17 Σεπ 2010

Καταβολή εξόδων βρεφονηπιακού σταθμού

Αθήνα 16/9/2010

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
 
ΘΕΜΑ: Καταβολή βρεφονηπιακών εξόδων

Συνάδελφοι, συναδέλφισες,

Πληροφορηθήκαμε ότι σε κάποιες εταιρίες υπήρξε προβληματισμός σε σχέση με την καταβολή των εξόδων βρεφονηπιακού σταθμού για τα νήπια που είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 5 ετών. Ο προβληματισμός αυτός έχει σχέση με την υποχρεωτικότητα της φοίτησης των παιδιών προσχολικής ηλικίας στο νηπιαγωγείο, ένα χρόνο πριν εγγραφούν στην Α΄ δημοτικού. Σε απάντηση των παραπάνω σας ενημερώνουμε ότι:

Το άρθρο 3 του 5ου κεφαλαίου της κλαδικής ΣΣΕ 2009-2010, το οποίο αποτελεί και κοινή ρύθμιση για όλες τις επιχειρήσεις, ορίζει τα εξής :
 
Οι υπαγόμενες στην παρούσα ΣΣΕ επιχειρήσεις και ασφαλιστικοί φορείς που δεν διαθέτουν ιδιόκτητους βρεφονηπιακούς σταθμούς, χορηγούν για κάθε παιδί προσχολικής ηλικίας, αποζημίωση ίση με τη δαπάνη για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η αποζημίωση αυτή χορηγείται επί 12 μήνες για κάθε χρόνο και με την προσκόμιση της σχετικής απόδειξης μηνιαίας δαπάνης από το βρεφονηπιακό σταθμό. Τα καταβαλλόμενα ποσά δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα οριζόμενα από την παρούσα ΣΣΕ όρια. Σε πόλεις που δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ισχύουν ανάλογες ρυθμίσεις για εξακριβωμένη αντίστοιχη παροχή υπηρεσιών, με την προσκόμιση του σχετικού νόμιμου παραστατικού για την πραγματοποίηση της δαπάνης. Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ανά επιχείρηση δεν θίγονται και εξακολουθούν να ισχύουν.
 
Η ΣΣΕ που ισχύει για τα έτη 2009-2010, δεν προβλέπει καμιά εξαίρεση με βάση την ηλικία του νηπίου. Επίσης σε σχετικές συζητήσεις κατά το διάστημα διαπραγμάτευσης, μεταξύ εκπροσώπων ΕΑΕΕ και ΟΑΣΕ συμφωνήσαμε ότι το όποιο ποσό προβλέπεται θα καταβάλλεται ανεξαρτήτως ηλικίας του νηπίου.

Η άποψη αυτή βασίστηκε επικουρικά και στο γεγονός ότι ο σχετικός νόμος, περί υποχρεωτικής φοίτησης στο νηπιαγωγείο, δεν εφαρμόστηκε και ακυρώθηκε στην πράξη, εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους να εξυπηρετήσει χιλιάδες παιδιά, λόγω έλλειψης των κατάλληλων υποδομών. Για τον λόγο αυτό εξάλλου ακυρώθηκε η υποχρεωτικότητα της προσκόμισης βεβαίωσης νηπιακής φοίτησης για την εγγραφή στο δημοτικό σχολείο, τόσο με την υπουργική απόφαση 50654/2009 όσο και με το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία 3848/2010.

Μετά τα παραπάνω καλούμε όλες τις εταιρίες να εφαρμόσουν πιστά την ΣΣΕ 2009-2010 και να καταβάλουν σε όλους τους εργαζόμενους τα ποσά των εξόδων για βρεφονηπιακό σταθμό, ανεξαρτήτως ηλικίας του νηπίου.

Καλούμε επίσης όλους τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα να μας ενημερώνουν.

Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Χρήστος Παπαδόγιαννης Μανώλης Χατζάκης