20 Νοε 2015

"Πολιτιστικά Μονοπάτια"

 
Αθήνα, 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015
 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016
 
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
 
Η Ο.Α.Σ.Ε. σε συνεργασία με την Ο.Τ.Ο.Ε. ξεκινά την περιπλάνηση σε μονοπάτια Πολιτισμού για την πρώτη φάση της φετινής περιόδου, μέχρι τον Απρίλιο του 2016.
 
Στον προγραμματισμό περιλαμβάνονται επισκέψεις/ξεναγήσεις στα Μουσεία μας, Εκθέσεις έργων τέχνης, Ιστορικούς χώρους, αλλά και άλλες, που εντάσσονται για πρώτη φορά, πχ δραστηριότητες για παιδιά συναδέλφων.
 
Σε όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις απαιτείται η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.
 
1.       ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ (Μουσείο Αλ. Σούτσου)
(Άλσος Στρατού, Γουδή, είσοδος από Λεωφ. Κατεχάκη, τηλ. 7235857-8)
ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ώρα 11.00 πμ
Το κτίριο της Εθν. Πινακοθήκης επί της Λεωφ. Βασ. Κων/νου ανακαινίζεται και επεκτείνεται. Προσωρινά φιλοξενείται στο Άλσος Στρατού. Θα γίνει ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή της Εθν. Πινακοθήκης. Η μόνιμη συλλογή είναι σχεδόν ομήλικη με το ελεύθερο ελληνικό κράτος. Ο θεσμικός της ρόλος είναι η συλλογή, διαφύλαξη, συντήρηση και έκθεση έργων τέχνης για την καλλιέργεια του κοινού, τη δια βίου εκπαίδευση και αυτογνωσία, εκφράζει δε σε συμβολικό επίπεδο τον εθνικό βίο.
Ραντεβού στην είσοδο.
Είσοδος : 5€
 
2.       ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
(Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας (μετρό Ευαγγελισμός), τηλ. 3671057)
ΠΕΜΠΤΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ώρα 5.00 μμ
Στο νεοκλασικό μέγαρο που στεγάζεται το Μουσείο, μετά τον διπλασιασμό των ωφέλιμων επιφανειών, αναπτύχθηκαν συλλογές που "διηγούνται" την ιστορία του Ελληνισμού.
Ραντεβού στην είσοδο.
Είσοδος : 7€

 
3.       ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΘΗΝΑΣ
(Λεωνιδίου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο, τηλ. 3243022)
ΤΡΙΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ώρα 5.00 μμ
Η Νέα Δημοτική Πινακοθήκη στεγάζεται σ' ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας, λειτούργησε και ως εργοστάσιο μεταξιού, εξ' ού και η ονοματολογία της συνοικίας. Στη μια αίθουσα παρουσιάζεται η μόνιμη συλλογή από έργα τέχνης, που αποκτήθηκαν στο διάβα του προηγούμενου αιώνα μέχρι σήμερα. Η παρουσία και ξενάγηση της Πινακοθήκης προσφέρεται από την Δημοτική Πινακοθήκη..
Ραντεβού στην είσοδο.
Είσοδος : ΔΩΡΕΑΝ
 
 
4.       ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ *** ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ***
(Κόδρου 9, Πλάκα, προέκταση οδ. Βουλής, στάση Μετρό Σύνταγμα, τηλ. 3312621)
ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ώρα 11.00 πμ
Αφορά ηλικίες παιδιών συναδέλφων από 5 έως 12 ετών. Τα παιδιά σε έναν όμορφο χώρο απασχολούνται με αρκετές εικαστικές δραστηριότητες, με την επιτήρηση και επιμέλεια έμπειρου ανθρώπου. Είναι ένα πρωτοποριακό Μουσείο, από τα λίγα στον κόσμο, που εκθέτουν έργα παιδιών 5 έως 14 ετών. Όραμά του είναι το "μαθαίνοντας μέσω της Τέχνης". Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στη διαφορετικότητα και ενάντια στον ρατσισμό.
Ραντεβού στην είσοδο.
Είσοδος : 2€
 
