02 Μαρ 2015

Ανακοίνωση για απόφαση ΟΜΕΔ για την Κλαδική ΣΣΕ

test

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Αθήνα, 02.03.2015
 
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
 
 
Όπως γνωρίζετε από τον Αύγουστο του 2012 στον κλάδο μας δεν ισχύει κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και προσκλήσεις της Ο.Α.Σ.Ε. προς την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.) δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση από την εργοδοτική πλευρά.
 
Οι ισχυρισμοί των εργοδοτών ότι η κρίση δεν αφήνει περιθώρια για υπογραφή συμβάσεων και πως η Ε.Α.Ε.Ε. δεν είναι εργοδοτική οργάνωση και δεν μπορεί να υπογράφει Σ.Σ.Ε., όπως ο καθένας καταλαβαίνει ήταν ανυπόστατοι και αποτελούσαν προφάσεις προκειμένου να διατηρείται ένα κλίμα φόβου, ανασφάλειας και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων προς όφελος βέβαια των κερδών των εταιριών. Κέρδη τα οποία, παρά την πτώση της παραγωγής των εταιρειών αυξήθηκαν σημαντικά ξεπερνώντας το 2013 κατά πολύ τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
 
Μετά την απόφαση του Σ.τ.Ε. 2307/2014 που επανέφερε την μονομερή προσφυγή στον Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.Μ.Ε.Δ.), η Ο.Α.Σ.Ε. προσέφυγε τον Σεπτέμβριο 2014 στον Οργανισμό για Μεσολάβηση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η Ε.Α.Ε.Ε. ακολουθώντας την συνηθισμένη της τακτική αρνήθηκε την συμμετοχή στην συζήτηση, την κατάθεση, δηλαδή, κάποιας ουσιαστικής και ρεαλιστικής πρότασης ισχυριζόμενη ότι δεν είναι εργοδοτική οργάνωση και δεν έχει αρμοδιότητα να υπογράφει Συλλογικές Συμβάσεις για τους εργαζόμενους του κλάδου !!!
 
Πριν λίγες μέρες εκδόθηκε η απόφαση του Ο.Μ.Ε.Δ. με την οποία αφενός ορίζεται ότι η Ε.Α.Ε.Ε. είναι εργοδοτική οργάνωση αφετέρου δε ο μεσολαβητής δεν εξέδωσε καμία πρόταση αναφορικά με την Κλαδική Σύμβαση αφού η Ε.Α.Ε.Ε. αρνήθηκε επί της ουσίας την συμμετοχή της στην διαπραγμάτευση. Έτσι το όλο θέμα μπορεί πλέον να παραπεμφθεί στο στάδιο της Διαιτησίας προκειμένου να εκδοθεί και επί της ουσίας απόφαση για την κλαδική μας σύμβαση.
 
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
 
Εμείς οι εργαζόμενοι δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για την υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε. η οποία θα επιφέρει εργασιακή ειρήνη, θα κατοχυρώνει βασικά εργασιακά δικαιώματα, αλλά και θα επιβάλλει κοινούς κανόνες στην εργασιακή ασφαλιστική αγορά απομονώνοντάς με αυτό τον τρόπο τον τυχοδιωκτισμό, το σκλαβοπάζαρο και τις στρεβλώσεις που προσπαθούν να επιβάλλουν μια συγκεκριμένη μερίδα εργοδοτών δυσφημώντας τον κλάδο μας.
 
Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο
 
O Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
 
Χρήστος Παπαδόγιαννης Μανώλης Χατζάκης