29 Απρ 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΚ/ΤΩΝ


Αθήνα 27/4/2009
 
 
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
 
Η Διοίκηση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ με ανακοίνωσή της εν μέσω εορτών στις 23/4/2009, γνωστοποίησε την απόφασή της, να κλείσει, μέσα σε μια εβδομάδα, 28 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Η απόφαση για την "αναδιάρθρωση της περιφερειακής οργάνωσης της εταιρίας" ελήφθη, όπως υποστηρίζεται, με σκοπό την μείωση του λειτουργικού κόστους. Είναι ανεξήγητη η επιμονή της διοίκησης σε μια απόφαση που συρρικνώνει και απαξιώνει την επιχείρηση, με αμφίβολα οικονομικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα προκαλεί ερωτηματικά η βιασύνη της υλοποίησης της που συνοδεύεται και από αδιαφορία για τις συνέπειες στους εργαζόμενους αλλά και στην ίδια την επιχείρηση.
Ο Σύλλογος εργαζομένων έχει δηλώσει κατηγορηματικά την αντίθεσή του, παραθέτοντας τα ουσιαστικά επιχειρήματά του, τα οποία ποτέ δεν απαντήθηκαν. Αντίθετα η διοίκηση μετά από τις πιέσεις που δέχτηκε και μη έχοντας ισχυρά επιχειρήματα, αποφάσισε να κλείσουν, όχι 36 καταστήματα όπως αρχικά είχε δηλώσει, αλλά 28. Σημειώνουμε εδώ όμως ότι η διοίκηση δεν διασφαλίζει την βιωσιμότητα των 8 επιπλέον καταστημάτων, καθώς δεν εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία τους με την παρουσία του απαραίτητου προσωπικού αλλά αντίθετα προϊονίζει το "μέλλον" τους, δίνοντας την δυνατότητα αποχώρησης του υπάρχοντος προσωπικού και του δανεισμού του στην ΕΤΕ.
Η υλοποίηση της απόφασης αυτής οδηγεί σε μείωση των θέσεων εργασίας στην περιφέρεια και σαφέστατα κάνει ακόμη ευκολότερη την μελλοντική υλοποίηση της πρόσφατα ανακληθείσας απόφασης για πώλησή της σε πολυεθνικά κεφάλαια, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο του αφελληνισμού της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και την ανασφάλεια των εργαζομένων.
Επισημαίνουμε ότι σ' αυτήν την συγκυρία, της κρίσης και της αμφισβήτησης κάθε έννοιας φερεγγυότητας και σιγουριάς, πρέπει να προβάλλεται το όνομα και το κύρος της εταιρίας και όχι να αποδυναμώνεται η δυναμική της και η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξή της.
Η Ομοσπονδία μας δηλώνει κατηγορηματικά την πλήρη αντίθεση της με αποφάσεις διορισμένων διοικήσεων, που οδηγούν σε συρρίκνωση και απαξίωση Ελληνικές εταιρίες, οι οποίες μάλιστα είναι ευρύτερου δημόσιου ενδιαφέροντος και θα στηρίξει με κάθε τρόπο την προσπάθεια των εργαζομένων και του συλλόγου τους για την ανατροπή τους.
Καλούμε την διοίκηση της ΕΘΝΙΚΗΣ να αναθεωρήσει την απόφασή της και να συνεργαστεί με τους εργαζόμενους για την προώθηση των συμφερόντων της εταιρίας και των εργαζομένων της.

Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας




Χρήστος Παπαδόγιαννης Μανώλης Χατζάκης