 
5.       ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ - ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
(Ερμού)
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ώρα 11.00 πμ
Για πέντε αιώνες αποτέλεσε το κέντρο της πόλης των Κλασικών και Ελληνιστικών χρόνων. Εκεί υπήρχαν τα σπουδαιότερα δημόσια κτήρια, τα ιερά και ως εκ τούτου το σύνολο της ζωής της τότε πόλης. Υπέστη πλήθος επιθέσεων και λεηλασιών από Ρωμαίους, αλλά και άλλα βαρβαρικά φύλλα, μέχρι και τον 6ο αιώνα, οπότε έγινε Σλαβική επιδρομή.
Ραντεβού στην είσοδο, εκκλησάκι Αγ. Φιλίππου
Είσοδος : 4€
 
 
 
 
6.       ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΘΗΝΑΣ
(Πειραιώς 51, Πλατεία Κουμουνδούρου, τηλ. 2103231841
ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ώρα 5.00 μμ
 
Τίτλος: "Αθήνα, 180 χρόνια Πρωτεύουσα της Ελλάδας".
180 χρόνια από την ανακήρυξη της Αθήνας Πρωτεύουσας του κράτους και 100 χρόνια από την ίδρυση της Δημοτικής Πινακοθήκης της, παρουσιάζεται η έκθεση αυτή, που αφηγείται ιστορικά την καθημερινή ζωή της πόλης. Αποτελείται από πέντε ενότητες με έργα των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών στο διάβα του χρόνου. Το κτήριο της Πινακοθήκης, έργο Έλληνα αρχιτέκτονα (Παν. Κάλκου) υπήρξε για δεκαετίες το Δημοτικό Βρεφοκομείο. Η ξενάγηση θα γίνει από επιμελητές της έκθεσης.
Ραντεβού στην είσοδο
Είσοδος : ΔΩΡΕΑΝ
 
7.       ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
(Σουηδίας 61, Κολωνάκι, άνωθεν "Ευαγγελισμού", ομώνυμη στάση Μετρό, τ. 7210536)
ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ώρα 5.00 μμ
 
Άνοιξε τις πύλες της το 1926, για να στεγάσει μια σημαντική δωρεά 26.000 τόμων βιβλίων του διπλωμάτη Ιωάννη Γεννάδιου. Σήμερα κατέχει μια μοναδική ερευνητική συλλογή με πάνω από 120.000 τόμους. Στεγάζεται σε ένα κτήριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας και έχει αναδειχθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο μελέτης της ελληνικής ιστορίας, λογοτεχνίας, τέχνης από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Η ξενάγηση θα γίνει από στέλεχος της Βιβλιοθήκης.
Ραντεβού στην είσοδο
Είσοδος : ΔΩΡΕΑΝ
 
8.       ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
(Θόλου 5, Πλάκα, τηλ. 2103689500, στάση Μετρό Μοναστηράκι)
ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ώρα 11.00 πμ
 
Στεγάζεται σε ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτήρια της προ-Οθωμανικής περιόδου. Κτισμένο στα ριζά της Ακρόπολης, έχει πανοραμική θέα στην Πλάκα, Αρχ. Αγορά κλπ. Το 1987 στα πλαίσια των 150 χρόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών, εγκαινιάστηκε ως Μουσείο της Ιστορίας του. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, με δεδομένη την προσφορά του ως Πανεπιστήμιο στην επιστημονική, πολιτισμική και πολιτική ζωή της χώρας.
Ραντεβού στην είσοδο
Είσοδος : ΔΩΡΕΑΝ
 
9.       ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΒΟΥΤΣΑΚΗ
(Λεβίδου 11, Κηφισιά, τηλ. 2106233682-3, στάση ΗΣΑΠ Κηφισιά)
ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ώρα 11.00 πμ
 
Διαθέτει μια συλλογή με 1.500 περίπου έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα και πρωτολειτούργησε το 1995. Έργα παραστατικής ζωγραφικής του Ιακωβίδη, Γκύζη, Λύτρα, Βολονάκη, Ντε Κίρικο, Ντε Λα Κρουά, Τσαρούχη Γιάννη και πολλούς άλλους.
Ραντεβού στην είσοδο
Είσοδος : ΔΩΡΕΑΝ
 
10.   ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΤΕΛΙΕ ΣΠ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ *** ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ***
(Γουέμστερ 5Α, Πλάκα, Αναφιώτικα, τηλ. 2109231502, στάση Μετρό Ακρόπολη)
ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ώρα 12.00
 
