09 Φεβ 2018

Ανακοίνωση της ΟΑΣΕ για την Εθνική Ασφαλιστική

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Η ΟΑΣΕ μαζί με τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής έχουν καταγγείλει από την πρώτη στιγμή την απόφαση της Διοίκησης της ΕΤΕ που είχαν σαν σκοπό το ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής, μιας υγιούς και ιδιαίτερα κερδοφόρας ασφαλιστικής επιχείρησης που πρωτοστατεί στην ασφαλιστική αγορά εδώ και 125 χρόνια. Η πώληση δε έγινε σε ένα κερδοσκοπικό Fund που όπως δείχνουν οι πρόσφατες εξελίξεις φείδεται αξιοπιστίας και φερεγγυότητας.

Το εν λόγω Fund με την επωνυμία EXIN GROUP, είχε καταθέσει στις 29/6/17 πρόταση 718,3 εκατ. Ευρω για την αγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, πρόταση που έγινε δεκτή από την διοίκηση της ΕΤΕ μετά και την ωμή παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα. Μάλιστα η απόφαση της ΕΤΕ έλαβε υπόψη της και την, όπως φαίνεται κατά παραγγελία,   εκτίμηση δύο «σοβαρών» διεθνών οίκων (Goldman Sachs και JP Morgan) για την αξιοπιστία και φερεγγυότητα των αγοραστών

Παρ’ όλα αυτά η ΕΧΙΝ, εδώ και 7 μήνες, δεν έχει προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ΤτΕ για την ολοκλήρωση του φακέλου ούτε έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει τα προτεινόμενα κεφάλαια, τα οποία σύμφωνα με τις διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ακόμη ψάχνει να τα βρεί σε διάφορα διεθνή επενδυτικά funds.

Μετά από όλα αυτά γίνεται γνωστό ότι κατατέθηκε και αγωγή εναντίον της EXIN, από τους βασικούς αρχικούς συμμετέχοντες στο fund που είναι η Calamos Family Partners και ο John Koudounis, οι οποίοι της ζητούν να τους καταβάλει 41 εκατ. Ευρω πλέον τόκων και να μην ξαναχρησιμοποιήσει το όνομα τους.

Οι εξελίξεις αυτές φανερώνουν την πλήρη αναξιοπιστία και αφερεγγυότητα του «Υποψήφιου Επενδυτή».

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας ότι η επιλογή της πώλησης σε κερδοσκοπικά funds είναι καταστροφική τόσο για την πορεία της εταιρίας όσο και για την εθνική οικονομία.

ΚΑΛΟΥΜΕ την ΕΤΕ, να σταματήσει άμεσα τις διαδικασίες πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και να εκμεταλλευτεί την κερδοφόρα πορεία της και την ιστορική παρουσία της στο χώρο της Ιδιωτικής ασφάλισης, προς όφελος του ομίλου της αλλά και της οικονομίας της χώρας. Να προχωρήσει άμεσα στην ανάπτυξη της μέσα από ένα σοβαρό και μελετημένο επιχειρησιακό σχέδιο για την εταιρία.

ΖΗΤΑΜΕ από την ΤτΕ ασκώντας τον εποπτικό της ρόλο προς τις δύο εποπτευόμενες από αυτή εταιρίες (ΕΤΕ και ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ) να μην εγκρίνει την πώληση, η οποία όπως σχεδιάστηκε και όπως εξελίσσεται μόνο ζημιά θα προκαλέσει στην εταιρία, στην ΕΤΕ και στην οικονομία της χώρας μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Κυβέρνηση να παρέμβει πολιτικά και να σταματήσει την αγοροπωλησία της Εθνικής Ασφαλιστικής, που θα έχει σαν αποτέλεσμα τον ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟ και την ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ της ασφαλιστικής αγοράς, την αποδυνάμωση της Εθνικής Οικονομίας, που θα προέρθει από την αποεπένδυση των αποθεματικών της Εθνικής Ασφαλιστικής που έχουν τοποθετηθεί στην Ελληνική οικονομία.

Έχει χρέος να περιφρουρήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων, των συνεργατών και των ασφαλισμένων της εταιρίας αποτρέποντας τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από τις συνήθεις πρακτικές των διεθνών κερδοσκόπων, οι οποίες, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, οδηγούν σε μείωση των θέσεων εργασίας, συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των ασφαλιστών και παρέχουν αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους.

Συνάδελφοι,

Η ματαίωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ!

ΕΤΕ, ΤτΕ και κυβέρνηση οφείλουν να συνεργαστούν προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή εξέλιξη. Αλλιώς θα είναι ΟΛΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ!

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο

 

    Ο Πρόεδρος                                 Ο Γ. Γραμματέας

 

  Χρήστος Παπαδόγιαννης             Μανώλης Χατζάκης