10 Απρ 2014

Ανακοίνωση ΟΑΣΕ για εργοδοτικές εισφορές ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ

test

Αθήνα 9/4/2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι/σσες

Όπως όλοι γνωρίζετε το Επικουρικό μας Ταμείο από 1/3/2013 έχει ανεξαρτοποιηθεί, είναι πλέον ΝΠΙΔ και το νέο του καταστατικό το οποίο υπογράφηκε από εργαζόμενους εργοδότες και συνταξιούχους εγκρίθηκε από τον υπουργό Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ι. Βρούτση.
Πριν τρείς μέρες ο ίδιος υπουργός πέρασε, στο πρόσφατο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο που ψήφησε η κυβερνητική πλειοψηφία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, διάταξη με την οποία αθετεί την ίδια την υπογραφή του και καταργεί ένα σημαντικότατο άρθρο του συμφωνημένου καταστατικού του, που αναφέρεται στις εργοδοτικές εισφορές των ασφαλιστικών εταιριών.
Έτσι μετά την κλοπή των αποθεματικών του Ταμείου μας πρίν δύο χρόνια με την επιβολή του PSI, τα οποία μειώθηκαν σε ποσοστό άνω του 60%, έρχεται σήμερα να τσακίσει την ομαλή πορεία του Ταμείου με ένα ακόμη χειρότερο μέτρο που μειώνει τους πόρους του Ταμείου σε ποσοστό άνω του 80% . Εάν συνυπολογίσει κάποιος ότι το Ταμείο μας δεν εμπίπτει στους λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης και δεν οφελείται το δημόσιο, πλήν των ήδη και εν μέσω κρίσης ιδιαίτερα κερδοφόρων εταιριών μας, τότε μπορεί να υποθέσει οτιδήποτε.
Δηλώνουμε ότι η πράξη αυτή είναι παράνομη αφού κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε μια ιδιωτική συμφωνία των τριών φορέων που συνυπέγραψαν την συμβολαιογραφική πράξη ίδρυσης του Ταμείου, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο τις συντάξεις αλλά και τα θεμελιωμένα μελλοντικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Είναι απαράδεκτο και αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης να εγκρίνει ένας υπουργός μία συμβολαιογραφική πράξη, συμφωνημένη μεταξύ τριών φορέων ιδιωτών, που εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός ανεξάρτητου Ταμείου και ένα χρόνο μετά να αναιρεί τη υπογραφή του βάζοντας σε κίνδυνο το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών.
Σας ενημερώνουμε ότι ήδη η Ομοσπονδία μας και η Ένωση Συνταξιούχων έχουν ήδη δηλώσει ότι εξακολουθούν να θεωρούν ισχυρή την προ έτους συμφωνία και το καταστατικό του Ταμείου και θα αγωνιστούν για την εφαρμογή του. Αναμένουμε και από την ΕΑΕΕ, με την οποία ήδη υπήρξε συνάντηση, την ίδια στάση.

Συνάδελφοι/σσες

Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί πρέπει να εναντιωθούμε με κάθε τρόπο σ΄αυτές τις πολιτικές και να πιέσουμε για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ και των εισοδημάτων μας. Σας καλούμε να στηρίζετε και να συμμετέχετε ενεργά σε κάθε μορφής δράση (Νομική, Συνδικαλιστική, Πολιτική) προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των πολιτικών αυτών.

Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Χρήστος Παπαδόγιαννης Μανώλης Χατζάκης