Η επίσκεψη στο Ατελιέ ενός σημαντικού ζωγράφου, του Σπύρου Βασιλείου, επιλέχθηκε και για τις δραστηριότητες που προσφέρονται στα παιδιά. Εκεί μπορούν να ζωγραφίσουν, να φτιάξουν δικό τους χαρταετό κ.α. Γι' αυτό και πάμε στην περίοδο των Αποκριών. Μαμάδες, μπαμπάδες, γιαγιάδες, παππούδες φέρνουν εκεί τα παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών.
Ραντεβού στην είσοδο
Είσοδος : ΔΩΡΕΑΝ
 
 
11.   ΕΘΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ
(Πάρκο Στρατού, Γουδή, είσοδος από Λεωφ. Κατεχάκη, τηλ. 2107709855)
ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ώρα 11.00 πμ
 
Ο επισκέπτης παρακολουθεί την ιστορία και την εξέλιξη της νεότερης ελληνικής γλυπτικής τέχνης, στα δύο κτήρια των παλαιών βασιλικών στάβλων και στον υπαίθριο χώρο. Λειτουργεί από το 2004, για πρώτη φορά με πολλά έργα Ελλήνων γλυπτών του 19ου και 20ου αι. κυρίως, καλύπτουν την εξελικτική πορεία της τέχνης των γλυπτών: Γιαννούλη Χαλεπά, Γεωργίου Βρούτου, Λεωνίδα Δρόση, Γεωργ. Και Λάζαρου Φυτάλη, Ιωάννη Κόσσου, Δημητρίου Φιλιππότη, Γεωργ. Μπονάνου και πολλών άλλων.
Ραντεβού στην είσοδο
Είσοδος : 5€
 
 
 
 
 
12.   ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ - ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ
(Ερμού 148, τηλ. 2103463552, σταθμός ΗΣΑΠ Θησείο)
ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ώρα 10.30 πμ
 
Από την καρδιά της αρχαίας πόλης των Αθηνών, η επίσκεψη περιλαμβάνει μεγάλο μέρος του και τμήμα του Θεμιστόκλειου Τείχους, τις γνωστές Πύλες των Αθηνών. Δίπυλο και Ιερά Πύλη, το Μουσείο, έξω από το Δίπυλο δημιουργείται το "Δημόσιο Σήμα" (νεκροταφείο), όπου ο Περικλής εκφώνησε τον Επιτάφιο λόγο για τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού Πολέμου το 430πΧ.
Ραντεβού στην είσοδο
Είσοδος : 2€
 
13.   ΠΛΑΚΑ - ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ - ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 ώρα 5.00 μμ
 
Ο περίπατος αυτός περιλαμβάνει ξενάγηση που οργανώνει η Γραμματεία Πολιτισμού σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών και θα φτάσει περίπου την Βόρεια Κλιτύ της Ακρόπολης, με ενδιάμεσες στις διάφορες συνοικίες και τον πολεοδομικό ιστό της παλιάς Αθήνας (Αλικόκου, Ριζόκαστρο, περιοχή Γεράλδας κλπ).
Ραντεβού Πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας, οδός Κυδαθηναίων
 
14.   ΟΛΥΜΠΙΕΙΟ (ΣΤΥΛΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ) - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
(Είσοδος από Λεωφ. Βασ. Όλγας, τηλ. 2109226330)
ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 ώρα 10.30 πμ
 
Ο ναός του Ολυμπίου Διός ήταν χώρος όπου από τους προϊστορικούς χρόνους λατρεύονταν χθόνιες θεότητες της αρχαίας πόλης. Ο Πεισίστρατος από το 515 πΧ ξεκίνησε να κτίζει ένα μνημειώδη ναό, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Έμεινε ημιτελής μέχρι το 174πΧ, οπότε ο Αντίοχος Δ' ο Επιφανής έκτισε ναό, που ολοκληρώθηκε από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα, Αδριανό το 125μΧ. Επρόκειτο για έναν από τους μεγαλύτερους ναούς του αρχαίου κόσμου. Αξιοσημείωτο είναι πως οι Έλληνες της κλασικής περιόδου πίστευαν ότι ήταν ύβρις να κατασκευάσουν κτήρια τέτοιου μεγέθους. Ο Αριστοτέλης στο έργο του Πολιτική αναφέρει τον ναό ως παράδειγμα για το πώς "τα Τυραννικά καθεστώτα βάζουν τον πληθυσμό να ασχολείται με τα τεράστια έργα, μην αφήνοντάς του χρόνο, ενέργεια και τρόπους αντίδρασης".
Ραντεβού στην είσοδο
Είσοδος : ΔΩΡΕΑΝ
 
