21 Ιουν 2013

Ανακοίνωση της ΟΑΣΕ

Συνάδελφοι/ σες,

Από 1/3/2013 το Επικουρικό μας Ταμείο είναι πλέον ανεξάρτητο. Μετατράπηκε σε ΝΠΙΔ με την επωνυμία ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΠΙΚΟΥΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ & ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) και συνεχίζει να στεγάζεται στα ιδιόκτητα γραφεία του (Πατησίων 48). Το συμβολαιογραφικό έγγραφο της αυτοδίκαιης μετατροπής του συνυπογράφηκε από την ΟΑΣΕ την ΕΑΕΕ και την Ένωση Συνταξιούχων.
Από την ημερομηνία που η Ομοσπονδία μας πήρε την απόφαση να μην ενοποιηθεί το Ταμείο μας με τα υπόλοιπα Επικουρικά Ταμεία στο ΕΤΕΑ, έχουν περάσει 13 μήνες περίπου. Στο διάστημα αυτό η προσπάθεια που έγινε ήταν τεράστια. Συναντήσαμε πάρα πολλές δυσκολίες σε πρακτικά, θεσμικά και νομικά θέματα. Η αναλογιστική μελέτη που τελικά ενέκρινε η Εθνική Αναλογιστική Αρχή έθεσε αρκετούς περιορισμούς. Χρειάστηκαν πολλά έξοδα και πολλές ώρες εργασίας για να καταφέρουμε να τα ξεπεράσουμε. Στόχος μας είναι να πετύχουμε στα επόμενα δώδεκα χρόνια να ανακεφαλαιοποιήσουμε τα αποθεματικά του, τα οποία πρέπει πλέον να υπολογίζονται με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ώστε να μπορέσουν οι σημερινοί και μελλοντικοί συνταξιούχοι του Ταμείου να ξαναπάρουν τις επικουρικές συντάξεις που προβλέπονται στο καταστατικό μας.
Το πείσμα και η αποφασιστικότητά μας απέδωσαν καρπούς. Από τις εξελίξεις καθώς και από τις προβλέψεις που υπάρχουν για το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο, το ΕΤΕΑ, αποδεικνύεται ότι η επιλογή μας ήταν η ορθότερη. Οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων συναδέλφων μας θα παραμείνουν στα σημερινά περίπου επίπεδα και θα αποφύγουν τις όποιες μελλοντικές μειώσεις πιθανότατα θα γίνουν στις ανάλογες του ΕΤΕΑ. Η διαχείριση της περιουσίας του Ταμείου, που δημιουργήθηκε μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών του κλάδου μας, πέρασε πλέον στους φυσικούς ιδιοκτήτες της. Η λειτουργική διαχείριση του Ταμείου ελέγχεται από την διοίκησή του στην οποία συμμετέχουν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες και οι συνταξιούχοι του κλάδου.
Το μοναδικό θέμα που μέχρι σήμερα εκκρεμεί είναι αυτό των παιδικών κατασκηνώσεων. Έχετε ήδη πληροφορηθεί από την σχετική ανακοίνωση του Ταμείου ότι φέτος δεν λειτουργήσει ο θεσμός των κατασκηνώσεων. Ενημερωτικά σας αναφέρουμε ότι το νέο νομικό πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου αφήνει αδιευκρίνιστο το θέμα της δυνατότητας που είχε στο παρελθόν η Διοίκησή του να αποφασίζει κάθε χρόνο αν θα διέθετε ένα τμήμα των διαχειριστικών εξόδων του για τον σκοπό αυτό. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η δυνατότητα μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί. Για το λόγο αυτό, έγκαιρα οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας πρότειναν στην Διοίκηση του Ταμείου να προχωρήσει στην απαραίτητη καταστατική αλλαγή και να την αποστείλει προς έγκριση στο υπουργείο. Άλλωστε ήδη είχαν γίνει εκ μέρους μας και οι σχετικές συννενοήσεις. Η εξέλιξη στο θέμα θα ήταν τελείως διαφορετική αν οι συνταξιούχοι και οι εργοδότες του Ταμείου συμφωνούσαν με την άποψη μας. Δυστυχώς η αρνητική τους θέση μας ανάγκασε να απευθύνθούμε πλέον με ερώτημα προς το Υπουργείο, το οποίο δεν μας έχει απαντήσει. Επειδή ούτε το υπουργείο έχει ακόμη απαντήσει αλλά ακόμη και σε θετική απάντηση, οι χρόνοι για την απαιτούμενη τροποποίηση του καταστατικού και το κλείσιμο συμβάσεων με κατασκηνώσεις δεν επαρκούν, το Ταμείο δεν προλαβαίνει φέτος να λειτουργήσει τον θεσμό αυτό.
Παράλληλα σας ενημερώνουμε ότι ήδη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο συνεννόησης με μεγάλα νοσοκομεία στην Αθήνα που διαθέτουν και διαγνωστικά κέντρα και την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε προσφερόμενες από αυτά παροχές είτε δωρεάν είτε με σημαντικές εκπτώσεις για τα μέλη της Ομοσπονδίας μας και του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ. Έτσι σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο θα διαμορφωθεί ένα πρόσθετο πλαίσιο στήριξης και ανακούφισης για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του κλάδου μας .
Επιπλέον η διοίκηση του Ταμείου πήρε απόφαση να επανέλθει το πλαφόν, με βάση το οποίο υπολογίζονται οι κρατήσεις των εισφορών, για τους "παλαιούς" ασφαλισμένους (πρό της 31/12/1992). Ήδη εστάλη προς τους εργοδότες του κλάδου μας σχετική εντολή με την οποία καλούνται να επαναφέρουν το πλαφόν των € 1078 με την καταβολή της μισθοδοσίας του μηνός Ιουλίου 2013.
Για τις παρακρατηθείσες εισφορές επί της μισθοδοσίας των μηνών Μαρτίου έως Ιουνίου θα ακολουθήσει λογιστική τακτοποίηση εκ μέρους του Ταμείου όταν θα έχουν ολοκληρωθεί η είσπραξή τους και οι σχετικές λογιστικές εγγραφές. Θα ένημερωθείτε από ανάλογη ανακοίνωση του Ταμείου τους επόμενους μήνες.
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι στο τελευταίο συνέδριο της Ομοσπονδίας αποφασίστηκε και ήδη δημιουργήθηκε επιτροπή, από ισάριθμους "παλαιούς" και "νέους" ασφαλισμένους, η οποία θα εξετάσει τις δυνατότητες και τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος διαφορετικής αντιμετώπσης των δύο αυτών ομάδων ασφαλισμένων, όσον αφορά τις εισφορές και τις παροχές τους. Στόχος όλων μας για τα επόμενα χρόνια, είναι η αποκατάσταση της ισονομίας σε όλους τους εργαζόμενους.
Η ανεξαρτοποίηση του Επικουρικού μας Ταμείου δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση έλεγχό του από οποιονδήποτε άλλον εκτός από τους ασφαλισμένους του. Επειδή κάποιοι, παίζοντας τα δικά τους ιδιοτελή πολιτικά ή άλλα παιχνίδια, ισχυρίζονται ότι η αυτοδίκαιη μετατροοπή του σε ΝΠΙΔ και η λειτουργία του σύμφωνα με τον ν. 3029/2002 περί Επαγγελματικών Ταμείων, σημαίνει ότι απεμπολούμε τα δικαιώματά μας στην Κοινωνική Ασφάλιση και ότι παραδίδουμε τα συμφέροντά μας στα ιδιωτικά κεφάλαια, δηλώνουμε απερίφραστα ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύουν.
Το Επικουρικό μας Ταμείο θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους σκοπούς της Κοινωνικής Ασφάλισης των εργαζομένων στον κλάδο μας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον έλεγχό του μόνο από τα μέλη του.

