27 Απρ 2015

Πρόταση ΕΑΕΕ για εργοδοτικές εισφορές ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ

test

Αθήνα 27/4/2015
 
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι/σσες

Όπως ήδη γνωρίζετε, ο προηγούμενος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ι. Βρούτσης, με διάταξη του πολυνόμου 4254/2014, κατήργησε από 1/1/2015 το άρθρο του Καταστατικού του Επικουρικού Ταμείου μας (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) με το οποίο προσδιορίζονταν οι εργοδοτικές εισφορές των ασφαλιστικών εταιριών.

Η ΟΑΣΕ ήδη από πέρσι πήρε πρωτοβουλίες προκειμένου να διατηρηθούν οι εισφορές του Ταμείου, με πρώτο στόχο να μην μειωθούν οι σήμερα καταβαλλόμενες παροχές του.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε, και το ΔΣ του Ταμείου αποφάσισε, να προσφύγει στο ΣτΕ για την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης. Η συζήτησε ορίστηκε στην ολομέλεια του ΣτΕ στις 8.5.2015. Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα προκάλεσε διαδικασία διαλόγου με τους εργοδότες προκειμένου να βρεθεί μια μόνιμη λύση. Επειδή δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, για να επιτευχθεί συμφωνία, μέχρι τις 31.12.2014 (ημερομηνία λήξης της προηγούμενης διάταξης) πρότεινε ως προσωρινή - μεταβατική λύση, να καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρίες μέσα στο 2015 και μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα, ποσό εισφορών τέτοιο που θα εξασφαλίζει τις καταβαλλόμενες σήμερα συντάξεις χωρίς καμμία μεταβολή τους.

Παράλληλα, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε τριμερή συνάντηση εργαζομένων, εργοδοτών και υπουργείου όπου ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δ. Στρατούλης δήλωσε ότι στηρίζει το αίτημά μας και κάλεσε τα δύο μέρη να συμφωνήσουν σε μιά λύση που θα εξασφαλίζει τις συντάξεις και την βιωσιμότητα του Ταμείου, δηλώνοντας παράλληλα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα νομοθετήσει ανάλογα.

Συνάδελφοι/σσες

Σας ενημερώνουμε ότι στις 20.4.2015 λάβαμε έγγραφη πρόταση της ΕΑΕΕ με την οποία συμφωνεί στην μεταβατική πρόταση της Ο.Α.Σ.Ε. να καταβάλλει για το έτος 2015 εισφορές που θα εξασφαλίζουν χωρίς περικοπές τις συντάξεις και ταυτόχρονα να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των φορέων του Ταμείου προκειμένου να βρεθεί μια μόνιμη λύση.

Η ΟΑΣΕ θα συνεχίσει με κάθε τρόπο να αγωνίζεται ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της επιτυχημένης προσπάθειας που ξεκίνησε το 2012 για την μετατροπή του Ταμείου μας σε ΝΠΙΔ. Τα θετικά της αποτελέσματα ήδη αποδεικνύονται με την αύξηση της περιουσίας του Ταμείου κατά 58% περίπου μέσα σε δύο χρόνια και την τεράστια πρόοδο που έχει γίνει στον τρόπο διαχείρισής του και στην οργάνωση των υπηρεσιών του.
 
Το Ταμείο μας, θα παραμείνει βιώσιμο και ανεξάρτητο. Η συσπείρωση και ο αγώνας όλων μας θα εξασφαλίζει κάθε φορά τις αξιοπρεπείς παροχές του και την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Χρήστος Παπαδόγιαννης Μανώλης Χατζάκης