08 Οκτ 2008

Διευκρινήσεις για τις άδειες

Συνάδελφοι/σες,

Μετά την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ για το έτος 2008 έχουν επέλθει μερικές βελτιώσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ήδη η ΟΑΣΕ έχει ενημερώσει την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας και έχουν αποσταλεί στις εταιρίες-μέλη της σχετικές οδηγίες. Συγκεκριμένα από 1/1/2008 ισχύουν τα παρακάτω:
 
1) ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Όποιος εργαζόμενος με πενθήμερη εβδομάδα εργασίας, συμπληρώνει 25 χρόνια εργασίας (συνολικά σε οποιονδήποτε εργοδότη) δικαιούται μία επιπλέον μέρα άδειας (δηλαδή δικαιούται συνολικά κάθε χρόνο 26 μέρες άδειας).

2) ΑΔΕΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ
Η άδεια του άρθρου 7 του Ν. 1483/1084 (ασθένεια εξαρτωμένων μελών) καθορίζεται για τους εργαζόμενους που έχουν 3 παιδιά σε 14 μέρες κάθε χρόνο (δηλαδή αυξάνονται κατά 2 μέρες για αυτή την κατηγορία εργαζομένων).

3) ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
 
3.1) Εργαζόμενοι για τους οποίους ισχύει η ΣΣΕ ¨ ΙΔΙΩΤΙΚ. ΑΣΦ/ΚΩΝ ΕΤΑΙΡ.¨
α) Για παιδιά-μαθητές ηλικίας έως 16 ετών δικαιούνται και οι δύο γονείς αθροιστικά έως τέσσερις (4) εργάσιμες μέρες για κάθε παιδί το χρόνο.
β) Για παιδιά-μαθητές ηλικίας από 16-18 ετών δικαιούνται και οι δύο γονείς αθροιστικά μέχρι τέσσερις (4) εργάσιμες μέρες για όλα τα παιδιά μαζί αυτής της ηλικίας το χρόνο.

3.2) Εργαζόμενοι για τους οποίους ισχύει η ΣΣΕ ¨ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛ. ΕΤΑΙΡ.¨
α1) Όταν υπάρχει ένα παιδί-μαθητής ηλικίας έως 16 ετών, δικαιούνται και οι δύο γονείς αθροιστικά μέχρι έξη (6)εργάσιμες μέρες για αυτό το παιδί κάθε χρόνο.
α2) Όταν υπάρχουν δύο ή περισσότερα παιδιά-μαθητές ηλικίας έως 16 ετών, δικαιούνται και οι δύο γονείς αθροιστικά μέχρι τέσσερις (4) εργάσιμες μέρες για κάθε παιδί.
β) Για παιδιά-μαθητές ηλικίας από 16-18 ετών δικαιούνται και οι δύο γονείς αθροιστικά δύο (2) εργάσιμες μέρες για όλα τα παιδιά μαζί αυτής της ηλικίας κάθε χρόνο.

3,3) Εργαζόμενοι για τους οποίους ισχύει η ΣΣΕ ¨Ασφαλιστικών Πρακτορείων και Μεσιτικών Γραφείων¨. Ισχύει η ΕΓΣΣΕ δηλαδή για κάθε παιδί-μαθητή έως 16 ετών και οι δύο γονείς αθροιστικά δικαιούνται μέχρι τέσσερις εργάσιμες μέρες το χρόνο.

Παρακαλούνται οι Σύλλογοι εργαζομένων να ενημερώσουν τα μέλη τους.
Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Χρήστος Παπαδόγιαννης Μανώλης Χατζάκης