11 Φεβ 2013

Ανακοίνωση της ΟΑΣΕ για την ανάκληση άδειας της Evima

Αθήνα 11/2/2013
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Συνάδελφοι/σες,

Άλλη μια ασφαλιστική εταιρία έκλεισε σήμερα. Μόλις πληροφορηθήκαμε από τον κλαδικό τύπο την ανάκληση της άδειας της EVIMA ασφαλιστικής.
Για μια ακόμη φορά βέβαια η αρμόδια εποπτική αρχή (ΔΕΙΑ) προτίμησε να ενημερωθούν πρώτα τα ΜΜΕ και δεν έκανε τον κόπο να ενημερώσει, αρμόδια και υπεύθυνα, τους εργαζόμενους που θα μείνουν στον δρόμο άνεργοι. Για μια ακόμη φορά πάνω από 100 συνάδελφοί μας θα πληρώσουν τους τυχοδιωκτισμούς και τις επιλογές κάποιων εργοδοτών του κλάδου μας. Για μια ακόμη φορά οι ίδιοι θα πληρώσουν τον ελλιπή σχεδιασμό προληπτικού ελέγχου και "σωτηρίας" μιας ασφαλιστικής εταιρίας από την Εποπτική Αρχή.

Πως είναι δυνατόν μια εταιρία που τα τελευταία δύο χρόνια αυξάνει αλματωδώς την παραγωγή της (τριπλασιασμός ασφαλισμένων οχημάτων σε δύο χρόνια και από ότι πληροφορούμαστε, πλήρωνε κανονικότατα τις αποζημιώσεις των πελατών της, να κλείνει. Μήπως υπάρχουν άλλες αιτίες "κακοδιαχείρισης" ή "παρατυπιών" που οδήγησαν σ' αυτήν την απόφαση της ΔΕΙΑ; Γιατί όπως γράφεται στον Τύπο : "… Στο μεταξύ όμως από τη διεύθυνση της εταιρείας στο Σύνταγμα μεταφέρονταν νωρίτερα μαύρες σακούλες με στοιχεία καθώς ο εκκαθαριστής δεν είχε φθάσει ακόμη να σφραγίσει τα γραφεία….". Και αν ισχύει κάτι τέτοιο γιατί δεν εφαρμοζόταν τόσο καιρό ο θεσμός του Επιτρόπου ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση της ανάκλησης. Ένας θεσμός που η Ομοσπονδία μας εδώ και χρόνια πρότεινε και πέρασε τελικά στον νόμο πριν δυο χρόνια. Ένας θεσμός που αποβλέπει ακριβώς στην πρόληψη και στην προστασία καταναλωτών και εργαζομένων. Ένας θεσμός που ποτέ όμως δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα από την Εποπτική Αρχή. Γιατί άραγε ; Μήπως τελικά είναι επιλογή να κλείνουν εταιρίες προς όφελος κάποιων ;

Συνάδελφοι/σες
Η Ομοσπονδία (ΟΑΣΕ) και ο Σύλλογος Εργαζομένων Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΣΥΑΕ) θα σταθούν, όπως κάνουν πάντα, στο πλάι των απολυμένων συναδέλφων μας.
Ήδη την Τρίτη 12/2/2013 στις 10:00 πμ έχει προγραμματισθεί συγκέντρωσή τους στα γραφεία μας Βησσαρίωνος 9, 5ος όροφος, προκειμένου να ενημερωθούν για τις από δω και πέρα ενέργειές τους.
Ζητάμε από την ΕΑΕΕ και όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες να "σκύψουν" πάνω στο πρόβλημα και να απορροφήσουν τους νέους ανέργους του κλάδου μας αφού για άλλη μια φορά θα ωφεληθούν από την παραγωγή που αυτοί οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα εξυπηρετούσαν.
Καλούμε την ΔΕΙΑ να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του θεσμού του Επιτρόπου και κάθε άλλου προληπτικού μέτρου που προβλέπεται από τον νόμο, όπου αυτή κρίνει ότι χρειάζεται, έτσι ώστε να προστατευτούν ασφαλισμένοι, εργαζόμενοι και ο κλάδος συνολικά.

Για την ΟΑΣΕ
Ο Πρόεδρος ο Γεν. Γραμματέας
Χρήστος Παπαδόγιαννης Μανώλης Χατζάκης