 
 
 
15.   ΣΟΥΝΙΟ - ΘΟΡΙΚΟΣ : ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ.
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 ώρα 8.30 πμ
 
ΣΟΥΝΙΟ
 
Ένας από τους γνωστότερους ιστορικούς χώρους της Αττικής στα Νότια, οι Κίονες του Ναού του Ποσειδώνα στέκονται όρθιοι και διακρίνονται από μακριά, ενώ το ακρωτήριο αναφέρεται ως Καβοκολώνες.
Στην αρχαιότητα η Πόλη-Κράτος των Αθηνών έλεγχε το θαλάσσιο πέρασμα προς Αιγαίο και Πειραιά.
Η χερσόνησος της Λαυρεωτικής με πλούσια μεταλλεία αργύρου, λίγο πριν και μετά τον 3ο αι.πΧ. κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Ο αρχαίος δήμος Σουνίου διαμορφώθηκε με την πολιτειακή μεταρρύθμιση του Κλεισθένους (510πΧ) και ανήκε στην Λεοντίδα φυλή της πόλης.
Στο Σούνιο αναφέρονται ο Όμηρος, περιγράφοντας το Ιερό ακρωτήριο, ο Ηρόδοτος με πληροφορίες και άλλα ιστορικά, μνημονεύουν οι Τραγικοί Σοφοκλής και Αριστοφάνης. Επίσης ο Στράβων στα γεωγραφικά, ο Παυσανίας, ο Στέφανος Βυζάντιος πράγμα που σημαίνει για αιώνες μέχρι σήμερα ο τόπος είναι ενεργός.
Είναι συνδεδεμένο με τη Μυθολογία, στο μύθο που ο Αιγέας, που έπεσε στη θάλασσα, βλέποντας το πλοίο του γιου του Θησέα που ερχόταν από την Κρήτη με μαύρα πανιά στα ιστία του.
Από την Αρχαϊκή εποχή 7ος και 6ος πΧ αι. το ιερό του χώρου, υφίσταται, αν και χωρίς ιδιαίτερη μνημειακή διαμόρφωση. Κατεστράφη από τους Πέρσες το 480πΧ. Από τον 5ο αι. ο Ναός ανοικοδομήθηκε και ήταν πολυσύχναστος μέχρι και τον 2ο πΧ αι.
 
 
ΘΟΡΙΚΟΣ
 
Βορειανατολικά της πόλης του Λαυρίου, είναι από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αττικής. Μυθολογικές πηγές αναφέρονται στην περιοχή, είναι μακραίωνη και πυκνή η κατοίκηση του λόφου. Προφανώς λόγω των μεταλλείων. Σώζονται ερείπια της ακρόπολης, θαλαμωτοί τάφοι, το θέατρο θεωρείται ως μοναδικό για το ιδιόμορφο ελλειψοειδές σχήμα του (6ος αι.πΧ)
 
 
Ραντεβού / Αναχώρηση Παράδρομος Ακαδημίας & Σίνα
Είσοδος : 4€
 
 
 
 
 
 
Είναι πιθανόν να προστεθούν δραστηριότητες, για τις οποίες θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση.
Η τιμή εισόδου σε Αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία είναι πιθανόν να αυξηθεί. Στην παρούσα ανακοίνωση αναγράφονται οι ισχύουσες τιμές την ημέρα της έκδοσής της.
Η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διεκπεραίωση του προγράμματος.
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ.
 
Οι συμμετοχές να αποστέλλονται υπόψη κ. Σπύρου Κολαΐτη στο φαξ 210-3647284 ή στο email: syae@oase.gr , δηλώνοντας :
-       Ονοματεπώνυμο
-       Ασφαλιστική Εταιρεία
-       Σύνολο ατόμων
-       Τηλέφωνα επικοινωνίας (σταθερό & κινητό)
-       E-mail
Η έγκαιρη προσέλευση σε κάθε ραντεβού θα βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση και συνεννόηση. Για κάθε άλλη πληροφορία, απευθυνθείτε στα γραφεία της Ο.Α.Σ.Ε. : τηλ. 210 3616572.
 
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο
 
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
 
 
Χρήστος Παπαδόγιαννης Μανώλης Χατζάκης