30 Οκτ 2012

Φορολόγηση ασφαλίστρων Ομαδικών Συμβολαίων

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Συνάδελφοι,

Κυβέρνηση και τρόϊκα συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς την καταστροφική για τον τόπο και τον λαό μας πολιτική. Ήδη ετοιμάζει νέο φορολογικό σύστημα που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους ήδη εξαντλημένους από την ανεργία και τα χαράτσια συμπολίτες μας. Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μία ακόμη πράξη "κλοπής" στα εισοδήματά μας.

Συγκεκριμένα σχεδιάζουν να διπλοφορολογήσουν, ως εισόδημα του κάθε εργαζόμενου, το ποσό των ασφαλίστρων που δαπανά ο εργοδότης του για Ομαδικά ασφαλιστήρια που παρέχει η επιχείρηση στο προσωπικό της. Το παραπάνω μέτρο είναι παρόνομο και προκλητικό διότι τα ποσά των ασφαλίστρων που πληρώνονται από την επιχείρηση για τον κάθε υπάλληλό της έχουν ήδη φορολογηθεί σαν έσοδα της επιχείρησης. Είναι αδιανόητο λοιπόν να ξαναφορολογηθούν και σαν εισόδημα του ασφαλισμένου-εργαζόμενου.

Εκτός αν η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησης και στην, για μια ακόμη φορά, μετακύλιση του κόστους των επιχειρήσεων στους ασφαλισμένους- εργαζόμενους.

Είναι επίσης προφανές ότι το μέτρο αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την ακύρωση πολλών Ομαδικών συμβολαίων και την συρρίκνωση του κλάδου Ομαδικών Ζωής, με επακόλουθο την την απώλεια θέσεων εργασίας και την απώλεια των εσόδων των εταιριών και των Ταμείων μας. Αναμένουμε από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας να παρέμβει για να προστατέψει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων του κλάδου, των εργαζομένων και των εταιριών-μελών της.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά το Υπουργείο αγνόησε πλήρως την γνώμη των εργαζομένων στον κλάδο και απόφυγε να μας καλέσει για την σχετική διαβούλευση επι του θέματος. Το ίδιο εξάλλου συμβαίνει, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, με την επίλυση των άμεσων και επειγόντων προβλημάτων που αφορούν στην επιβίωση του ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ αυτοκινήτων, παρά τις επανειλλημμένες προτάσεις μας για συναντήσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Καλούμε για μια ακόμη φορά την ηγεσία του υπουργείου και την κυβέρνηση, μετά από άμεση, σύντομη και ουσιαστική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, να αντιμετωπίσει άμεσα και ουσιαστικά τα επείγοντα προβλήματα του κλάδου μας, προκειμένου να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, που θα εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και να ακυρώσει οποιαδήποτε σκέψη και σχεδιασμό για επιπλέον επιβάρυνση του εισοδήματός των εργαζομένων και την συρίκνωση του κλάδου Ομαδικών Ζωής με την διπλή φορολόγηση των ασφαλίστρων του.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Χρήστος Παπαδόγιαννης Μανώλης Χατζάκης