07 Ιαν 2016

Συνάντηση με ΤτΕ και ΔΕΙΑ για ασφαλιστική αγορά


test
 
Αθήνα 5/1/2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
 
Η διοίκηση της ΟΑΣΕ σας εύχεται καλή χρονιά με υγεία και με την ελπίδα το 2016 να είναι χρόνια οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας και βελτίωσης των οικονομικών στοιχείων του καθενός μας. Η ΟΑΣΕ σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει, όπως μέχρι σήμερα κάνει, να προασπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου.
Σας ενημερώνουμε ότι με το κλείσιμο του 2015 ολοκληρώθηκε η εξόφληση των αποζημιώσεων των εργαζομένων των υπό εκκαθάριση εταιριών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και LE MONDE.
Η ΟΑΣΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους αρμόδιους της ΔΕΙΑ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη σε πολλές υπό εκκαθάριση ασφαλιστικές εταιρίες.

Συνάδελφοι,

Σε συνέχεια της από 20/11/2015 συνάντησής μας, πραγματοποιήθηκε στις 23/12/2015 νέα συνάντηση της ΟΑΣΕ και του ΣΥΑΕ με τον υποδιοικητή της ΤτΕ κ. Θ. Μητράκο και την επικεφαλής της ΔΕΙΑ κα. Σεληνιωτάκη. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την γενικότερη εικόνα και τις εξελίξεις στην Ασφαλιστική αγορά καθώς και όσα είχαν ειδικότερα συζητηθεί στις προηγούμενες συναντήσεις μας.
Μας ενημέρωσαν ότι εν όψει της 1/1/2016 και της εφαρμογής των κανόνων του SOLVENCY II, όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες που εποπτεύονται από την ΔΕΙΑ, πλην μίας, δεν παρουσιάζουν μέχρι στιγμής κάποιο πρόβλημα όσον αφορά στην προσαρμογή τους στους νέους κανόνες λειτουργίας. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εξετασθούν από την ΤτΕ τα τελικά στοιχεία των εταιριών, με 31/12/2015, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πλήρης προσαρμογή τους στο νέο θεσμικό πλαίσιο.
Η ΟΑΣΕ θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ΔΕΙΑ παρακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία και ιδιαίτερα όσον αφορά στην βιωσιμότητα των εταιριών, την φερεγγυότητα του κλάδου και την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Ειδικότερα για την INTERNATIONAL ΖΩΗΣ που υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα, μας δήλωσαν ότι έχουν ληφθεί όλα τα νόμιμα μέτρα (με την τοποθέτηση Επιτρόπου) και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου της προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος με ανακλήσεις αδειών. Η ΟΑΣΕ εξέφρασε την θέση ότι σε ενδεχόμενη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου θα πρέπει να συμμετέχουν αναλογικά όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες ζωής. Είναι προφανές, ότι η εξεύρεση λύσης είναι πρόβλημα του συνόλου της ασφαλιστικής αγοράς.
Επίσης τέθηκε εκ νέου το θέμα της εξασφάλισης των συναδέλφων μας που εργάζονται σε εταιρίες που αλλάζουν μορφή και δραστηριότητες (όπως η ΑΙΓΑΙΟΝ ).
Τονίσαμε δε, με σαφήνεια, ότι δεν αποδεχόμαστε καμιά λύση στις προαναφερόμενες επιχειρήσεις που δεν θα περιλαμβάνει πρωτίστως και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των συναδέλφων μας.
Στη συνάντηση τέθηκε και πάλι το θέμα της κωλυσιεργίας στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της Αγροτικής Ασφαλιστικής και τις επιπτώσεις που έχει στην εταιρεία αυτή η καθυστέρηση. Προτείναμε εντός των ημερών να υπάρξουν επίσημες δεσμεύσεις για την εταιρεία και την απρόσκοπτη λειτουργία της. Η ΤτΕ δεσμεύτηκε ότι από την πλευρά της θα έχει πλήρη και επίσημη ενημέρωση από τον μέτοχο εντός των ημερών και πολύ δε περισσότερο από την στιγμή που έχει εκφραστεί και ενδιαφέρον για την εταιρεία και από άλλους υποψηφίους επενδυτές.
Τέλος επισημάναμε τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού που προέρχονται είτε από το πλαίσιο λειτουργιάς των ΕΠΥ είτε από τις πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων μέσω τραπεζών, αγνοώντας την χρησιμότητα των επαγγελματιών διαμεσολαβούντων του κλάδου, και ζητήσαμε την συμπλήρωση του ελλιπούς θεσμικού πλαισίου για την εύρυθμη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς.
Η ΔΕΙΑ δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει το αμέσως προσεχές διάστημα ενημερώνοντάς μας για τις εξελίξεις σε όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα.

Ζητάμε, επιτακτικά , από την κυβέρνηση και την ΤτΕ να ασκήσουν τον θεσμικό τους ρόλο εφαρμόζοντας τις ενδεδειγμένες πολιτικές και τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα ανακλήσεων αδειών, απολύσεων εργαζομένων, ζημιάς των ασφαλισμένων και απώλειας της εμπιστοσύνης προς τον θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης.
Επιπρόσθετα απαιτούμε από την κυβέρνηση να στηρίξει ουσιαστικά την Ελληνική ασφαλιστική αγορά και να μην υιοθετεί προφάσεις και επιχειρήματα όσων επιθυμούν την ολοκλήρωση του αφελληνισμού της ασφαλιστικής αγοράς της χώρας μας.

Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο
 
O Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
 
Χρήστος Παπαδόγιαννης Μανώλης Χατζάκης