιο, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έδωσε την δυνατότητα να μεταφερθούν πόροι από το λεκανοπέδιο στην περιφέρεια.

Οι 5 μεγάλες μονάδες της περιφέρειας καλούνται να παίξουν έναν ιδιαίτερο ρόλο, η πορεία των οποίων είμαι βέβαιος θα δικαιώσει αυτήν την επιλογή διότι αποκεντρώνονται αποφάσεις.

Θέλω όμως να επισημάνω την πάγια άποψη των εργαζομένων για εκπροσώπηση της εταιρείας με υποκαταστήματα σε όλους τους νομούς της χώρας.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Είχαμε αναφέρει

" Η εταιρεία άμεσα να προχωρήσει σε προσλήψεις με αξιοκρατικά κριτήρια"

Σήμερα και μετά την αποχώρηση 250 συναδέλφων και την οριστική λύση της ACTION PLAN η ανάγκη αυτή είναι επιτακτική.

Ο σύλλογος στήριξε με απόφαση του την πρόσληψη με διαφανείς διαδικασίες γραμματέων από τα γραφεία παραγωγής.

     Ετοιμοπόλεμους δηλαδή υπαλλήλους στην πρώτη γραμμή για την εξυπηρέτηση του πελάτη. Και επαναφέρει το πάγιο αίτημά του που είναι η πρόσληψη μεταξύ άλλων και παιδιών εργαζομένων πάντα όμως με αξιοκρατικές διαδικασίες.
Είμαστε στην διάθεσή σας για να σας αναπτύξουμε τις σκέψεις μας.
Πιστεύουμε ότι η εταιρεία δεν αντέχει καθυστέρηση στο θέμα των προσλήψεων.
Υπάρχουν συνάδελφοί μας που κάνουν τη δουλεία 3 και 4 συναδέλφων και εργάζονται με φιλότιμο.
Πιστεύουμε ότι οι προσλήψεις πρέπει να γίνουν αξιοκρατικά και θα ήταν χρήσιμο να αξιοποιηθούν οι γνώσεις και η εμπειρία πολλών που βραχυπρόθεσμα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην εταιρεία.   
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριοι μέτοχοι.

Στην προηγούμενη γενική συνέλευση είχα εκφράσει την άποψη ότι το σχήμα της διοίκησης με διευθύνοντα και 2 γενικούς διευθυντές είναι βαρύ.
Σήμερα αισθάνομαι την ανάγκη να αναφέρω ότι το σχήμα λειτουργεί αποτελεσματικά βοηθώντας στην επίλυση πολλών και σοβαρών ζητημάτων.    
Προσπάθησα και σταχυολόγησα ορισμένα από τα ζητήματα που απασχολούν εμάς τους εργαζόμενους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα.
Πάντα είχαμε την άποψη ότι δεν μπορεί να ευημερεί η εταιρεία και οι αριθμοί και οι εργαζόμενοι να μην έχουν την ίδια τύχη ή το αντίθετο.
Σε κάθε ενέργεια που στοχεύει στην ενδυνάμωση της εταιρείας μας είμαστε πλάι σας.
Όπως επίσης θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια που πιστεύουμε ότι πλήττει την εταιρεία και τους εργαζόμενους.
Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι από κοινού εργαζόμενοι και διοίκηση προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία που θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος αλλά και θα είναι αντάξια της ιστορίας της. 
Τέλος θέλω να αναφέρω στην σημερινή γενική συνέλευση μετόχων ότι όλοι οι φορείς των εργαζομένων όπως το ΤΑΠΕ, το ΑΤΑΠΕ και ο σύλλογος οι οποίοι κατέχουν σημαντικό αριθμό μετόχων θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου γιατί πιστεύουμε σε αυτή την προσπάθεια.
 
Γιάννης Κόλλιας