Συνάδελφοι/σες
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στην πρώτη μετά το συνέδριο συνεδρίασή του αποφάσισε να αποστείλει πρόσκληση προς τους εργοδότες για έναρξη διαβούλευσης προκειμένου να υπογραφεί νέα κλαδική ΣΣΕ. Ήδη ετοιμάζεται η σχετική πρόσκληση η οποία θα κατατεθεί σύντομα. Πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό είναι καθοριστικό για όλους μας ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι στον εργασιακό μας χώρο επιχειρησιακή ΣΣΕ. Η κλαδική ΣΣΕ εκτός του ότι δημιουργεί ένα ενιαίο επίπεδο όρων αμοιβής και εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, προστατεύοντάς τους από την οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία, δημιουργεί (μαζί με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις λειτουργίας του κλαδου, και ένα ενιαίο τρόπο καθορισμού του κόστους εργασίας, λειτουργώντας έτσι ενάντια και στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα πολλών εταιριών, που ισχυρίζονται ότι είναι αναγκαία μια δραστική περικοπή των μισθών, δείχνουν ότι η κερδοφορία τους συνεχίζεται απρόσκοπτη. Αποδεικνύεται με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι μόνο οι εργαζόμενοι "πληρώνουν" την κρίση τους.
Συνάδελφοι/σες
Εκτιμούμε ότι στις σημερινές συνθήκες, που έχει διαμορφώσει η καταστροφική για τους εργαζόμενους πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση και την τρόϊκα, η ύπαρξη ενιαίας κλαδικής ΣΣΕ διασφαλίζει σε ένα μεγάλο βαθμό τα εργασιακά μας δικαιώματα. Οφείλουμε να οργανωθούμε και όλοι μαζί, ανεξάρτητα με τον χώρο που εργαζόμεστε, να διεκδικήσουμε την υπογραφή της.
Ο Πρόεδρος ο Γεν. Γραμματέας

Χρήστος Παπαδόγιαννης Μανώλης Χατζάκης