20 Δεκ 2012

Φορολόγηση παροχών ομαδικών ασφαλιστηρίων - κατάργηση αφορολόγητου για ασφάλιστρα ζωής

Συνάδελφοι,

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έρχεται να επιτείνει την επίθεση που δέχονται τα εισοδήματά μας από τις νεοφιλεύθερες πολιτικές που ασκούν εδώ και τρία χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις της χώρας μας. Το νομοσχέδιο έχει εισαχθεί ήδη για συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών υποθέσεων. Δύο από τις αλλαγές που επέρχονται είναι η κατάργηση του αφορολόγητου των 1200 € που αφορά δαπάνες για ασφάλιστρα Ατομικών ή Ομαδικών ασφαλιστηρίων Ζωής και η φορολόγηση της παροχής που δίνεται στον εργαζόμενο κατά την αποχώρησή του από την εταιρία που εργάζεται από Ομαδικά ασφαλιστήρια.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 7 αναφέρεται:
"Στα ποσά που καταβάλλονται στους δικαιούχους και κατά το μέρος που αντιστοιχεί στα ασφάλιστρα που έχει καταβάλει η επιχείρηση στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής του προσωπικού της, διενεργείται παρακράτηση φόρου ως εξής:
α) με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) για εφάπαξ καταβαλλόμενα ποσά μέχρι σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ,
β) με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) για εφάπαξ καταβαλλόμενα ποσά κατά το μέρος που υπερβαίνουν το ποσό των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ,
γ) με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) για κάθε περιοδικά καταβαλλόμενη παροχή.
Οι συντελεστές των περιπτώσεων (α), (β) και (γ) διπλασιάζονται σε περίπτωση είσπραξης από τον δικαιούχο ποσού πρόωρης εξαγοράς."

Δεν ενδιαφέρονται καν για βασικές αρχές φορολογικής δικαιοσύνης αφού διπλοφορολογούν, το ποσό των ασφαλίστρων που δαπανά ο εργοδότης για Ομαδικά ασφαλιστήρια που παρέχει η επιχείρηση στο προσωπικό της, χωρίς να αναγνωρίζουν ότι τα ποσά των ασφαλίστρων που πληρώνονται από την επιχείρηση για τον κάθε υπάλληλό της έχουν ήδη φορολογηθεί σαν έσοδα της επιχείρησης με φορολογικό συντελεστή 20%, ο οποίος από την 1/1/2013 αυξάνεται στο 26%. Είναι αδιανόητο λοιπόν να ξαναφορολογηθούν και σαν εισόδημα του ασφαλισμένου-εργαζόμενου.
Η κυβέρνηση λειτουργεί αντίθετα ακόμη και με τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και άλλων στελεχών της που πρόσφατα υποστήριζαν ότι όχι μόνο δεν πρέπει να εφαρμοστούν αντικίνητρα στην ανάπτυξη ασφαλιστηρίων συμβολαίων αλλά πρέπει να δοθούν και άλλα προκειμένου να αναπτυχθεί ο κλάδος μας που κατέχει ένα από τα χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Αδιαφορούν ακόμη και με το γεγονός ότι τα εφάπαξ ή οι συντάξεις που δίνουν στον εργαζόμενο τα διάφορα Ομαδικά ασφαλιστήρια λειτουργούν συμπληρωματικά στις ήδη κουτσουρεμένες παροχές από την Κοινωνική ασφάλιση και τον βοηθούν να αντεπεξέλθει στις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής.
Και όλα αυτά γίνονται χωρίς να υπάρχει κανένα άμεσο δημοσιονομικό όφελος για τα επόμενα δύο χρόνια, που η κυβέρνηση δηλώνει την επιτακτική και επείγουσα ανάγκη αύξησης των εισπράξεων από φόρους, αφού το όφελος για τα κρατικά ταμεία θα υπάρξει μετά από αρκετά χρόνια όταν θα έχουν διαδοχικά καταβληθεί στην λήξη των συμβολαίων σημαντικός αριθμός παροχών.

Συνάδελφοι,
Η Ομοσπονδία μας έχοντας πληροφορίες για τους παραπάνω σχεδιασμούς είχε εδώ και μήνες ζητήσει συνάντηση από τον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Μαυραγάνη. Παρά τις οχλήσεις μας ο κ. υφυπουργός ποτέ δεν μας δέχτηκε.
Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου η Ομοσπονδία μας μαζί με τον Σύλλογο της Εθνικής Ασφαλιστικής, ξεκίνησαν άμεσα ένα κύκλο συναντήσεων με τους εκπροσώπους των κομμάτων που είναι μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να παρουσιάσουμε τα παραπάνω επιχειρήματά μας και να δηλώσουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στα μέτρα αυτά. Ταυτόχρονα αποστείλαμε και γραπτό υπόμνημα προς όλους τους βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή.
Ήδη στις 18/12 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την κα. Νάντια Βαλαβάνη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ η οποία αφού άκουσε τις απόψεις μας, μας δήλωσε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια να μην περάσει η διάταξη αυτή.
Εχθές 19/12 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον βουλευτή Δημήτρη Αναγνωστάκη από την ΔΗΜΑΡ ο οποίος δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ τις θέσεις μας δηλώνοντας παράλληλα ότι βρίσκει απόλυτα λογικά τα επιχειρήματά μας.
Στην συνέχεια συναντήσαμε και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κο Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο εξηγήθηκαν οι θέσεις μας σχετικά με την φορολόγηση και του δόθηκε και το γραπτό υπόμνημά μας. Ο κος Στουρνάρας αφού άκουσε τις απόψεις μας και παρέλαβε το υπόμνημά μας, δεσμεύτηκε να επανεξετάσει την επίμαχη διάταξη.
Σήμερα και τις επόμενες μέρες θα συναντηθούμε και με εκπροσώπους άλλων κομμάτων.

Ο Πρόεδρος ο Γεν. Γραμματέας
Χρήστος Παπαδόγιαννης Μανώλης Χατζάκης