30 Οκτ 2013

Ανακοίνωση ΟΑΣΕ για ΣΣΕ και Γενική Απεργία 6.11.2013

test


Συνάδελφοι,

Η ΟΑΣΕ, με πρόσκληση που έστειλε στην ΕΑΕΕ, κάλεσε τους εργοδότες των εταιριών μας σε διάλογο για την υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ. Η απάντησή τους, δια μέσου της ΕΑΕΕ, ήταν ότι δεν αποτελούν εργοδοτικό σωματείο αλλά επαγγελματικό και δεν υποχρεούνται να συνομιλήσουν με τους εργαζόμενους για τα εργασιακά μας θέματα και για μια ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα ισχύει για όλο τον κλάδο. Με αυτή την δικαιολογία δεν προσέρχονται καν στον διάλογο.

Δημοσιεύτηκαν ήδη τα αποτελέσματα των εταιριών που εργαζόμαστε για το πρώτο εξάμηνο του 2013. Οι ασφαλιστικές εταιρίες παρουσίασαν μια πρωτόγνωρη κερδοφορία που δείχνει ότι συνολικά θα ξεπεράσει φέτος το μισό δις ευρώ. Χαρακτηριστικά στο πρώτο εξάμηνο η Εθνική παρουσίασε κέρδη € 87,7 εκατ., η Eurolife € 42 εκατ., η Αγροτική € 22,3 εκατ., η Interamerican € 13,9 εκατ., η AXA € 10,7 εκατ, η Συνεταιριστική € 2,5 εκατ., η Generali € 4,3 εκατ., η Interlife € 4,2 εκατ., η Ατλαντική Ένωση € 10,1 εκατ., η Ευρωπαϊκή Πίστη € 4,6 εκατ., η Υδρόγειος € 16,8 εκατ., η Ergo € 7,7 εκατ., η Allianz € 7,6 εκατ., η International Life € 3,4 εκατ., η Groupama - Φοίνιξ € 4,5 εκατομμύρια… Αυτά τα τεράστια κέρδη παρουσιάζουν, τα καλοπληρωμένα στελέχη των εταιριών μας στους μετόχους τους, ως αποτέλεσμα των ικανοτήτων τους. Όμως, η αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο μέρος τους βγήκε από τις μειώσεις του κόστους εργασίας, είτε απευθείας από την αμοιβή μας είτε από την αντικατάσταση απαραίτητων εργαζομένων με φτηνούς ενοικιαζόμενους και εξωτερικές αναθέσεις εργασιών.

Οι ίδιοι "κόπτονται" για την ασφάλεια και την σιγουριά του πολίτη, διεκδικώντας μάλιστα να εναποθέσει το κράτος ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής ασφάλισης στα χέρια τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίζουν ολοένα αυξανόμενα κέρδη για τα ντόπια και πολυεθνικά αφεντικά τους. Βλέπουν μόνον τα νούμερα και αγνοούν τους ανθρώπους, εκμεταλλευόμενοι τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες τους. Ο μόνος ηθικός τους κώδικάς είναι το κέρδος.

Η στάση τους στηρίζεται στο νομικό πλαίσιο - δώρο που έφτιαξαν κυβέρνηση και τρόϊκα, εφαρμόζοντας πλήρως τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους.

Είναι το πλαίσιο που κρυφά ή φανερά όλοι ομολογούν ότι οδηγεί στην καταστροφή της κοινωνίας, και της χώρας μας, στην ίδια την απώλεια της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Αποτέλεσμα δύο εκατ. άνεργοι, ένα εκατ. χωρίς περίθαλψη, 500 χιλ. οικογένειες χωρίς εισόδημα, χιλιάδες νέοι μας μετανάστες, απολύσεις μειώσεις μισθών, κλπ. Όσο αδιαφορούμε θα συνεχίζουν. Όσο δείχνουμε αδύναμοι και φοβισμένοι θα μας καταστρέφουν. Ενωμένοι οφείλουμε να διεκδικήσουμε την αξιοπρέπειά μας, την κοινωνική δικαιοσύνη, το μέλλον των παιδιών μας. Έχουμε χρέος να τους εμποδίσουμε να ολοκληρώσουν την καταστροφή μας.

Συνεχίζουμε και εντείνουμε τον αγώνα μας με την μαζική μας συμμετοχή στην

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 11:00 ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ
(Συγκέντρωση ΟΑΣΕ Λ. Αλεξάνδρας και Μαυροματαίων 11:00)

Δεν θα μείνουμε αδρανείς. Θα συνεχίσουμε ν' αγωνιζόμαστε για την κλαδική ΣΣΕ, για τα εργασιακά μας δικαιώματά, για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και όσων την στηρίζουν, για το παρόν και το μέλλον μας.

Ο Πρόεδρος ο Γεν. Γραμματέας

Χρήστος Παπαδόγιαννης Μανώλης Χατζάκης