02 Μάι 2003

Πρωτομαγιά 2003

Πρωτομαγιά 2003


ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2003
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΑΖΙΚΑ, ΑΥΤΟΝΟΜΑ, ΤΑΞΙΚΑ, ΕΝΩΤΙΚΑ
Εργαζόμενοι, άνεργοι
Η φετινή πρωτομαγιά βάφτηκε πάλι με το αίμα αθώων παιδιών και πολιτών, εξ αιτίας της απροσχημάτιστης ιμπεριαλιστικής επέμβασης των αμερικάνο-βρετανών στο Ιράκ. Ο νεοφιλελευθερισμός και ο πόλεμος είναι το καταστροφικό δίδυμο της εποχής μας.
Οι εργαζόμενοι, τα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, έδωσαν λαμπρό δείγμα γραφής την προηγούμενη περίοδο. Είναι οι πρωταγωνιστές σήμερα για την παγκόσμια αλλαγή για ένα κόσμο δίκαιο χωρίς πείνα, φτώχεια, πολέμους χωρίς ρατσισμό και περιθωριοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων την ίδια στιγμή που ελάχιστοι Κροίσοι καρπώνονται τον διαρκώς αυξανόμενο πλούτο του πλανήτη. Είναι η ελπίδα για το μέλλον.
Διεκδικούμε με όλες μας τις δυνάμεις
-         ΟΧΙ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΙ.
-         ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ.
-         ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ.
-         ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΧΩΡΙΣ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ.
-         ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ - ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
Στην παγκοσμιοποίηση των αγορών αντιτείνουμε την παγκοσμιοποίηση των κινημάτων και των δικαιωμάτων.
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,
Η Ευρώπη και των 15 και των 25 είναι μία Ένωση που πορεύεται με βάση τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Οι κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται. Τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων συρρικνώνονται στο όνομα του ανταγωνισμού και του συμφώνου σταθερότητας. Η ανεργία διογκώνεται πάλι.
Το Εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα αγωνίστηκε και συνεχίζει να παλεύει για μια Ευρώπη των εργαζομένων και των λαών, για ενισχυμένα κοινωνικά δικαιώματα, για την πλήρη και σταθερή απασχόληση χωρίς ελαστικότητες και ανασφάλεια για την ενίσχυση της Δημοκρατίας της οικολογικής προστασίας για μια Ευρώπη της Ειρήνης. Αγωνιζόμαστε μέσα από την Ευρώπη να αλλάξουμε το χαρακτήρα και τους στόχους της.
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, στις Ασφαλιστικές
Ο κλάδος μας περνάει έντονη κρίση που οφείλεται αφενός μεν στις επιλογές της εργοδοτικής πλευράς αφετέρου στην κρατική αδιαφορία για τα προβλήματα του καταναλωτικού κοινού και των εργαζομένων. Εταιρείες - φαντάσματα ανοίγουν και κλείνουν με τις ευλογίες του Υπουργείου και τα προβλήματα συσσωρεύονται. Αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις και στους εργαζόμενους που κάνουν ό,τι μπορούν για να αναπτυχθεί ο κλάδος. Έχει επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας, στην τήρηση των νόμων και των συμβάσεων, στις συνθήκες και τις σχέσεις εργασίας μέσα στις επιχειρήσεις.
Εμείς διαπιστώνοντας την πραγματικότητα αυτή έχουμε έγκαιρα κάνει τις προτάσεις μας τόσο σε επίπεδο θεσμών προς την Πολιτεία όσο και σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων προς τους εργοδότες. Αλλά είναι προτάσεις σε ώτα μη ακουόντων. Αντισταθήκαμε στη διαβρωτική στάση του εργοδοτικού, κυβερνητικού, και του κομματικού συνδικαλισμού.
Η κυβέρνηση οικοδομεί μια πολιτική που έχει διευρύνει τις ανισότητες, την ανεργία, την αυθαιρεσία του μεγάλου κεφαλαίου την λιτότητα για τους εργαζόμενους. Με διαδοχικούς νόμους συρρίκνωσε ασφαλιστικά δικαιώματα, απορύθμισε τις εργασιακές σχέσεις. Η θέση της εργατικής τάξης υποβαθμίστηκε.
Επιμένουμε αταλάντευτα και διεκδικούμε:
-         35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών.
-         Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς συντάξεις επιδόματα ανεργίας. Κανένας μισθός κάτω από το όριο φτώχειας, στήριξη των συμβάσεων
-         Νομοθετικό πλαίσιο σταθερής απασχόλησης χωρίς ελαστικότητες, μοίρασμα της ανεργίας, ανασφάλεια και αυθαιρεσία των εργοδοτών. Δραστικό περιορισμό των απολύσεων.
-         Δημόσια και κοινωνική ασφάλιση με κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, ενισχυμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, τριμερή χρηματοδότηση.
-         Ουσιαστικό εργατικό έλεγχο για τον περιορισμό της ασυδοσίας των εργοδοτών στις επιχειρήσεις
-         Προστασία και αναβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών, της Υγείας, της Παιδείας
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,
Στις συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης του νεοφιλελευθερισμού το συνδικαλιστικό κίνημα αποτελεί το πιο ουσιαστικό και αναντικατάστατο όπλο μας. Δυναμώστε τα με την συμμετοχή και την δράση σας.
Νέοι και νέες,
Πυκνώστε τις γραμμές των συνδικάτων. Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας, αναζωογονήστε τα με τον ριζοσπαστικό σας λόγο, με την φρεσκάδα και μαχητικότητα σας.
Η ιστορία της εργατικής τάξης έχει σελίδες ολόκληρες αγώνων και θυσιών για τα δικαιώματα μας.
Συνεχίζουμε να τις γράφουμε με τις καλές και τις κακές της στιγμές. Η ταξική πάλη εντείνεται για έναν κόσμο με περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες για την εργατική τάξη, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Γιορτάστε αγωνιστικά, ταξικά τη φετινή Πρωτομαγιά με ενωτικές εκδηλώσεις των συνδικάτων.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ 1 ΜΑΗ 2003 στις 10 π.μ.